fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

VIDEO Primele condamnări definitive în dosarul 10 august. Închisoare cu executare pentru agresorii jandarmeriței

Citește Și

- Reclamă -
Primele condamnări definitive în dosarul 10 august au fost pronunțate joi, 4 august, de Curtea de Apel București. Este vorba despre dosarul agresării femeii jandarmn, în cadrul căruia doi dintre agresori au primit închisoare cu executare, iar alți cinci condamnări cu suspendare. 
Cei doi bărbați – Ionuț Liviu Cojoacă și Daniel Dumitru – au primit pedepse de 2 ani și 8 luni, respectiv 2 ani și 9 luni de închisoare cu executare. În prima instanță, ei primiseră aceste pedespse cu suspendare, scrie hotnews.ro.
Curtea de Apel București a menținut restul pedepselor pronunțate de Judecătoria Sectorului 1.
În decembrie 2019, cei șapte bărbați acuzați că au lovit-o pe femeia jandarm la protestul din 10 august 2018 au fost condamnați la închisoare cu suspendare, pedepsele dispuse de Judecătoria Sectorului 1 fiind între 1 an și 2 ani și 8 luni, decizia nefiind definitivă.
Instanța a mai dispus ca inculpații să îi plătească Ștefaniei Nistor, jandarmului agresat, 10.000 de euro daune morale.
Reamintim că femeia jandarm care făcea parte din forțele de ordine la protestul din 10 august 2018 a fost prinsă în mulțime alături de un alt coleg jandarm și ambii au fost loviți de mai mulți protestatari, până când alți participanți la manifestație au făcut scut pentru a-i apăra pe cei doi.
La scurt timp, Jandarmeria a anunțat că femeia a fost internată cu suspiciune de fractură la coloana cervicală, însă a fost externată după câteva zile. În spaţiul public au apărut critici la adresa ei având în vedere că, iniţial, reprezentanţii Jandarmeriei au anunţat că are o fractură de coloană pentru ca, după doar câteva zile, jandarmeriţa să părăsească spitalul pe propriile picioare.
“Femeia jandarm este bine, s-a ridicat, a comunicat. Am vorbit cu cei doi jandarmi, printre care şi o domnişoară de 23 de ani care este bine. Era pansată, avea o arsură. (…) Nu are factură de coloană, nu este la Terapie Intensivă, e pe secţia de Chirurgie. (…) Am văzut imaginile, ei sunt bine, mă aşteptam la cu totul altceva”, a declarat, în 11 august 2018, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Sorina Pintea, în cadrul unei vizite la Spitalul Floreasca.
Acesta nu este primul dosar în care sunt incluşi manifestanţi de la protestul din 10 august. În iulie 2020, 11 bărbaţi au fost condamnaţi de Judecătoria Sector 1 la pedepse de închisoare cu suspendare pentru huliganism la protestul din 10 august 2018. Un alt bărbat, care avea antecedente, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare.
Sute de protestatari au fost răniți în 10 august 2018, dosarul fiind pe masa procurorilor și în prezent
Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, acuzându-i de violenţă. De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.
În iulie 2020, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august. Procurorii DIICOT susțineau că nu există probe că a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, așa cum a susținut Jandarmeria Română. DIICOT susținea și că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală.
În august 2020, șefa DIICOT de la acea vreme Giorgiana Hosu a dispus infirmarea soluției de clasare a acuzațiilor vizându-i pe șefii Jandarmeriei în dosarul 10 august, iar în cazul lor se redeschide urmărirea penală. Astfel, DIICOT anunța că s-a decis infirmarea soluției de clasare sub aspectul săvârșirii de către Laurențiu Cazan, Chirică Mihai și Sebastian Cucoș a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Sursa: hotnews.ro
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut