UPDATE

Salvamont România anunță că nu sunt români printre victimele accidentului din Dolomiț:

“In urma informatiilor aparute in presa privind o posibila existenta a unor persoane de cetatenie romana printre victimele incidentului produs pe ghetarul Marmolada si a solicitarilor primite de Salvamont Romania pentru obtinerea de informatii, in baza relatiilor de parteneriat pe care o avem cu Corpul National de Salvare Alpina din Italia si cu Corpul de Salvare Alpina Veneto, direct implicat in operatiunile de cautare salvare , am solicitat informatii privind acest aspect.
Raspunsul primit confirma ca, in acest moment, la comandamentul de coordonare al interventiei, nu exista nici o persoana de cetatenie romana inregistrata printre cei decedati sau accidentati, nu exista nici o informatie ca vreo persoana de cetatenie romana se afla disparuta si nu exista nici un autovehicul inmatriculat in Romania in parcarea din pasul de unde se incepe ascensiunea pe ghetar.”, a transmis Salvamont România pe facebook.
ȘTIREA INIȚIALĂ

Mai mulți turiști au murit, alții sunt răniți, iar alții sunt dispăruți, după ce un bloc imens de gheață s-a prăbușit de pe vârful Marmolada, cel mai înalt vârf montan din Dolomiț. Bilanțul victimelor este unui dramatic, transmite rainews.it.

Până la ora actuală au fost înregistrați șase morți și nouă răniți, cu toții alpiniști, iar numărul celor dispăruți este incert.

18 persoane au fost evacuate de pe munte.

Printre cei dispăruţi sunt şi români, relatează agenția ANSA. Au fost identificate patru dintre cele şase victime: trei italieni şi un ceh. Mai trebuie identificaţi un bărbat şi o femeie. Printre cei dispăruţi se află italieni, germani, cehi şi români.

Cuvintele unuia dintre salvatori, printre primii care au ajuns la locul tragediei: „Când ne-au sunat, la ora 1.30 dimineața, ne-au spus că Marmolada s-a prăbușit, vârful Marmoladei s-a prăbușit, ceea ce nu este altceva decât o bucată mare de gheață care s-a desprins și a trecut peste toți cei care se aflau pe ghețar”. Aceasta este relatarea lui Luigi Felicetti, un tehnician al Serviciului de salvare alpină din Alta Val di Fassa, care a intervenit pentru a-i salva pe alpiniștii măturați de prăbușirea seracului de gheață. „Când am ajuns ne-am confruntat cu o imagine îngrozitoare, erau blocuri uriașe de gheață și stâncă peste tot, am început să căutăm și am găsit primele victime”, a adăugat acesta. Potrivit lui Felicetti, alpiniștii nu au avut nicio vină. „Erau toți cu corzi și crampoane, erau foarte bine echipați, au fost atât de ghinioniști”.

Desprinderea ghețarului, potrivit primelor informații de la Soccorso Alpino, s-a produs în apropiere de Punta Rocca, pe traseul de urcare al rutei normale pentru a ajunge pe vârf. Toate stațiile de salvare alpină din zonă au fost activate, iar cinci elicoptere și unități canine au fost trimise pentru a verifica prezența altor persoane. 

Un serac este un bloc mare de gheață care formează partea laterală a unei crevase. Crăpăturile transversale și longitudinale se formează în timpul mișcării lente, dar constante a ghețarului în vale. Temperaturile ridicate fac ca aceste structuri să fie instabile. Chiar ieri, pe Marmolada, a fost atins un record de temperatură, cu aproximativ 10 grade pe vârf.

Procuratura din Trento a deschis un dosar pentru dezastru din culpă. Omorul din culpă reprezentând o ipoteza de infracțiune, deocamdată imputată unor persoane necunoscute.

Sursa: g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here