fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

VIDEO+FOTO Utilajele Rosal încarcă pământ din curtea unei societăți private, în timp ce ar trebui să facă curat pe domeniul public. Poliția și Poliția Locală fac verificări 

Citește Și

- Reclamă -

Surprinși în flagrant de Poliție și Poliția Locală în curtea unei societăți comerciale în timp ce ar fi trebuit să ridice gunoaiele de pe străzile din Ploiești, angajații Rosal au dat de înțeles că fac un act caritabil. În paralel, prin Primăria Ploiești se discută despre această practică prin care Rosal umflă facturile plătite din bani publici de administrația locală.

În 2020 Primăria Ploiești a plătit Rosal aproximativ 2 milioane de euro pentru curățenia căilor publice. În perioada 2016-2019, deși Ploieștiul a fost mai tot timpul sufocat de gunoaie, administrația locală a plătit Rosal peste 15 milioane de euro.
Curtea de Conturi a descoperit că Rosal a facturat și a încasat de la Primăria Ploiești sume de bani pentru lucrări fictive: străzi care erau în reparații facturate de Rosal cu girul inspectorilor RASP ca fiind măturate și spălate.

- Reclamă -

Și primarul Ploieștiului a constatat lucrări fictive, aprobate de inspectorii RASP și plătite de Primăria Ploiești. Adrian Dobre a făcut o plângere penală la Poliția Prahova dar nimic nu s-a întîmplat.

Și DNA Ploiești are un dosar care zace îngropat de ani de zile, în plângere scrie detaliat aceeași problemă a facturărilor fictive precum și complicitatea la furt dintre directorul Rosal Ploiești, Cătălin Ioniță și mai mulți funcționari din RASP și Primăria Ploiești.

Coincidență sau nu, directorul Rosal Ploiești este foarte apropiat de directorul RASP Ploiești, Raul Petrescu și de adjunctul acestuia, Vasile Ionescu. Teoretic, RASP verifică în teren lucrările Rosal și apoi le confirmă. Apoi Primăria plătește (detalii aici).

- Reclamă -

 - Ziarul INCOMOD

Reporterii Incomod au descoperit și procese verbale ale inspectorilor RASP modificate ulterior, pentru a crește facturile Rosal.

Cu toate acestea, utilajele Rosal au fost surprinse vineri 24 iulie 2020, în timp ce încărcau pământ și gunoaie din curtea unei societăți comerciale din Ploiești, în timp ce ar fi trebuit să facă curat în Ploiești. Mai mult decât atât, utilajele au intrat în respectiva curte fără acordul societății, iar potrivit unor angajați ai operatorului pământul urma să fie dus la rampă, cântărit și facturat la primăria Ploiești ca și cum ar fi fost deșeuri strânse de pe domeniul public.

Atât agenții de pază ai societății comerciale din sudul Ploieștiului cât și oamenii din zonă ne-au sesizat că utilajele Rosal au pătruns în curte  pentru a încărca pământ și diverse materiale de construcții abandonate. Oamenii ne-au trimis fotografii cu prima mașină Rosal care a plecat din curtea societății respective încărcată cu deșeuri.

- Reclamă -

În momentul în care cea de-a doua mașină a Rosal a intrat în curte și a început să încarce pământ și gunoaie, reporterii noștri deja ajunseseră la fața locului și trimiseseră autorităților competente sesizarea oamenilor din zonă.

La fața locului au venit polițiștii locali și polițiștii naționali, care i-au prins în flagrant pe angajații Rosal. Prinși asupra faptului, angajații Rosal au încercat să le explice oamenilor legii că treceau prin zonă și au văzut mai multe gunoaie abandonate și au vrut să facă o faptă bună, aducând un buldoexcavator să adune deșeurile, un camion pentru încărcare și să curețe terenul societății private. De două ori chiar.

Reporterii noștri l-au sunat pe Vasile Ionescu, directorul tehnic al Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești, instituția subordonată primăriei responsabilă cu monitorizarea activității operatorului de salubritate Rosal. Vasile Ionescu este chiar cel care are în subordine salubritatea. Acesta ne-a declarat că din câte știe utilajele aflate în curtea societății comerciale ar fi trebuit să adune deșeuri abandonate pe străzi din mai multe așa-zise puncte negre din zona de sud a Ploieștiului, nicidecum din curtea unei societăți private.

L-am întrebat apoi pe Vasile Ionescu cum din cei 7-8 inspectori RASP însărcinați cu salubritatea nici unul nu se afla pe teren pentru a vedea ce se întâmplă. Acesta a spus că nu cunoaște programul zilnic al fiecărui inspector și că trebuie să verifice aceste aspecte. I-am solicitat să revină cu un punct de vedere despre această situație, dar până la ora publicării articolului nu a revenit.

Am luat legătura și cu primarul Adrian Dobre, i-am adus la cunoștință problema și l-am întrebat dacă dispune un control intern la RASP pentru a afla cum de nici unul din inspectorii RASP nu avea habar ce se întâmplă în oraș.

„Pe un asemenea subiect este deja un dosar, eu am sesizat deja organele de urmărire penală cu privire la activitatea Rosal, referitoare la contractul de CCP (n.r. curățenie căi publice), cu fapte asemănătoare cu cele prezentate de dvs. Mă bucur că Poliția Locală a acționat prompt, am cerut deja un raport să aflu exact ce s-a întâmplat acolo. Bineînțeles că voi demara o anchetă la RASP în urma căreia voi lua o decizie în privința contractului.

Vă mulțumesc pentru atitudinea civică.”, ne-a răspuns primarul Adrian Dobre.

Reamintim că dosarul penal la care se referă Adrian Dobre în declarația sa a fost deschis de Poliția Prahova în urma unei plângeri penale în care primarul acuza că Rosal fură bani publici cu girul RASP, prin lucrări fictive, care deși nu sunt prestate în realitate, sunt confirmate de RASP și plătite de primăria Ploiești.

Cum se modificau procese verbale de recepție a lucrărilor

În urmă cu un an, ziarul Incomod a publicat o serie de documente care arată cum unele procese verbale de recepție a serviciilor prestate de operatorul de salubritate Rosal în Ploiești au fost modificate. Potrivit unor surse din cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești, unde au fost întocmite documentele, modificările s-au făcut astfel încât Rosal să poată factura sumele maxime prevăzute în contractul cu municipalitatea.

Reporterii noștri au intrat în posesia unor procese verbale de recepție din iunie 2018, documente pe care se vede clar cum suprafețele realizate au fost modificate, cu ajutorul unei paste corectoare. Potrivit surselor amintite mai sus, la finalul lunii respective, reprezentanții Rosal au constatat că suprafețele realizate în realitate nu erau suficiente pentru a putea factura suma maximă prevăzută prin contractul de curățenie căi publice, așa că unul din angajații RASP, la presiunile reprezentanților Rosal, ar fi modificat respectivele cantități, în sensul că le-ar fi mărit pentru ca la final Rosal să poată factura mai mulți bani decât cei pentru care prestase servicii în realitate. Suma facturată de Rosal pentru curățenia căilor publice în acea lună a fost de 2.332.527,06 lei (peste 500.000 euro), în condițiile în care media lunară în anul 2018 a facturilor a fost de 1,9 milioane de lei.

Vezi aici procesele verbale modificate!

 

A doua zi după publicarea documentelor, primarul Adrian Dobre a organizat o conferință de presă în care a anunțat că a formulat o plângere penală cu privire la posibile infracțiuni de furt al banilor publici prin intermediul salubrității.

 

Furtul banilor publici de către Rosal cu girul RASP, obiectul unui dosar penal al Poliției Prahova

 

Plângerea primarului Dobre a fost depusă la Poliția Prahova și vizează modul în care RASP facilitează furtul banilor publici de către operatorul de salubritate, prin facturarea unor suprafețe mai mari măturate și a unor cantități de deșeuri majorate în fals ca fiind ridicate. Primarul Adrian Dobre a explicat faptul că în zilele în care a monitorizat atent activitatea Rosal și în care volumul de deșeuri ridicate de pe căile publice a fost unul uriaș, cantitățile ridicate nu au depășit 50 de tone. Culmea, în celelalte zile, când Rosal nu a lucrat la fel de intens, a raportat și peste 100 de tone de deșeuri ridicate pe zi, diferența nefiind justificată din punctul de vedere al edilului.

 

O altă problemă identificată a fost aceea că inspectorii RASP au confirmat lucrări care în realitate nu aveau cum să fie executate, adică străzi care apar ca fiind măturate în perioade în care erau prinse în programe de reparații.

 

Poliția Prahova a solicitat o serie de documente de la Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești cu referire la monitorizarea și confirmarea lucrărilor prestate de operatorul de salubritate Rosal în municipiu. Potrivit unor surse din Poliția Prahova, dosarul este în stadiul de urmărire penală, fiind cercetate infracțiuni care ar fi fost comise de funcționari publici atât din RASP, cât și din primăria Ploiești, privind fapte de abuz în serviciu, înșelăciune și fals sub semnătură privată. Ancheta Serviciului de Investigare a Infracțiunilor Economice ar fi pornit în urma plângerii penale depuse de primarul Adrian Dobre în acest sens, dar și a dezvăluirilor publicate în ziarul Incomod, privind modalitate în care Rosal ar fura bani publici cu girul RASP. Citește detalii aici!

 

Curtea de Conturi a confirmat lucrările fictive

 

Suspiciunile primarului au fost confirmate și de un audit al Curții de Conturi, care a menționat într-un raport că primăria Ploiești a plătit nelegal în 2018 lucrări către operatorul Rosal, lucrări care în realitate nu au fost prestate. Este vorba de peste un milion de lei, bani pe care municipalitatea trebuie să-i recupereze de la operatorul de salubritate.

 

Potrivit raportului Curții de Conturi, Rosal a decontat lucrări de salubrizare pe străzi care erau în programe de reparații sau investiții și care nu aveau cum să fie salubrizate. Cu toate acestea, primăria Ploiești a achitat facturile. Procedural, primăria Ploiești plătește lucrările după ce acestea sunt verificate și confirmate de către inspectorii Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești, fapt care înseamnă că RASP “a girat” furtul de bani publici făcut de către operatorul de salubritate. Totodată, auditorii au descoperit că municipalitatea nu a calculat și nu a încasat penalități de la Rosal pentru nerespectarea programului de curățenie.

 

Citește aici mai multe detalii despre neregulile identificate de Curtea de Conturi!

 

Sub lumina acestor informații, nu mai miră pe nimeni că facturile emise de Rosal către primăria Ploiești însumează sume fantastice. În timp ce Ploieștiul este îngropat în gunoaie, la propriu, operatorul încasează milioane de lei lună de lună. Numai în primele șase luni ale anului 2020 Rosal a facturat primăriei Ploiești aproximativ 2 milioane de euro pentru măturat și spălat stradal.

 

Facturi record, pentru un oraș murdar

 

Pentru perioada 2016-2018 am obținut detalii despre sumele facturate de Rosal către primăria Ploiești de la Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești, instituția subordonată primăriei care are rolul de a monitoriza serviciile prestate de operatorii publici, printre care și salubritatea.

În 2016, Rosal a facturat peste 15.700.000 lei (media fiind de 1.3 milioane/lună), iar în 2017, suma facturată a crescut la peste 20.350.000 lei (aproape 1.7 milioane lei/lună). În 2018, facturile au înregistrat un record, iar Rosal a încasat de la municipalitate, adică din taxele și impozitele ploieștenilor, peste 23 de milioane de lei.

Pentru anul 2019, am găsit răspunsul în proiectul de buget pentru anul 2020, votat în luna februarie a acestui an. În anexa hotărârii consiliului local, unde este defalcat bugetul pe categorii de cheltuieli, este trecută și execuția pentru anul 2019 la data de 31 decembrie. Astfel, consultând acest document pe site-ul primăriei Ploiești, am aflat că în 2019 primăria Ploiești a cheltuit pentru curățenia căilor publice și deszăpezire 16.158.000 lei. Ninsoare nu prea am avut la final de 2019 și, chiar dacă ar fi fost, tot Rosal are contract și pentru acest serviciu.

În același document este prevăzută pentru anul 2020 suma de 12,5 milioane de lei pentru salubritate. La finalul lunii iunie, Rosal facturase deja 9,5 milioane de lei, adică aproape 75% din bugetul pentru tot anul, astfel:

Ianuarie – 1.362.300,40 lei

Februarie – 1.362.330,10 lei

Martie – 1.533.017,96 lei

Aprilie – 1.812.962,01 lei

Mai – 1.943.137,26 lei

Iunie – 1.524.672,22 lei

Probabil cât de curând vom vedea pe masa Consiliului Local Ploiești un proiect de rectificare bugetară pentru suplimentarea bugetului de salubritate.

Un calcul simplu ne arată că în patru ani, din 2016 până la final de 2019, Rosal a încasat de la primăria Ploiești peste 75,2 milioane de lei, adică peste 15,6 milioane de euro, la care se adaugă cele 2 milioane de euro deja facturate în 2020. Iar în tot acest timp, cu riscul de a ne repeta, spunem din nou că Ploieștiul a fost plin de gunoaie.

Vă reamintim că Rosal Prahova este condusă de Cătălin Ioniță, un apropiat al mai multor persoane publice care de-a lungul timpului a fost implicat în mai multe scandaluri, fiind inclusiv vizat în câteva denunțuri/dosare penale, inclusiv o plângere trimisă la DNA.

Afacerile Rosal pe banii publici din Ploiești, în atenția procurorilor anticorupție

Un inspector RASP a decis să le scrie procurorilor sub anonimat, deoarece se temea să nu fie dat afară sau bătut. Bărbatul a adus acuzații foarte grave, atât pentru reprezentanți ai primăriei Ploiești, cât și pentru conducerea Rosal: amenințări, șantaj, trafic de influență, luare de mită – așa s-ar rezuma infracțiunile descrise de inspectorul RASP în denunțul depus la DNA, în care descria cum mai multe persoane din conducerea primăriei protejau interesele Rosal și ale directorului sucursalei Prahova, Cătălin Ioniță.

Bărbatul povestește chiar cum a fost amenințat cu bătaia de Cătălin Ioniță și nu a fost lăsat să-și facă treabă când a observat, în timp ce monitoriza activitatea de deszăpezire, că operatorul raporta că pe teren interveneau mai multe mașini decât în realitate.

“Atât eu cât și alţi colegi am fost daţi afară din curtea Rosal de către directorul loniță când încercam să mergem în control la schimbul 2, deoarece dânsul supraveghea personal deszăpezirea și noi puteam vedea cum se trec mai multe maşini decât în realitate.”, a scris bărbatul în denunț și a povestit un episod în care Ioniță l-a sunat pe un director din cadrul RASP și i-a spus că „dacă nu-l ia de acolo îl bate rău”.

Atât după plângerea penală depusă de primarul Adrian Dobre la Poliția Prahova, cât și după plângerea depusă la DNA, mai mulți angajați RASP care de-a lungul timpului ne-au furnizat informații s-au așteptat să fie chemați la audieri, pentru a spune ce știu despre modalitățile prin care se fură bani publici prin salubritate. În urmă cu câteva luni, mai mulți angajați ai Regiei ne povesteau că deși se așteptau să fie audiați în legătură cu faptele descrise în cele două denunțuri, nu au fost chemați nici la Poliție, nici la DNA.

Incidentul de vineri, 24 iulie, în care Rosal a încărcat pământ din curtea unei societăți private cu scopul, potrivit unor angajați Rosal și ai Primăriei Ploiești, de a-l factura administrației locale ca și cum ar fi deșeuri adunate de pe străzile municipiului, nu pare a fi o practică nouă. Nu este prima dată când există astfel de suspiciuni, după cum ați văzut în exemplele de mai sus despre repetatele scandaluri în care a fost implicat operatorul de salubritate Rosal în Ploiești, scandaluri care fac obiectul unor dosare penale.

 

https://streamable.com/d8y4v5

https://streamable.com/rx38cb

https://streamable.com/ee7yg0

https://streamable.com/3ff3z8

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut