fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

VIOREL HREBENCIUC, audiat în Dosarul Mită la PSD: Geoană se consulta cu Vîntu pentru bani

Citește Și

- Reclamă -

hrebenciuc - Ziarul INCOMODDOSARUL MITĂ LA PSD. Viorel Hrebenciuc este audiat joi, la Curtea de Apel, în Dosarul finanțării ilegale a campaniei lui Mircea Geoană. Potrivit România TV, fostul deputat PSD le-a spus judecătorilor că Geoană ştia de contractele care mascau mita electorală.

Viorel Hrebenciuc îl toarnă pe Mircea Geoană în faţa judecătorilor. Hrebenciuc a susţinut, în faţa instanţei, că Geoană ştia de banii intraţi ilegal pentru finanţarea campaniei electorale, relatează România TV.

- Reclamă -

Mai mult, fostul deputat PSD a susţinut că Geoană se consulta periodic în acea vreme cu Vîntu în ceea ce priveşte banii.

Conform sursei citate, Hrebenciuc a mai declarat că cei care au finanţat campania prezidenţială din 2009 erau apropiaţi ai lui Geoană: Ion Bazac şi Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană.

Potrivit lui Hrebenciuc, Mircea Geoană ştia de absolut toate contractele dintre firma lui Ioan Niculae, Interagro, şi Insomar.

- Reclamă -

Omul de afaceri Cristian Burci a fost adus şi el, joi, la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a fi audiat ca martor în dosarul „Mită pentru PSD”.

În acelaşi dosar, fostul şef al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi omul de afaceri Ioan Niculae sunt judecaţi pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană, din 2009.

Dosarul „Mită pentru PSD” anchetează intervenţia fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, cel care i-ar fi cerut un milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae. Banii ar fi ajuns în conturile campaniei prezidenţiale ale lui Mircea Geoană, spun procurorii.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată, în 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, pe Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, pe Viorel Bărac, director în acelaşi grup, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. 

- Reclamă -

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare la finanţarea partidelor politice.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae – Interagro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Contractul propriu-zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Fost premier al României despre candidatura lui Dumitrescu la CJ Prahova: ”Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, deși inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova,...
Sari la conținut