fbpx
joi, iunie 1, 2023

Vot final pe Codul Silvic

Citește Și

- Advertisement -

plenSoarta Codului Silvic va fi decisă astăzi în Parlament. La sfârșitul săptămânii trecute, comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor au respins cererea făcută de preşedintele Klaus Iohannis de reexaminare a legii. Şeful statului spune că aproape un milion de hectare pot fi defrişate în baza acestui articol. El a adăugat că tăierile ilegale de pădure reprezintă un atac la siguranța națională și că problema va fi discutată în CSAT.

În aceste condiții, e foarte probabil să existe un vot de respingere și în plen a cererii de reexaminare a Codului Silvic făcute de președintele Klaus Iohannis. Președintele va fi nevoit atunci să promulge legea, pentru că nu poate trimite la reexaminare de două ori aceeași lege.

- Advertisement -

Codul Silvic este subiectul care a provocat prima dispută publică dintre şeful statului şi premierul Victor Ponta.

Impresia mea personală este că președintele a retrimis legea la Parlament pe baza unor informaţii pe care le-a primit de la nişte binevoitori, în ghilimele, în special nişte binevoitori liberali pe care îi vedeţi zilele acestea luptându-se cu dinţii pentru interesele Schweighofer”, a declarat premierul, în 13 mai, la B1 TV.

Şeful statului susţine că alăturarea numelui său de cel al firme austriece Schweighofer Holzindustrie este doar o speculaţie care are la bază originea sa germană. Klaus Iohannis spune că nici măcar nu-i cunoaşte pe reprezentanţii companiei.

- Advertisement -

„În acest context, este o prostie majoră să spui că fac vreun lobby pentru o companie austriacă”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele precizează, încă o dată, că speră ca noul Cod Silvic, pe care l-a retrimis la reexaminare în Parlament, va rezolva problema defrişărilor ilegale şi spune că este de acord cu protestele organizate în ultima perioadă. Klaus Iohannis a vorbit şi despre lupta politică din jurul acestui subiect.

Nu este de ignorat faptul că există cel puţin două tabere de lobby care luptă una împotriva celeilalte şi care încearcă să atragă politicieni în acest război. Şi dacă acest lucru nu funcţionează, aşa cum este cazul meu, vor să organizeze o luptă în noroi”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a cerut deja şefului SRI să verifice dacă acuzaţiile de trafic de influenţă formulate de Victor Ponta sunt sau nu reale. În cazul în care acuzaţiile nu au acoperire, şeful statului spune că premierul va răspunde în instanţă.

- Advertisement -

Deocamdată, Codul Silvic a ajuns la Camera Deputaţilor, după ce a trecut de Senat fără modificările cerute de şeful statului atunci când l-a retrimis în Parlament.

Între timp, președintele a decis ca subiectul defrișărilor ilegale să fie discutat în următoarea ședință a CSAT, iar premierul a propus suspendarea exporturilor de lemn până la 31 august.

Sursa: www.digi24.ro

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Președintele Iohannis, atac dur la adresa profesorilor care continuă greva: „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?”

Președintele Klaus Iohannis i-a criticat dur pe profesorii care continuă greva, în cadrul unei declarații făcute joi la Chișinău,...

Mai Multe Articole Ca Acesta