Deputatul prahovean Mihai Poliţeanu şi consilierii locali Magdalena Trofin şi Mihai Tonsciuc au prezentat public luni un pachet de măsuri intitulat “Ploieştiul Verde”, care urmăreşte reducerea poluării, creşterea suprafeţelor verzi şi încurajarea folosirii surselor regenerabile de energie.

Cei trei politicieni au organizat, alături de câţiva colaboratori, o conferinţă de presă în care au prezentat pachetul “Ploieştiul Verde”, care include cinci proiecte de hotărâre de Consiliu Local rezultate în urma unor consultări cu ploieştenii şi menite să crească gradul de confort din municipiu.

Primul dintre proiectele propuse prevede lansarea unui program prin care persoanele fizice şi juridice să poată “adopta” spaţii verzi. Astfel, s-ar crea posibilitatea ca ploieştenii interesaţi, dar şi firme, ONG-uri sau asociaţii de proprietari să poată încheia parteneriate pe trei ani cu Primăria, prin care să ia în îngrijire şi să dezvolte anumite spaţii verzi.

Un alt proiect din acest calup propune introducerea unei obligaţii pentru dezvoltatorii imobiliari de a planta cel puţin câte un copac pentru fiecare apartament construit, în cadrul unui concept de dezvoltare imobiliară verde. Pe aceeaşi idee, firmele care vor construi hale de producţie ar urma să fie obligate să le înconjoare cu perdele forestiere de protecţie. Proiectul propune amenzi pentru cei care nu respectă măsurile, la valori mai mari decât cele pentru plantarea arborilor. Iniţiativa mai prevede că plantarea se poate face fie pe terenul dezvoltatorului, fie pe cel al Primăriei, sub coordonarea SGU.

Tot în domeniul plantărilor, grupul de politicieni a mai propus un proiect pentru obligarea autorităţilor locale să realizeze aşa-zise parcări verzi, prin plantarea de copaci în parcările publice într-un raport de cel puţin unul la două locuri pentru maşini, precum şi un proiect pentru o “coroană verde”, care presupune plantarea de arbori pe terenuri publice neutilizate, precum scuarurile dintre sensuri de pe Bulevardul Republicii ori străzile Mărăşeşti şi Găgeni sau sensurile giratorii, exemplul dat fiind al giratoriului betonat din vecinătatea AFI Palace.

În fine, al cincilea proiect de hotărâre propune scutirea timp de zece ani de la plata impozitului pe clădirile rezidenţiale a ploieştenilor care îşi montează panouri fotovoltaice pe cheltuială proprie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here