Românii vor plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice cumpărate din magazine, în contul garanției pe care comercianții o vor reține.

Măsura a fost prezentată joi de ministrul Mediului, va fi implementată de la 1 ianuarie și se va aplica aplica pentru toate ambalajele în care sunt îmbuteliaţi până la 3 litri de lichid (sticlă, plastic sau doze de aluminiu).

Ambalajele pot fi returnate la orice magazin din România. Acesta va fi obligat să vă returneze garanţia pentru fiecare produs în parte.

Atenţie însă, nu trebuie distrus codul de bare de pe fiecare ambalaje. Doar aşa vor putea fi recunoscute de automatele din marile magazine unde veţi introduce ambalajele şi veţi primi contravaloarea lor. În magazinele mici nu vor exista astfel de aparate, ambalajele vor fi preluate de casieri, în limita posibilităţilor.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „În magazinele de mici dimensiuni va fi impusă o cantitate limită de predare a deșeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Totodată, e important ca toată lumea să știe că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate.”

Potrivit ministrului Mircea Fechet, ţara noastră reuşeşte să recicleze doar 14 la sută din deşeuri, o cantitate infimă. Iar plasticul și aluminiul ajung în cel mai bun caz la groapa de gunoi. 

Restul, pe marginea străzilor, pe câmp, în râurile și în lacurile din țară.. 

La solicitarea Uniunii Europene, ar trebui să ajungem la 90% în 3 ani.

sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here