Premierul Viorica Dăncilă va face o vizită în SUA în perioada 23-26 martie pentru a participa la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), potrivit Guvernului. Vizita a a fost anunțată în premieră de G4Media.ro încă de acum o săptămână.

Dăncilă a fost invitată de președintele AIPAC, Morton Fridman, și directorul executiv AIPAC, Howard Kohr.

Potrivit comunciatului guvernului, nu a existat o invitație din partea Administrației SUA și nu e clar dacă premierul Dăncilă va avea vreo întâlnire cu oficialii americani.

AIPAC Policy Conference este cea mai mare comunitate pro-Israel din America. Guvernul Dăncilă și liderul PSD Liviu Dragnea au menținut legături strânse cu guvernul israelian și cu premierul Netanyahu.

Aceasta este prima vizită a Vioricăi Dăncilă în Statele Unite în calitate de premier.

G4Media.ro a dezvăluit în premieră în urmă cu o săptămână că Dăncilă va participa la conferința AIPAC. Este în continuare neclar  dacă deplasarea Vioricăi Dăncilă se va rezuma la participarea la conferința AIPAC, care este un eveniment privat, sau vor exista și întâlniri oficiale.

Potrivit paginii oficiale a evenimentului, la conferința din acest an au confirmat participarea în calitate de seaker Mike Pence, vicepreședintele Statelor Unite, Benjamin Netanyahu, premierul Israelului și secretarul de stat Michael Pompeo. Dăncilă nu figurează în calitate de speaker.

AIPAC Policy Conference este cea mai mare comunitate pro-Israel din America. Participanții la conferință trebuie să plătească o taxă de 599 de dolari.

Guvernul Dăncilă și liderul PSD Liviu Dragnea au menținut legături strânse cu guvernul israelian și cu premierul Netanyahu.

Context. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi, 28 februarie, pe Twitter că a purtat o discuție telefonică de 20 de minute cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, despre parteneriatul strategic.

”I-am mulțumit pentru sprijinul dat de SUA pe dimensiunea de securitate. A transmis aprecieri cu privire la angajamentul României față de operațiunile comune cu SUA. Vicepreședintele Pence a apreciat modul de gestionare a președinției rotative a UE, rezultatele obținute. L-am invitat să viziteze România și a promis că va face această vizită în prima jumătate a anului”, a spus Dăncilă la Antena 3.

Scandalul mutării ambasadei. România este singura țară din UE care s-a arătat dispusă să-și mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, după ce Statele Unite au făcut acest gest.

Guvernul a adoptat în aprilie 2018 un memorandum pe tema mutării ambasadei. Președintele Klaus Iohannis a calificat drept o mare greșeală adoptarea memorandumului. Președintele PNL, Ludovic Orban, a depus la Parchetul General chiar o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, acuzând-ode înaltă trădare și uzurparea funcției

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat pe 12 octombrie, la Parlament, că analiza MAE privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost transmisă premierului Viorica Dăncilă, care, în urma propriei analize, urmează să o distribuie Administraţiei Prezidenţiale.

Premierul Israelian, Benjamin Netanyahu, i-a spus pe data de 18 ianuarie, în timpul ultimei vizite în Israel efectuate de premierul Vioricăi Dăncilă că se așteaptă ca România să își mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim și că premierul român să apere interesele Israelului în cadrul Uniunii Europene.

”Este o oportunitate extraordinară să vă întâlnesc din nou. Relațiile dintre Israel și România sunt fantastice și sper să fie întărite după această vizită. Sper că veți acționa în cadrul Uniunii Europene pentru abrogarea rezoluției nefavorabile Israelului și, bineînțeles, pentru mutarea ambasadei dumneavoastră și a altor ambasade la Ierusalim. Vă așteptăm la Ierusalim”, i-a spus Benjamin Netanyahu Vioricăi Dăncilă.

”Vă mulțumesc foarte mult”, a fost replica șefei Guvernului de la București.

Sursa: www.g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here