fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Viziunea lui Iulian Teodorescu pentru municipiul Ploiești. Programul electoral al candidatului PRM

Citește Și

- Reclamă -

Iulian Teodorescu, candidatul Partidului România Mare pentru Primăria Ploiești, a făcut public programul său electoral pentru municipiu, pe care vi-l prezentăm mai jos:

PROGRAM DE GUVERNARE LOCALĂ PENTRU REGENERAREA PLOIEȘTIULUI

- Reclamă -

UNDE SUNTEM AZI?

Într-un oraș în care, până în anul 1989 a fost ras centrul istoric al Ploieștiului,  dispărând importante clădiri de patrimoniu și zone cu caracter cultural.

Pentru că aici există o mână de lucru supercalificată, autoritățile comuniste au construit cartiere dormitor, neinteresați fiind de ceea ce presupune viața normală a unui om după orele de serviciu.

- Reclamă -

Imediat după 1989 mastodonții industriali au fost doborâți în proporție de 90% de noua clasă politică, care au transformat “de ochii lumii” locuințele cu caracter social într-o afacere prosperă prin acordarea lor în proprietate, continuând dezinteresul pentru activitatea educativă și culturală.

Ceea ce a interesat a fost manevrarea taxelor și impozitelor și sifonarea către apropiați a unor surse de venit.

Nu a existat curajul, interesul și priceperea politică pentru a face din Ploiești un oraș modern.

N-au fost interesați nici măcar de o încercare a stabilirii corecte a limitelor administrativ-teritoriale și nici de crearea unei strategii pe termen lung care să vizeze evoluția orașului, spre a deveni o casă primitoare pentru fiecare ploieștean.

- Reclamă -

 

CE AVEM DE FĂCUT!

Extinderea Ploieștiului în spațiul metropolitan prin asociere cu administrațiile locale din imediata vecinătate, ce presupune extinderea rețelelor de infrastructură drumuri, apă, canalizare, rețele electrice și de gaze, atât pe teritoriul orașului, cât și în zonele localităților limitrofe.

Punerea în valoare a zonei metropolitane trebuie să aibă ca unic scop ridicarea standardului de viață al ploieștenilor prin crearea de noi cartiere de locuințe unifamiliale și multifamiliale cu amenajări de nivel european, care să crească posibilitatea de recreere și care să includă facilitați culturale, educative și de practicare a sportului.

Pentru a înlătura gradul de poluare moștenit, dar și în continuă creștere, trebuie să se creeze perdele de vegetație, transformând mediul ostil într-un focar de viață.

În urmă cu 10 ani au început lucrările de extindere și modernizare a Stației de Epurare a municipiului Ploiești, dar lipsa de preocupare a administrației locale, a Ministerului Mediului și, ulterior, a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a condus la blocarea acestor lucrări.

În prezent, ca urmare a nerealizării investiției, municipalitatea trebuie să suporte costurile unei amenzi ridicate, astfel încât se impune luarea unor măsuri urgente pentru plata acestor amenzi în cazul respingerii contestării lor în justiție, pentru a putea să trecem la etapa următoare și necesară, a punerii în funcțiune a Stației de Epurare.

În vederea scăderii tarifelor de ridicare a gunoiului menajer și de asigurare a curățeniei căilor publice, se poate realiza o Stație de Reciclare totală a deșeurilor care ar putea acoperi toate cheltuielile municipalității după darea în funcțiune, prin produsele și energia rezultată din procesul de reciclare.

Problema spațiilor de locuit insuficiente trebuie sa fie un obiectiv prioritar pentru administrația locală.

Este necesară crearea unui program prin care să putem oferi actualilor proprietari de apartamente situate în blocuri care au depășit “frumoasa” vârstă de 60 de ani, posibilitatea cedării acestora în schimbul dobândirii proprietății în noile cartiere.

Suprafețele de teren ocupate azi de cartiere cu blocuri-dormitor vor putea fi transformate în zone verzi în interiorul orașului, care să includă terenuri și săli de sport, bazine de înot, dar și locuri de desfășurare a unor ample activități culturale.

E o urgentă nevoie de locuințe sociale, existând spații destinate prin Hotărâri ale Consiliului Local acestora și se impune ca, prin atragerea investitorilor, să se demareze realizarea de locuințe individuale, care să permită evacuarea imediată a celor care nu achită costurile minime reprezentând cheltuielile de întreținere și plata utilităților.

Se impune de urgență reanalizarea și renegocierea contractelor încheiate cu APA NOVA și VEOLIA în vederea asigurării celor mai bune condiții de viață pentru ploieșteni și pentru obținerea de tarife minimale, care pot fi atinse ușor în condițiile oferite de orașul nostru.

În zona de sud a orașului, în imediata apropiere de Hipodrom, există posibilitatea ridicării unui cartier de locuințe și a unui adevărat centru sportiv, cultural, care să permită locuitorilor accesul în condiții optime la activități multiple de recreere și păstrare a sănătății.

Încă din 2013 am propus Consiliului Local care a acceptat în unanimitate o strategie privind rezolvarea situației imobilelor aflate în proprietatea municipalității (terenuri cu suprafețe mici și case insalubre), constând în vânzarea acestora persoanelor care doresc să investească respectând condițiile de urbanism citadin.

Am avut inițiativa de a crește considerabil impozitele pentru persoanele fizice și agenții economici care lasă în paragină proprietățile ce le dețin pe teritoriul orașului.

Există în Ploiești mari suprafețe de teren lăsate în voia sorții de așa-zișii investitori strategici, terenuri care au devenit un puternic focar de mizerie, fiind acoperite cu tone de gunoaie ce emană mirosuri pestilențiale și adăpostesc armate de șobolani și alți dăunători, reprezentând adevărate găuri negre ale orașului.

Se fac eforturi pentru izolarea lor, dar este necesar ca aceste terenuri să fie redate ploieștenilor prin constrângerea deținătorilor de către instituțiile abilitate la care sa contribuie și atitudinea cetățenilor.

Este normal ca oamenii acestui oraș să spună: “Cine nu-și îngrijește proprietatea să fie obligat să o cedeze sau să treacă la ecologizarea acesteia”.

Consider că se impune, în acest scop, instituirea unei taxe în natură pentru poluare, prin care să obligam pe cei ce aduc atingere mediului să ecologizeze zona respectivă și, mai mult, să creeze spații verzi care să aducă un plus de aer curat orașului nostru.

Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse este imperios necesară adoptarea de către Consiliul Local a unor reglementări care să faciliteze consultarea populației în privința proiectelor majore.

Pe lista acestor proiecte majore trebuie înscrisă problema finanțării unor noi centre spitalicești și luarea tuturor măsurilor legale pentru atragerea unor investitori serioși în acest domeniu.

Până la construirea unor noi spitale trebuie să se asigure o întreținere corespunzătoare a celor existente care aparțin municipalității, respectiv Spitalul de Copii și Spitalul Municipal și să se continue finanțarea pentru achiziții de aparatură modernă pentru atragerea de noi cadre medicale bine pregătite și pentru crearea de spații moderne și bine utilate de spitalizare și de intervenții.

Este necesară, în paralel cu finanțarea centrelor spitalicești, supravegherea modului în care se cheltuiesc de către acestea banii publici, precum și diminuarea prin efortul colectiv al administrației locale, al specialiștilor, dar și al cetățenilor, a  cauzelor care duc la îmbolnăvire, prin rezolvarea problemelor legate de mediu și mai ales a problemelor ce țin de educația individuală.

Am făcut propuneri de modernizare a școlilor gimnaziale și a liceelor prin construirea de săli de sport, ateliere, laboratoare, săli de muzică si reabilitarea sălilor de clasă existente, precum și construirea de 4 grădinițe noi, care să asigure un minim de spațiu educațional pentru copiii din Ploiești și care să garanteze o educație modernă, completă și utilă.

Oferind condiții cât mai bune copiilor și tinerilor nu trebuie să uităm că una din cerințele majore ale vieții noastre sociale și familiale este să avem grijă de bătrânii noștri.

Este firesc și omenesc să recompensăm munca depusă de înaintașii noștri, să le asigurăm o bătrânețe cât mai liniștită, să le oferim înțelegere și, mai ales, respectul pe care actuala societate de consum l-a pierdut în goana după bani.

În acest sens este necesar să se asigure spații speciale pentru activitățile specifice vârstei a treia și sa fie atrași cât mai mulți tineri în activitatea de ajutorare a persoanelor vârstnice.

Voluntariatul trebuie să îmbine activitatea tinerilor cu a celor care beneficiază de ajutor, pentru ca niciun om nu se va simți bine nefăcând nimic și păstrarea respectului de sine este un lucru esențial pe care putem și trebuie să-l oferim celor care ne-au crescut.

 

Se impune regândirea sistemului de transport public pe baze concurențiale pentru rentabilizarea acestui sistem, pe de o parte, și pe de altă parte pentru diminuarea surselor alocate acestor servicii.

O măsura urgentă este regândirea căilor de circulație din Ploiești pentru facilitarea accesului și obținerea fluenței în traficul rutier, protejând în acest mod nu numai aerul orașului, dar și nervii cetățenilor.

În legătură cu aceasta trebuie redeschise traficului pietonal pasajele subterane din Calea București și pasajul Mercur-Unirea.

Se impune facilitarea legăturii dintre zonele de sud spre vest și de sud spre est, cu amplasarea unor terminale la toate punctele de intrare în Ploiești.

Suntem la 40 de kilometri distanță de Aeroportul Internațional Otopeni și la intersecția principalelor drumuri ale țării, motiv pentru care trebuie să profităm la maxim de amplasarea geografică a orașului pentru dezvoltarea lui prin creșterea ligaturilor economice și culturale.

Ploieștiul trebuie să renască prin educație și cultură!

Trebuie să ne reluăm locul în prim-planul culturii naționale, ocupat pe drept în vremea lui Caragiale și redefinit de opera lui Nichita Stănescu și să încurajam ploieștenii talentați și bine pregătiți să ne reprezinte în domeniul artelor, domeniu din care am fost detronați prin ignoranță.

Am reușit până în prezent ca Filarmonica din Ploiești și Teatrul Toma Caragiu să arate ce înseamnă spiritul ploieștean.

Deși ne-am lovit de multe obstacole, am îmbogățit viața culturală a orașului cu manifestări artistice cunoscute în țară și în străinătate, reușind să adun o mână de oameni entuziaști și talentați în acest scop.

Am fost membru fondator al Clubului și Festivalului de Jazz – Ploiești Jazz Forum ’03, am luptat pentru desfășurarea Festivalului Nichita Stănescu, am participat la inițierea Festivalului de Teatru Toma Caragiu și am inițiat Festivalul de Jazz în colaborare cu Filarmonica din Ploiești.

Consider că locuitorii acestui oraș cu vechi tradiții în artă merită să se bucure de o viață culturală bogată și accesibilă care să ne împlinească spiritual și să trezească invidia celorlalte orașe ale țării.

Infrastructura culturală este insuficientă și trebuie dezvoltată, urmând a negocia cu deținătorii unor spații generoase (Sala de Cultură a Sindicatelor, Cinema Patria, Cercul Militar) reabilitarea acestora la cerințe de securitate și confort european, facilitând astfel accesul cât mai multor oameni la actul de cultură.

Pentru îndeplinirea obiectivelor majore în dezvoltarea orașului nostru, el trebuie să devină un punct de plecare al legăturii dintre administrație și societatea civilă, în scopul redeșteptării spiritului de voluntariat al ploieșteanului.

 

CE AM FĂCUT PÂNĂ ÎN PREZENT ȘI CE POT FACE PENTRU PLOIEȘTI!

 

Am preluat în martie 2015 o administrație bolnavă, hărțuită de conflicte interne și îngrozită de perspectivele deschiderii unor anchete care vizau derularea unor contracte asupra cărora planau suspiciuni de încălcare gravă a legii.

Funcționarii Primăriei se aflau în nedorita postură de a lucra într-o atmosfera de teamă, neîncredere, având însă dorința de a-și realiza cât mai bine sarcinile de serviciu pentru a nu periclita activitatea administrației locale.

Am preluat conducerea administrației locale într-un moment în care orașul era pe cale de a fi paralizat prin blocarea tuturor activităților și prin lipsa de reacție imediată a factorilor politici care astăzi își arogă merite neîntemeiate.

A fost nevoie de mult discernământ, muncă și curaj pentru rezolvarea problemelor curente, dar și pentru finalizarea proiectelor europene, proiecte asupra cărora existau multe semne de întrebare asupra modului de întocmire, de contractare cu constructorii și de punere la dispoziție atât a fondurilor proprii – într-un buget supraestimat cu aproximativ 30% – dar și a fondurilor europene.

În mod punctual, la acea dată:

  1. Am suspendat preluarea unui credit dezavantajos sub toate aspectele, care îndatora până peste puteri bugetul S.C. HALE ȘI PIEȚE S.A., credit care ar fi condus la blocarea activității acestei societăți.
  2. Am rezolvat marea problemă a fostului sediu PETROM, reușind renegocierea unui contract și obținând pentru municipiu un imobil de o valoarea impresionantă oferit prin donație de PETROM S.A. după eliminarea cauzelor care ar fi dus la îndatorarea bugetului local.
  3. Parcarea supraetajată din centrul orașului a fost finalizată într-o modalitate în care să fie acceptată de locuitorii din imediata vecinătate, pe de o parte pentru integrarea ei în arhitectura urbană și pe de altă parte pentru a nu crea disconfort riveranilor.
  4. În scurta perioadă a mandatului de primar interimar am reușit reluarea lucrărilor la toate obiectivele realizate cu fonduri europene, reușind ca din valoarea totală de 475 milioane lei să realizăm lucrări de aproximativ 400 milioane lei, în condițiile în care nimeni nu mai credea ca lucrările vor fi duse la capăt.

Menționez că am apelat la oameni de specialitate care să impulsioneze lucrările și totodată care să verifice modul în care se respectă condițiile contractuale.

  1. În paralel cu derularea activităților care au adus pentru prima dată în Ploiești importante fonduri europene m-am preocupat de reevaluarea infrastructurii și refacerea tramei stradale în ciuda unor mentalități izvorâte din ambiții politice potrivnice intereselor cetățenilor.
  2. Eforturile mele de a aplica legea în mod unitar și supravegherea atentă a obiectivelor propuse au condus la o mișcare politică formată în ciuda angajamentelor politice asumate în cadrul coaliției aflate la guvernarea Ploieștiului, mișcare ce a încălcat Protocolul încheiat în acest scop și a dus la îndepărtarea mea.

Așa-zișii reprezentanți ai cetățenilor Ploieștiului aflați în Parlamentul României și în diferite funcții în administrația centrală, nu au arătat niciun fel de preocupare față de situația reală a orașului, neîndrăznind să încalce regulile unui joc din care ploieșteanul întotdeauna a fost exclus.

Riscam situația ca Ploieștiul să nu acceseze niciun euro de la Comunitatea Europeană, să rămânem fără utilități și într-un mediu ostil cetățenilor, moment în care activitatea mea a menținut normalitatea în Ploiești și a creat noi perspective evoluției orașului.

Consider, alături de mulți ploieșteni, că pot duce mai departe sarcina pe care mi-am asumat-o în lunile de interimat, că am pregătirea juridică și administrativă necesară pentru o viziune reală asupra modului de dezvoltare al orașului, dar mai ales am dorința și voința de a pune pe primul loc interesele cetățenilor și de a face totul pentru ca orașul în care familia mea trăiește de 4 generații să revină la locul său de frunte, economic și cultural.

Vă ofer decizii cerebrale, nu izvorând din vintre, decizii oneste, nu mânate de interese personale, vă ofer dialog și nu voința unicului stăpân, vă ofer chibzuință și nu pripeală sau tărăgănare!

Pentru că sunt un om credincios, consider că Dumnezeu a lăsat ierarhia pentru ca omul să domine haosul și pentru ca primul dintr-o ierarhie să fie servitorul tuturor!

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Talk Show. Mafia gunoaielor din Prahova, subiect național ignorat de autorități locale

Mafia gunoaielor din Prahova a ajuns subiect național, dar nici acum nu vedem reacții ferme din partea autorităților.Ziarul Incomod...
Sari la conținut