S-a dat startul la unul dintre cele mai faimoase festivaluri din România. Este vorba despre petrecerea dedicată celebrei cașcavele de Valea Doftanei care începe în forță de vineri, 9 septembrie cu un concert de excepție susținut de Leo Iorga și Adi Ordean, greii rockului românesc, și cei care au pus bazele trupei Compact. Aveți timp să ajungeți încă din această seară pentru că recitalul celor doi este programat după orele 21.00. Dacă nu neapărat muzica va atrage spre una dintre cele mai frumoase zone montante din Prahova, atunci merită să faceți un drum până la Valea Doftanei unde producătorii locali vă așteaptă cu deja celebra cașcavea preparată după o rețetă secretă care se transmite din generație în generație.

Nimeni nu a vrut să ne destăinuie măcar un mic indiciu legat de rețeta cașcavelei, dar am aflat că foarte mult contează modul în care sunt hrănite animalele, cu iarbă proaspătă și nepoluată de la munte. Totuși, pentru curioșii care vor să vadă întregul proces de producție al acestui minunat preparat culinar, recunoscut internațional încă din anul 2006, organizatorii au amenajat un stand unde gospodarii locali sunt pregătiți cu tot ce trebuie pentru a satisface orice orășean care nu știe ce este acela un cheag și câte zile de muncă necesită o banală rotiță de cașcavea. În ceea ce privește prețul cașcavelei, acesta variază de la un producător la altul, de la 17 lei telemeaua de vacă până la 27 – 30 de lei kilogramul de cașcavea și peste 30 de lei brânza de burduf.

Dacă tot ajungeți la festival și vreți să vă faceți provizii, este important de știut faptul că organizatorii au invitat și producători din zona Sibiu sau Bran-Moeciu care au adus și ei cașcavea, dar, aceea este preparată după o cu totul și cu totul altă rețetă, mult mai simplă. Cașcaveaua de Valea Doftanei este opărită și apoi afumată și o puteți recunoaște după culoarea crustei, un galben mult mai închis decât cea pe care o are cașcaveaua de la Bran–Moeciu.

Programul festivalului

Așa cum spuneam, vineri seară pe scenă vor urca cei de la trupa PACT, adică Adi Ordean și Leo Iorga, dar și alți artiști de muzică populară și etno dance, pentru ca mâine, vedetele să fie cei de la Trei Sud Est, Deep Central, Andreea Antonescu și Radu Ille, iar duminică pe scenă va urca Adi de la Vâlcea, Amna și Elena Merișoreanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here