Fostul premier Viorica Dăncilă a confirmat, în exclusivitate pentru Adevărul, dezvăluirile făcute de Tudorel Toader în legătură cu presiunile exercitate de Liviu Dragnea.

Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a dezvăluit, într-un interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu, că a avut întâlniri la nivel foarte înalt, în care i s-a cerut insistent să modifice codul penal prin ordonanță de urgență. Fostul premier Viorica Dăncilă a confirmat și a precizat că Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au solicitat ordonanța de urgență.

Prima întâlnire a avut loc la sediul PSD din Băneasa.

”Da, a avut loc acea întâlnire în patru, la sediul PSD din Băneasa. Au fost prezenţi Dragnea, Tăriceanu, Tudorel Toader şi eu, în calitate de premier.

Îmi amintesc perfect că domnului Tudorel Toader i s-a solicitat amnistie şi graţiere. Domnul Dragnea şi Tăriceanu au susţinut varianta ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea.

A fost o discuţie foarte aplicată, în termeni juridici, între domnii Dragnea, Tăriceanu şi Tudorel Toader.

Eu mai mult am ascultat. Fiind premier, nu puteam să iau o decizie fără un act venit din partea Ministerulul de Justiţie. Trebuia să am un act normativ şi nu l-am avut”, a declarat Viorica Dăncilă pentru Adevărul.

”Întâlnirea din Băneasa nu s-a terminat cu o concluzie clară. Urma să mai aibă loc alte întâlniri”, a adăugat Dăncilă.

Tudorel Toader a fost schimbat din Guvern pentru că a refuzat să iniţieze ordonanţa salvatoare.

În interviul acordat lui Ion Cristoiu, fostul ministru al Justiției a dezvăluit că a fost ținut în ședință patru ore și jumătate pe tema ordonanței de urgență privind modificarea Codului Penal.

 „Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori. O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful vârfului.

Eram patru din ţara asta, din care era şi doamna prim-ministru şi ni se cerea să promovez OUG pentru modificarea Codului Penal Procedură Penală.

Cu ce rămăsese de la CCR, inclusiv propunerile plecate de la ministerul Justiţiei în acord cu deciziile Curţii.

Şi eu atunci am stat patru ore jumate. Era o zi care veneam din străinătate, eram obosit. Dar era un soi de oboseală care te întăreşte. Patru ore am stat, am ascultat şi argumentul meu a fost forte, să spunem. „Care este urgenţa ca să modifici Codul Penal prin OUG, să reduci termenul de prescripţie?” Pentru că eu am fost judecător 10 ani de zile.

Am contribuit oarecum la cristalizarea celor 4 criterii după care se măsoară urgenţa unei OUG şi nu era niciuna.

Aţi început în Parlament. Aveţi în Parlament procedură accelerată de urgenţă, finalizaţi în Parlament nu la Guvern.

Sigur, eu ştiam că în momentul ăla eu mi-am semnat plecarea din Guvern, dar ea era inevitabilă.

Să vă mai zic ceva, încerc o formulare prudentă. Veneau proiecte din astea, tot felul de sugestii, iniţiative”, a declarat Tudorel Toader.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here