fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

VIDEO: Și polițiștii cântă colinde. Cinci elevi ai Școlii de Poliție Câmpina sunt absolvenți de Teologie

Citește Și

- Reclamă -
Cosmin Vasile Nohai din județul Neamț, Cătălin Constantinescu, din Caraș Severin, Abel Valentin Mocanu din București, Constantin Achiței din Bacău, Robert Bratu din Giurgiu sunt elevi ai Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina începând din noiembrie 2018. Ceea ce-i face speciali față de restul colegilor este că, înainte de a purta haina militară, s-au dedicat de mici copii bisericii.

Toți sunt absolvenți de seminar și ai universităților de Teologie din țară, iar primul lor gând a fost să devină, la absolvirea studiilor, preoți.

Cei cinci au avut drumuri separate în viață până în urmă cu o lună când s-au întâlnit la Școala de Poliție din Câmpina. Este o premieră ca în această unitate a MAI să studieze tineri absolvenți de Teologie.

- Reclamă -

https://www.facebook.com/ZiarulIncomod/videos/1171842282970523/

Ruptura de biserică nu a fost însă una atât de abruptă cum ar putea părea pentru cei mai mulți dintre noi.

Tinerii teologi spun că poți sluji și fără să ai haine preoțești, iar drumul unui polițist nu diferă prea mult de cel al unui preot.

- Reclamă -

Ambii respectă un sistem de valori și un regulament strict, sunt obligați să aibă o conduită exemplară și au o misiune. Preotul, una sufletească, iar polițistul, una socială.

Constantin Achiței a copilărit alături de haina de polițist, dar și de cea de preot pentru că este fiul unui fost angajat în MAI, iar bunicul său a fost preot.
De fel din Bacău, a decis să plece de acasă și să studieze teologia la Iași, unde a urmat atât Seminarul cât și Facultatea de Teologie. Cu puțin înainte de finalizarea studiilor a fost ademenit de fratele său mai mare care se pregătea să susțină examenul la Academia de Poliție din București.

Fratele m-a corupt. Dacă tot l-am ajutat cu drumurile la București, am zis să încerc și eu, dar la Câmpina pentru că, deocdamdată pălăria mea atâta e, la Academie trebuie mai multă pregătire. Odată ce am schimbat macazul, mi-am asumat asta, nu cred că o să mă mai cheme biserica”, spune Constantin Achiței, acum elev al Școlii de Agenți de Poliție.

Abel Mocanu, din București, a făcut Seminarul la Râmnicu Vâlcea și Facultatea de Teologie la Sibiu pe care a absolvit-o în 2014. Când a finalizat studiile teologice, Abel și-a dat seama că nu este pregătit să preia o parohie și să devină liderul spiritual al unei comunități.

M-am gândit că este o responsabilitate foarte mare și am stat în momentul acelea și m-am gândit foarte bine. Mă gândeam dacă chiar merit eu sau pot să fac eu preoție și am zis să mai stau, să înaintez în vârstă, și să pun oarecum în balanță”, spune Abel Mocanu.

- Reclamă -

Timp de patru ani a lucrat ca vatman de tramvai, iar la începutul acestui an a început să se pregătească pentru noul lui drum în viață.

Noi am fost învățați să lucrăm cu oamenii. Studiile de teologie ne vor ajuta să vorbim cu ei altfel și poate că vom reuși să ajungem în sufletul lor, să aflăm de ce au ajuns să facă asta, poate că vom reuși să facem ceva mai mult decât face un polițist. Vom lucra și cu sufletul nu doar cu Codul Penal și cu arma”, spune Abel Mocanu.

Vasile Cosmin Nohai a absolvit Teologia la Iași și a decis să-și schimbe cariera în ultimul moment, în ciuda faptului că dăduse deja examenul de capacitate preoțească și se afla în fața listei cu parohiile vacante

”Pur și simplu nu m-a simțit pregătit pentru preoție. Era prea mult pentru mine”, explică Vasile.

Cătălin Constantinescu a absolvit Facultatea de Teologie la Timișoara în anul 2015. În septembrie 2018 a decis să susțină examenul de admitere la Școala de Poiție, convins fiind că între un preot și un polițist nu sunt multe diferențe.

Ca și preotul, polițistul trebuie să aibă o conduită morală și fizică exemplară. Și la polițist omul vine și-și spune problemele exact ca și la preot. Am găsit foarte multe similitudini. Am hotârât să încerc la Poliție și am izbutit. Am fost crescut ordonat, respectând reguli și mi s-a părut că mi se potrivește”, spune Cătălin.

Cel mai tânăr dintre teologii din Școala de Poliție de la Câmpina este Robert Bratu. El este încă student în anul al treilea la Facultatea de Teologie din București și membru în corul Madrigal.

Are doar 21 de ani, iar Robert recunoaște că este prea copil să poată gestiona o căsătorie, aceasta fiind o condiție obligatorie pentru a deveni preot. Robert nu a abandonat definitiv ideea de a îmbrăcă din nou haina preoțească, la un moment dat în viață, dar acum vrea să îndeplinească și dorința tatălui său, fost pompier, în prezent decedat, care și-a dorit să-și vadă cei doi copii îmbrăcând haina statului.

Pe de o parte am respectat decizia bunicii mele și pe de altă parte am respectat decizia tatălui meu. Eu iubesc și o să fiu întotdeauna apropiat de teologie la care nu o să renunț niciodată. O să pot face cumva”, spune Robert.

Cei cinci elevi teologi spun că, venind în Școala de Poliție, au un mare avantaj față de colegii lor. Sunt obișnuiți cu regulamentul strict și cu programul sever pentru că de mici au plecat de acasă, iar viața de cămin nu mai este pentru ei un secret.

Acum sunt capelani la Școala de Poliție. În afara orelor de curs se îngrijesc de Capelă, unde sunt coordonați de Nicu Turcu, fost slujitor al bisericii timp de 15 ani, iar în prezent angajat al Ministerului de Interne.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Alertă cu bombă într-un avion care a aterizat de urgență în România

Un avion a aterizat de urgență în România din cauza unei alerte cu bombă.Este vorba despre un avion de...
Sari la conținut