fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

VIDEO: Zi de sărbătoare la ISU Prahova! 86 de ani de Protecție Civilă! Opt pompieri au fost avansați înainte de termen

Citește Și

- Reclamă -
ISU Prahova sărbătorește, pe 28 februarie, 86 de la legiferarea Protecţiei Civile în România, dată la care, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 „Regulamentul Apărării Pasive în România”.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Șerban Cantacuzino” a organizat o ceremonie în cadrul căreia au fost avansați în grad înainte de termen doi ofițeri și șase subofițeri.

Astfel, maiorii Ștefan Romeo și Cristel Vrăbioiu au fost avansați la gradul de locotenent-colonel.

- Reclamă -

Totodată, Titus Friedel, Emil Ciupercă, Iulian Petre, Constantin State și Constantin Toma au fost avansați de la gradul de plutonier major, la gradul de plutonier adjutant, iar Vasile Piciorea a fost avansat de la gradul de plutonier adjutant, la cel de plutonier adjutant șef.

https://streamable.com/cw9f4

De asemenea, ISU Prahova a organizat o zi a porților deschise pentru toți cei care sunt interesați de activitatea pompierilor.

- Reclamă -

Spre bucuria copiilor în special, a fost scoasă tehnica din dotare și prezentată în curtea interioară a Inspectoratului.

Astfel, vizitatorii au văzut noile autospeciale, dar au făcut cunoștință și cu Bella, câinele specializat în acțiuni de căutare. De exemplu, Bella poate găsi cu ușurință persoanele prinse sub dărâmături, în caz de cutremur.

Comunicat ISU Prahova:

În data de 28 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Șerban Cantacuzino” al judeţului Prahova sărbătoreşte 86 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România, dată la care, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 „Regulamentul Apărării Pasive în România”.

Măsurile de protecţie civilă se realizează din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite prin lege şi constă în activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor materiale şi mediului împotriva efectelor negative ale unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc. Rolul, misiunile, organizarea şi activităţile de protecţie civilă sunt reglementate prin Legea nr.481/2004, republicată, privind Protecţia Civilă.

- Reclamă -

La nivelul judeţului Prahova, coordonarea realizării măsurilor de protecţie civilă se efectuează de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Șerban Cantacuzino”, pompierii militari prahoveni având misiunea de a proteja viaţa şi bunurile populaţiei în faţa ameninţărilor generate de tipurile de risc specifice judeţului.

Activitatea pe linia protecţiei civile desfăşurată de inspectorat, constă în activităţi preventive derulate la nivelul organelor administraţiei locale, materializate prin: controale (la unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici care desfăşoară activităţi în care sunt implicate substanţe periculoase, instituţii/operatori economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundaţii, servicii voluntare / private pentru situaţii de urgenţă), verificări ale sirenelor de alarmare, spaţiilor de adăpostire, localităţilor aflate în zone care prezintă risc de inundaţii/alunecări de teren, spaţiilor de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă şi alte activităţi specifice (executarea de exerciţii de alarmare publică, intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, misiuni pirotehnice, intervenţii ale echipajului de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (C.B.R.N.), avizarea rutelor de transport al deşeurilor periculoase etc.).

O altă misiune importantă pe linie de protecţie civilă desfăşurată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Șerban Cantacuzino”” o reprezintă pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi a măsurilor pe care trebuie să le aplice în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc.

În anul 2018, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Șerban Cantacuzino” al Judeţului Prahova au avut loc 12.895 intervenţii, dintre care 4061 situaţii de urgenţă şi 8834 SMURD, rezultând o medie de 35,32 / zi.

Au fost monitorizate un număr de 7517 transporturi de substanțe și deșeuri periculoase, respectiv transporturi cu regim special, din care 1051 au fost transporturi de materiale explozive, muniţie, bunuri şi valori şi 6466 deşeuri periculoase.

ACTIVITATEA DE ÎNŞTIINŢARE, ALARMARE, AVERTIZARE

Începând cu data de 02 august 2017, inspectoratul desfășoară lunar exerciții pentru testarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Sirenele de alarmare publică existente la nivel local sunt acționate în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, simulările vizând atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acționare locală.
La nivelul județului Prahova, sunt 315 sirene (88 electronice și 227 electrice), astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerat.

În baza planificării şi organizării exerciţiilor de alarmare publică, s-au desfăşurat un număr de 26 exerciţii de verificare a modului de cunoaştere, organizare şi desfăşurare a activităţilor de înştiinţare, prealarmare, avertizare, alarmare şi evacuare a localităţilor din judeţul Prahova.
În anul 2018, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino” al județului Prahova au fost primite 373 informări, avertizări şi atenţionări meteorologice și hidrologice din care informări (69), atenţionări cod galben (404), avertizări cod portocaliu (60).

MISIUNI PIROTEHNICE

În 2018 au fost executate 27 misiuni specifice de cercetare, identificare, detectare, ridicare, transport şi depozitare a muniţiilor, prilej cu care au fost asanate 31 de muniții și elemente de muniție, respectiv 16 proiectile, 8 muniții și elemente de muniție, 3 grenade de mână defensive, o grenadă antitanc, o bombă de aviație și 2 mine antipersonal și antitanc.

Misiuni ale echipajului de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (C.B.R.N.)

În anul 2018, la nivelul județului Prahova, în municipiul Ploiești, s-a produs un accident pe căile de transport în care au fost implicate substanțe periculoase, respectiv o autocisternă de 35. 000 l. GPL.
Totodată, pe linie de urgenţe CBRN, s-au executat activităţi de verificare a transporturilor de substanţe periculoase ce tranzitează judeţul, activitate la care sunt angrenate şi subunităţile din cadrul inspectoratului.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Lucian Bode a sesizat Curtea de Arbitraj a PNL, cu privire la candidatura lui Iulian Dumitrescu la Consiliul Județean Prahova

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat că a sesizat Curtea de Arbitraj a partidului cu privire la...
Sari la conținut