fbpx
miercuri, februarie 21, 2024
spot_img

VIDEO+FOTO: Jegul din centrul orașului Câmpina. Cum a ajuns clădirea cinematografului după 13 ani de scandal între România Film și autoritățile locale

spot_img

Citește Și

- Reclamă -
Un conflict între RADEF România Film și Primăria Câmpina cu privire la identificarea adevăratului proprietar al clădirii în care a funcționat până la începutul anilor 2000 Cinematograful Central din municipiu a dus la ruinarea imobilului fără nicio șansă de salvare.

Clădirea cinematografului a fost construită la finalul anilor 50, în prezent fiind atât de degradată încât reprezintă un real pericol pentru comunitate, având acoperișul parțial prăbușit, sala de spectacole distrusă complet, iar holul de acces transformat în veceu public sau adăpost pentru oamenii străzii.

- Reclamă -

Imobilul nu este securizat în niciun fel, în interior se poate intra prin toate cele trei uși de acces. În sala de spectacole este evident că s-a intervenit intenționat și nu de către vandali. Lambriul de pe pereți, ornamentele din ipsos, scaunele și structura metalică pe care erau montate, ecranul și aparatura pentru proiectarea filmelor nu mai există, iar pereții au fost curățați până la cărămidă.

În mijlocul sălii de spectacole este un maldăr de deșeuri din lemn, moloz, veselă, carcase de telefon, bucăți de mobilier, haine uzate și teancuri de documente, o parte dintre acestea sunt acte medicale sau contabile și chiar copii ale unor diplome.

- Reclamă -
Tavanul este parțial prăbușit chiar la mijlocul sălii de spectacol, iar scările din lemn sunt putrede, semn că înăuntru plouă. În interior mirosul este înțepător, un amestec de mucegai, urină și fecale.

Ușa de la intrarea principală are geamurile sparte, iar pe jos, inclusiv în afara clădirii, este o pătură de cioburi.

Mai grav este că acest focar de infecție se află gard în gard cu clădirea Spitalului Municipal Câmpina.

 - Ziarul INCOMOD

Fostul cinematograf a fost închiriat după anii 2000 unor societăți private, iar aici au funcționat pe rând un bar, un depozit de mobilă second hand, un service GSM, fiecare chiriaș lăsându-și amprenta atunci când a părăsit imobilul.

- Reclamă -

Este puțin probabil că această clădire ar putea fi recuperată și redată publicului ca sală de spectacole, așa cum a fost timp de aproape 50 de ani.

Reprezentanții Primăriei Câmpina susțin că terenul pe care se află fostul cinematograf este vizat pentru construirea unei noi unități de primiri urgențe, având în vedere că actualul CPU al Spitalului Municipal nu mai corespunde nevoilor prezente.

Totuși până se se construiască un spațiu cu caracter medical, trebuie dărâmată vechea clădire, iar administrația publică locală se lovește de o mare problemă. Nici RADEF România Film și nici Primăria Câmpina nu știu exact cine este proprietarul cinematografului și cine ar trebui să se îngrijească de conservarea imobilului în discuție. De ani de zile grija celor două instituții se rezumă la un schimb de replici, scrisori și mailuri, timp în care clădirea cinematografului s-a transformat într-un maldăr la propriu de moloz.

 - Ziarul INCOMOD

Într-o notificare adresată Primăriei Câmpina, RADEF susține că ”își derogă responsabilitatea vizavi de obligația de a întreprinde demersuri de orice natură pentru conservarea imobilului, de a securiza și de a-i asigura paza împotriva actelor de vandalism și pătrunderilor neautorizate, de a proteja activ împotriva incendiilor sau de a ecologiza imobilul, urmând ca orice amendă pe care o vom primi din partea organelor de ordine sau a instituțiile de orice natură, să fie preluată de Dumneavoastră (Primăria Câmpina n.r.)”. În aceeași notificare, RADEF arată că ”sala de spectacol Cinematografic Central a fost preluată de către Municipiul Câmpina” printr-o hotărâre de Consiliu Local din 2009, urmând ca între cele două instituții să se încheie un protocol de predare-primire.

Se pare că acest protocol, o formalitate până la urmă, nu a fost parafat deocamdată. Motivul ar fi o prevedere legală din 2008 care impune păstrarea destinației clădiri, adică sala de spectacole cinematografice. În starea în care se află acum această clădire, renovarea ei ar fi, dacă nu imposibilă, cel puțin costisitoare. Deocamdată niciuna dintre cele două instituții nu a solicitat efectuarea unei expertize pentru a se stabili dacă structura de rezistență a fostului cinematograf este afectată.

 - Ziarul INCOMOD

De partea cealaltă, Primăria Câmpina acuză RADEF că a tergiversat ”ani de zile” parafarea protocolului de predare primire ”invocând aspecte care vizau suportarea costurilor necesare transferului”, deși la nivelul Consiliului Local s-a decis ca aceste cheltuieli să fie suportate de bugetul local, iar România Film a fost înștiințată cu privire la acest aspect. Potrivit Primăriei Câmpina, RADEF este ”direct răspunzătoare de starea de degradare avansată în care a ajuns imobilul și responsabilă întrutotul pentru eventualele pagube materiale sau chiar victime”.

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. cultura campineana postdecembrista a fost condusa de neavizati,ma refer la politicienii locali-ion mircea,marian dula,florin fratila.care nici in politica nu au semnat decat condica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Trafic închis complet pe o stradă importantă din Ploiești. Primăria începe programul de asfaltări

Primăria Ploiești a anunțat începerea programului de reparații curente și întreținere a străzilor, iar strada Maramureș, aflată în apropierea...
spot_img
Sari la conținut