fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

VIDEO: Criza apei calde. Operatorul rămâne ferm: Nu dă drumul la robinet. Ce spun reprezentanții Termoficare Prahova SA

Citește Și

- Reclamă -
Ploieștiul a rămas fără apă caldă de la 1 august. În acest timp, nu s-a găsit nicio soluție pentru reluarea serviciului, iar situația e chiar mai rea decât la început. Operatorul Termoficare Prahova SA a fost obligat de autoritatea contractantă, ADI Termo, să sisteze lucrările de reparație, fără de care operatorul nu-și asumă reluarea furnizării apei calde. Totodată, ADI Termo a notificat operatorul pentru rezilierea contractului semnat nu mai departe de luna mai 2022. În același timp, președintele Consiliului Județean Prahova a solicitat desființarea ADI Termo, solicitare care a fost scoasă de pe ordinea de zi a ședinței CJ.  O întreagă încrengătură – pe care pare că nu o mai descurcă nimeni – i-a trimis pe ploieșteni la lighean. Când vine apa caldă la Ploiești? Realitatea este că nu știe nimeni la acest moment.

 

Reporterii Ziarului Incomod au mers astăzi în vizită la CET Brazi. Unitatea se află în patrimoniul Consiliului Județean Prahova și, teoretic, este operată de Termoficare Prahova SA, o asociere de firme care a câștigat contractul prin licitația organizată prin intermediul ADI Termoficare, structură administrată de CJ Prahova.

- Reclamă -

În mod normal, această unitate trebuia să duduie, la propriu. Este însă liniște totală, ca într-o sală de conferințe. Lângă celebrul cazan doi (CAF 2), într-o liniște nefirească pentru obiectul de activitate al unității, am realizat interviul cu reprezentanții Termoficare Prahova SA.

Din discuții, s-au desprins mai multe idei care dau o imagine de ansamblu pentru această situație jenantă, în care cineva s-a trezit cu pisica moartă și încearcă să o arunce peste gard, în timp ce ploieștenii își spală copiii și nepoții la lighean cu apa încălzită la aragaz.

Așadar, iată ce spun reprezentanții operatorului Termoficare Prahova SA:
  1. Operatorul nu își asumă, sub nicio formă, pornirea CAF 2, singurul cazan operațional din CET Brazi. Potrivit directorului tehnic Cristinel Socolescu, utilajul necesită reparații urgente. În condițiile în care este utilizat fără aceste reparații, pune în pericol siguranța personalului, dar și a funcționalității întregii instalații, în special pe timp de iarnă, în vârf de producție. În plus, respectivul cazan are nevoie de reînnoirea avizelor ISCIR, care expiră în luna decembrie a acestui an. Pentru obținerea repectivelor avize, este necesară verificarea acestuia, ceea ce presupune oprirea utilajului. Logica era ca acest cazan să fie oprit acum, în luna august, nu în luna decembrie, când CET-ul trebuie să funcționeze, practic, la întreaga capacitate.
  2. Operatorul susține că era pregătit pentru continuitatea serviciului, în contextul lucrărilor de reparații și de obținere a avizelor. Firma semnase un contract pentru închirierea a două cazane pentru o perioadă de 1 an, care să suplinească CAF 2 pe perioada opririi acestuia, dar și pentru a asigura, la iarnă, diferența de 30-40 de gigacalorii (CAF-ul produce 100, în condițiile în care valoarea necesară este de 140). Termoficare Prahova SA a suspendat contractul de închiriere a acestor cazane mobile, când a văzut că ADI, notificată cu privire la închiriera cazanelor, nu a trimis niciun răspuns. Firma făcuse și suporturile de beton pe care trebuiau montate cazanele, conform recomandării proprietarului. Notă: Este vorba aici despre recuperarea sumei de peste 800 de mii de euro, procedură care, în viziunea operatorului, trebuia stabilită cu ADI. Cum firma nu știa dacă și cum va recupera acești bani, a renunțat la aducerea cazanelor, la momentul respectiv. Așa s-a ajuns la situația ca lucrările de reparație să fie pornite fără back-up, cu sistarea furnizării de apă caldă în Ploiești.
  3. O a doua variantă propusă de Termoficare Prahova SA era punerea în funcțiune, în această perioadă, a turbinei aduse de fostul operator Veolia. Aici, ar fi nevoie, în opinia  Termoficare Prahova SA, de constituirea unei comisii tehnice sub egida ADI din care să facă parte specialiști din cadrul Veolia, din cadrul actualului operator și din cadrul ADI Prahova, care să verifice turbina și să-i facă o probă de funcționare. Turbina respectivă ar asigura necesarul de apă caldă pentru perioada de reparație și a avizare a CAF-ului. Nici în privința turbinei, ADI nu a oferit un răspuns.
  4. ADI Termo a somat operatorul pentru sistarea lucrărilor de reparații, iar acesta s-a conformat. Dacă lucrările ar fi reluate, reprezentanții Termoficare Prahova SA și-ar asuma ca termen de începere a furnizării apei calde în termen de 30 de zile, așa cum fusese stabilit la început.
  5. Termoficare Prahova SA exclude posibilitatea ca decizia de întrerupere a furnizării apei calde să aibă rațiuni economice, așa cum s-a vehiculat. Reprezentanții companiei susțin că gazul, pentru perioada de vară, reprezintă o parte mică din cheltuieli și că oprirea cazanului a fost făcută exclusiv din motive tehnice.

Mai jos, puteți urmări întreaga înregistrare video efectuată de reporterii Incomod la CET Brazi:

- Reclamă -

Acesta este punctul de vedere al operatorului.

Situația a devenit însă mult mai complicată, între timp.

La câteva zile după sistarea apei calde, ADI Termo a notificat operatorul de rezilierea contractului semnat în urmă cu doar două luni, pentru neîndeplinirea clauzei care prevedea continuitatea serviciului. Conform legii, operatorul trebuie să asigure serviciul timp de 90 de zile. După cum ați putut citi mai sus, Termoficare Prahova SA nu își asumă pornirea cazanului din rațiuni tehnice și de siguranță. Reprezentanții operatorului susțin că legea le permite sistarea serviciului din aceste motive și au contestat administrativ decizia de reziliere, urmând, probabil, să facă același lucru în instanță.

- Reclamă -

Tot în aceste zile în care Ploieștiul a ajuns să facă baie la lighean, președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, a inițiat un proiect de hotărâre prin care ADI Termo să fie desființată. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.

Aici este o întreagă discuție cu privire la efectele juridice ale acestei decizii. Practic, prin desființarea ADI, nu mai există autoritatea contractantă și întreaga situație rămâne în aer.

Cum, de fapt, sunt, în acest moment, și ploieștenii racordați la sistemul centralizat de termie.

Din toate declarațiile de până acum ale tuturor părților, se desprind următoarele:

*Cazanul ar merge, dacă i-ar da drumul, însă cu riscul de siguranță pe care operatorul nu și-l asumă și posibilitatea de funcționare doar pe termen scurt. Pentru că, la iarnă, odată cu expirarea avizelor, va trebui oprit din nou. Iar oprirea pe timp de iarnă ar fi dezastruoasă pentru ploieșteni.

*Operatorul are solicitare de reziliere a contractului din partea ADI Prahova, însă este obligat să asigure serviciul (pe care nu-l asigură acum din motivele enumerate mai sus) timp de 90 de zile.

*Primăria Ploiești consideră contractul semnat de ADI și Termoficare Prahova ca fiind ilegal și există o plângere penală în acest sens.

*La rândul ei, ADI a fost propusă spre desființare chiar de președintele ADI și CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, iar proiectul a fost retras, deci ADI este, în continuare, autoritatea contractantă.

*Nimeni nu poate da un răspuns clar în ceea ce privește reluarea furnizării apei calde.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Stații de autobuz noi în Ploiești

În Ploiești vor fi montate noi stații de așteptare pentru călătorii care folosesc autobuzele, tramvaiele și troleibuzele din sistemul...
Sari la conținut