fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

VIDEO Școala din Prahova unde copiii merg la wc-ul din fundul curții, deși au toaletă în interior

Citește Și

- Reclamă -

Elevii unei școli din Prahova continuă să folosească wc-ul din fundul curții, deși au toaletă în interior. Motivul este acela că, potrivit părinților și primarului, îngrijitoarele trimit copiii tot afară pentru a nu face curat în toaletele noi, din interior.

În comuna Șoimari învață aproximativ 300 de copii, atât în școli, cât și la grădinițele din localitate. În comună sunt trei școli. Cea mai mare este Școala Gimnazială Minerva Alexandrescu, cu clasele 1-8, cu aproximativ 200 de elevi și 41 de copii la grădiniță. Școala din satul Lopatnița are 17 copii la grădiniță și 24 de elevi în clasele 1-4, iar școala din satul Măgura are 12 copii la grădiniță și 26 de elevi în clasele 1-4.

- Reclamă -

Redacția noastră a aflat despre problemele din comuna Șoimari, așa că un reporter al ziarului a mers să vadă cum se prezintă situația în fiecare dintre cele trei școli.

 - Ziarul INCOMOD
Cutia ruginită de tablă în care ar fi trebuit să fie apă

Cea mai mare problemă este în satul Lopatnița, unde cei 41 de copii, cei mai mari de clasa a patra, merg în continuare la toaleta din spatele curții, în niște condiții mai mult decât improprii: o baracă cu wc turcesc, pe care a fost montat un așa-zis rezervor cu apă și robinet pentru spălarea mâinilor. Cutia de metal era, însă, nu doar goală, ci și ruginită, semn că cei mici nu prea se spală pe mâini după ce folosesc wc-ul.

În paralel, în școală este toaletă încă din decembrie 2019. Primăria a obținut fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). 378.122 lei a costat toaleta și reabilitarea școlii, 10% din bani fiind din bugetul primăriei, restul de la Minister. În decembrie 2019, lucrarea a fost recepționată și dată în folosință. Cu toate acestea, și acum, doi ani și jumătate mai târziu, copiii tot afară în curte merg, indiferent că e vară sau iarnă.

- Reclamă -

Primarul Laurențiu Bădică ne-a explicat că părinții au reclamat că femeile de serviciu trimit copiii afară, în curte, pentru a nu face curat după ei în toaleta nouă. La rândul lor, acestea ar fi explicat că cei mici fac acest lucru pentru că așa sunt învățați de acasă. Până la urmă, au recunoscut și au explicat că-i trimit pe copii afară pentru că școala nu era branșată la rețeaua de apă și le era greu să care apa cu gălețile de la fântână în școală pentru curățenie. Așa că primăria a rezolvat și problema aceasta, iar de la sfârșitul lunii martie școlile au fost branșate la rețeaua de apă.

Dar copiii tot la toaleta din curte merg, spune primarul, care susține că ultima soluție ar fi să dezafecteze toalete, să toarne placă de beton sau să bată ușa wc-ului din curte în cuie, această ultimă soluție fiind de altfel aplicată la celelalte școli din comună, după cum veți vedea în imaginile de mai jos.

 - Ziarul INCOMOD
WC-ul dezafectat din satul Măgura

La școala din satul Măgura merg 12 copii la grădiniță și 26 de elevi în clasele 1-4. Aici, toaleta din interior a fost finalizată în martie 2019, tot prin PNDR, tot în cadrul unei proiect de reabilitare a școlii care a costat 518.126 lei, 10% banii primăriei, diferența de la Minister. Toaleta din curte era blocată cu scânduri bătute în cuie când a mers reporterul nostru acolo, semn că într-adevăr aici problema este rezolvată.

La cea mai mare școală din comună, Școala Gimnazială Mnerva Alexandru, învață aproximativ 200 de elevi și 41 de copii de grădiniță. Aici, băile din interior sunt construite din 2006, dar copiii au continuat să fie trimiși de femeile de serviciu la wc-ul din curte. De abia anul trecut, odată cu pensionarea uneia dintre îngrijitoare, copiii au început să folosească, încet-încet, toaleta din școală.

- Reclamă -
 - Ziarul INCOMOD
WC-ul dezafectat de la Școala Gimnazială

Reporterii noștri au găsit wc-ul din curte dezafectat, cu scânduri bătute pe intrarea de pe o laterală. Pe laterala cealaltă, însă, intrarea nu era blocată, iar cei mici se puteau accidenta dacă intrau în clădirea care stă să pice. În prezența reporterilor noștri, directoarea școlii a cerut unui îngrijitor să blocheze și acea intrare pentru a nu mai exista niciun risc.

Vezi mai jos imaginile video cu declarațiile primarului Laurențiu Bădică (PSD) și imaginile de la școlile din comună:

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut