fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

VIDEO Scandal în Consiliul Local pe tema unor angajări. Deși angajările sunt ilegale în timpul stării de alertă, consiliul local a votat favorabil

Citește Și

- Reclamă -

Consiliul Local Ploiești a votat angajarea a zece persoane în cadrul Unității de Implementare Proiecte (UIP) din cadrul Direcției Relații Internaționale a municipalității, deși pe perioada stării de alertă angajările sunt suspendate prin lege. 

Unitatea de Implementare Proiecte se ocupă, așa cum sugerează și denumirea, de implementarea proiectelor pe fonduri europene. Deși la ora actuală municipalitatea nu are în execuție propriu-zisă niciun astfel de proiect, Direcția Relații Internaționale a solicitat Consiliului Local să aprobe angajarea a zece persoane. Cele zece persoane cel mai probabil vor fi detașate de pe alte posturi din cadrul primăriei, dar pentru faptul că vor lucra în cadrul UIP vor încasa bani suplimentari, sub forma unui spor de fonduri europene. În timp ce unii funcționari spun că aceste sporuri sunt decontate în cadrul proiectelor, directorul ADR Sud Muntenia spune că respectivele cheltuieli cu aceste remunerații nu sunt eligibile, banii urmând să fie suportați din fondurile proprii ale primăriei, adică din taxele și impozitele plătite de ploieșteni.

- Reclamă -

Deși municipalitatea are semnate mai multe contracte de finanțare, nici unul nu este în execuție, lucrările nu sunt nici măcar scoase la licitație, acest lucru urmând să se întâmple cel mai devreme anul viitor. În contextul în care bugetul primăriei este și așa grevat suficient, oportunitatea acestei cheltuieli în 2020 este pusă sub un mare semn de întrebare.

Mai mult decât atât, angajările în cadrul instituțiilor publice sunt suspendate prin lege pe perioada stării de urgență, ceea ce pune inclusiv sub semnul legalității decizia luată de Consiliul Local.

Consilierul local liberal Gheorghe Sârbu a atras atenția în timpul ședinței că art. 27 din Legea 55 din 15 mai 2020 spune că „pe durata stării de alertă în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante” (video jos).

- Reclamă -

Întrebată care este urgența acestor angajări, Daniela Croitoru, directorul Direcției Relații Internaționale, a susținut că acești oameni sunt necesari în implementarea proiectului încă de la semnarea contractului de finanțare, nu doar când începe faza de execuție.

Reporterii ziarului Incomod au solicitat un punct de vedere și din partea directorului ADR Sud Muntenia Liviu Mușat, agenția prin care autoritățile publice atrag fonduri europene, pentru a afla dacă angajările respective sunt necesare la ora actuală, dat fiind faptul că proiectele nici măcar nu au fost scoase la licitație.

Liviu Mușat a declarat pentru ziarul Incomod că din punctul de vedere al Agenției aceste angajări nu au nicio importanță și că, mai mult decât atât, personal nu este de acord cu aceste practici, explicând că atâta timp cât oamenii sunt plătiți suplimentar pe perioada cât lucrează la implementarea proiectelor se poate întâmpla ca aceștia să tragă intenționat de timp pentru a fi remunerați mai mult. În plus, deși pare că parte din sporurile de fonduri europene sunt cheltuieli eligibile în cadrul proiectelor, Liviu Mușat spune că acestea sunt suportate de către instituțiile care le implementează.

„Vizavi de UIP nu e treaba noastră, pe noi ne interesează să iasă proiectul. Ei le pot face fără nicio angajare, pot face și muncă patriotică. E vorba de sporul de fonduri europene, dacă îi bagă în UIP aceasta este o sumă neeligibilă, o plătesc ei din bugetul primăriei. Din punctul nostru de vedere pot să facă proiectele ori cu un om, ori cu 20, e treaba lor.

- Reclamă -

Eu consider o greșeală că a fost dată această facilitate, nu trebuia, lor le convine să țină câte trei ani un proiect. Părerea mea este că sporurile trebuiau date la sfârșitul proiectului, doar dacă se încadra în termenul din contract. Au fost cazuri, inclusiv primari, viceprimari care s-au băgat în UIP.”, a declarat Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia, pentru ziarul Incomod.

În ciuda opunerii liberalilor în Consiliul Local și a explicațiilor lui Gheorghe Sârbu cu privire la Legea 55/2020, majoritatea PSD-ALDE-PMP a votat proiectul, astfel că Direcția Relații Internaționale are acordul Consiliului Local pentru a angaja zece oameni în cadrul Unității de Implementare Proiecte.

Vezi video mai jos cu discuțiile din timpul ședinței despre acest subiect:

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Poliția Prahova angajează conductor de câini

Poliția Prahova a anunțat că scoate la concurs un post de conductor de câini.Termenul de depunere dosar pentru postul...
Sari la conținut