fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Vulnerabilitate fără precedent într-o instituție de forță a Ministerului de Interne. Cum se fabrică dosare penale cu sprijinul infractorilor

Citește Și

- Reclamă -

O amplă investigație are loc de mai mult timp la nivelul Ministerului de Interne, fiind vizate mai multe infracțiuni chiar și de criminalitate organizată dar și vulnerabilitatea unei instituții de forță din cadrul ministerului prin compromiterea unui ofițer de poliție care pare a executa ordinele unui grupări bine structurate, finanțarea fiind asigurată de câțiva oameni de afaceri cu interese politice și economice în județul Prahova.

Oameni de afaceri, din administrația locală, din politică chiar și jurnaliști sunt pe lista neagră a acestei grupări fiind constant amenințați, intimidați și șantajați cu fabricarea de dosare penale și compromiterea în spațiul public pe anumite siteuri și rețele de social media.

- Reclamă -

Dacă până acum s-a luat în calcul și varianta unor simple speculații, din 2023 informațiile s-au concretizat într-un dosar penal fabricat de acest ofițer în baza unor informări trimise și înregistrate la structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție.

Cel mai probabil datele au fost transmise celor din grupare care au diseminat deja aceste date chiar și în spațiul public, indicând persoanele vizate, ordinea în care urmează a fi audiate ba chiar și numărul dosarului precum și numele polițistului detașat care face audierile.

Încă de anul trecut, la începutul lunii septembrie 2022, acest lucru este precizat într-un drept la replică trimis unui astfel de site folosit pentru interesele grupului infracțional: ”un ofițer de la Direcția Generală Anticorupție Prahova (DGA) va încerca fabricarea unui dosar penal”.

- Reclamă -

CV-ul ofițerului

Înainte de a vă spune cine este personajul cheie, iată un rezumat al ”CV-ului” potrivit datelor publice din dosarele penale și civile în care acesta este vizat sau reclamant.

Pe 17 august 2015 a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de cercetare abuzivă. Acesta împreună cu un alt ofițer au amenințat cu arestarea mai mulți administratori de societăți comerciale și i-au determinat pe aceștia să formuleze denunțuri mincinoase împotriva unor ofițeri de poliție, lucru care s-a materializat în două dosare de cercetare penală.

Pentru aceste fapte polițistul a fost trimis în judecată.

Din același dosar s-au disjuns și alte fapte care îl vizează pe ofțer, inclusiv o acuzație de constituire de grup infracțional organizat.

- Reclamă -

Într-un alt dosar penal înregistrat la Parchetul General în 2019 și aflat încă în cercetare ofițerul este acuzat de un procuror DNA pentru nu mai puțin de șase infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat, mărturie mincinoasă, inducerea în eroare a organelor judiciare, favorizarea făptuitorului, complicitate la represiune nedreaptă și ultraj judiciar.

În memoriul cu numărul 0614 din 22.05.2019  adresat Parchetului General, un fost ofițer SRI sesizează că a formulat un denunț mincinos împotriva unui procuror DNA și vrea să își retragă declarațiile precizând că a fost indus în eroare de un grup infracțional organizat din care face parte și ofițerul de Poliție.

”Înțeleg să retrag acest denunț deoarece suspectez că am fost utilizat de un grup de oameni urmăriți penal care au ca scop atacarea justiției. Membrii acestei grupări urmăresc fabricarea de probe, încercarea de inculpare a unor ziariști și manageri de presă locală în scop de răzbunare pentru că aceștia au dezvăluit ilegalitățile lor și exonerarea de răspunderea penală care îi incumbă”.

Ancheta

O anchetă a Direcției Generale Anticorupție a verificat dacă ofițerul încălca prevederile Codului Penal prin mai multe acțiuni de filaj întreprinse de acesta inclusiv la domiciliul șefului său direct. Concret, ofițerul își urmărea șeful atât în timpul liber cât și în timpul serviciului. Ulterior i-a făcut șefului său două plângeri penale la DNA structura centrală care au fost clasate pe motiv că ”faptele nu există”.

Tot șeful său a fost reclamat de ofițer la Agenția Națională de Integritate (ANI), decizia instituției fiind desființată de o instanță de judecată.

Ofițerul a făcut obiectul unor raportări făcute de șeful structurii dar și de alți colegi, informațiile referindu-se la abateri disciplinare dar și posibile încălcări ale prevederilor Codului Penal.

”Să mă exprim mai clar, poate mă mai aude și altcineva”

În dosarul în care este trimis în judecată polițistul sunt prezentate și stenograme dintr-o conversație telefonică în care se arată atitudinea polițistului față de un procuror, fost șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina: ”F***-l în gură să îl f*t de comunist împuțit. Ăla nu are ce să caute. Ăla trebuie exclus din magistratură. (…) Ca să mă exprim mai clar, poate mă mai aude și altcineva. F***-l în gură să îl f*t de javră împuțită, de idiot prost, poate să fie al cui vrea el că tot prost rămâne și tot țăran”.

În același dosar mai mulți martori povestesc abuzurile și amenințările la care au fost supuși în timpul anchetelor de ofițerul de poliție. Vă prezentăm cazurile unor femei terorizate în anchete.

În momentul în care voiam să declar ceva țipa la mine să nu scriu așa, să pun un ”NU” în față la anumite fraze care voia dânsul, că dacă nu fac pușcărie de la 2 la 5 ani pentru mărturie mincinoasă. În situația dată mi-a fost frică deoarece sunt o persoană emotivă, nu am mai fost pusă în asemenea situații și am mai scris neadevăruri dictate sub presiunea unui ton ridicat și a amenințării cu închisoarea”.

În aceeași anchetă, o altă femeie a fost victima abuzurilor ofițerului. ”Tot timpul mă făcea mincinoasă și nu mă lăsa să scriu adevărul. Subliniez încă o dată că am fost obligată (…) fiind amenințată cu închisoarea; drăcuită și la un tir de amenințări și injurii chiar și cu pumnul în masă”, povestește femeia experiența avută în ancheta polițistului.

Polițistul viza în anchetă patronul unei societăți comerciale iar femeile lucrau la acea firmă. Ulterior, patronul respectiv a depus o plângere împotriva ofițerului, acuzându-l de cercetare abuzivă. ”Este cert că în mentalitatea acestui ofițer există doar un interes personal inexplicabil de a crea probe prin modalități abuzive, ceea ce reprezintă un pericol pentru societate și în mod special pentru instituția din care face parte”, scria în plângerea respectivă.

Amenințați cu cătușele pe masă

Cireașa de pe tort în materie de cercetare abuzivă este descrisă în declarații de o familie cu afaceri în Prahova din domeniul comerțului. Atât soțul, soția cât și fiica lor au fost terorizați seara, în sediul Poliției municipiului Ploiești de ofițer și șeful său. Victimele au fost amenințate cu cătușele pe masă că vor fi arestate dacă nu acceptă să facă denunțuri mincinoase.

Bărbatului i s-a făcut rău când a auzit că în acea seară fiica sa va fi încătușată și arestată de ofițerul de Poliție. Toți cei trei au fost chemați în sediul Poliției abuziv, în afara oricărui cadru legal.

”M-a amenințat că mă va aresta. În timp ce țipa la mine i-am spus că solicit prezența unui apărător ale dar a refuzat cererea mea. Tatăl meu a avut un moment de cădere psihică, a început să plângă, rugându-i pe cei doi ofițeri să mă lase liberă. Și la plecare am fost amenințată. Mi-a pus în față o coală albă de hârtie, necompletată, și mi-a cerut să o semnez în alb făcând precizarea că știu ei ce să scrie mai departe pe această coală”.

Două luni mai târziu, mama femeii amenințate se întâlnește întâmplător cu ofițerul la intrarea unui salon de cosmetică iar polițistul îi reamintește că va veni momentul în care vor fi arestați și să se gândească mai bine la problemă…

Același mod de operare este descris într-o declarație de martor dată de un bărbat arestat într-o altă cauză penală. ”Mă aflam la Penitenciarul Mărgineni și mi-a solicitat să fac un denunț. (…) Am făcut denunțul în aceeași zi și mi s-a transmis să nu cumva să fac un denunț la DNA (n.r. – împotriva ofițerului și a superiorului său care aveau interese în fabricarea de dosare penale) și în schimb se va aranja să fiu transferat la Penitenciarul Ploieștui unde prin grija lui voi avea o detenție mai ușoară”.

În același dosar penal în care este judecat ofițerul, un polițist acceptă să dea declarații cu identitate protejată și indică modul de operare al unui grup infracțional organizat format din mai mulți polițisti cu funcții de conducere, printre care și ofițerul menționat în articolul nostru: ”se protejează reciproc pentru a nu face obiectul unor cercetări sau pentru a afla dacă sunt vizați de anumite structuri de urmărire penală sau informative, pentru a-și lua măsuri de siguranță și mai mult decât atât prin atribuțiile pe care le au protejează reciproc interesele economico-financiare ale oamenilor de afaceri din cercul lor de relații, în schimbul acestei protecții beneficiind de sume de bani, excursii, alte foloase sau servicii.


Știu că cei trei ofițeri pentru a-și urmări propriile interese recurg la fabricarea de dosare penale pe numele persoanelor, polițiști, funcționari cu atribuții de control sau civili care le-au lezat acestora interesele, pentru a le crea probleme”
.

Reclamant

Pe portalul instanțelor de judecată numele ofițerului figurează ca reclamant în mai multe procese intentate în ultimii ani structurii unde activează pentru a contesta acte administrative. Vorbim de calificativele de evaluare a activității și o sancțiune.

Din cele șase procese verificate de reporterii noștri ofițerul a pierdut 5 dintre acestea definitiv la Curtea de Apel, iar cel câștigat în primă instanță la Tribunal nu a mai fost contestat.

Caracterizarea șefilor

Iată cum este descris ofițerul de poliție, informațiile fiind asumate de conducerea structurii în care activează. Următoarele informații se regăsesc într-un dosar care a fost judecat la Curtea de Apel Ploiești, pierdut de ofițer.

”Astfel, la Rezultatul activității desfășurate este notat după cum urmează:

La punctul 1 punerea în practică a prevederilor procedurilor standardizate de lucru și a metodologiei de linie privind activitatea de dezvoltarea informațiilor precum și la punctul 2 obținerea, dezvoltarea și gestionarea datelor și informațiilor referitoare la personalul M.A.I., în scopul descoperirii, documentării și combaterii faptelor de corupție și a celor asimilate corupției, a fost notat cu nota 3.

-la punctul 6, capacitate de comunicare, este notat cu nota 2

-la punctul 7, …. de colaborare, i s-a acordat nota 2

-la punctul 8, Flexibilitate în gândire, a fost notat cu nota 2

-la punctul 9, pentru Inițiativă în muncă, a fost notat cu nota 3

-la punctul 10, pentru asumarea responsbailității, a fost notat cu nota 3

-la punctul 11, pentru loialitate/angajament față de instituție a fost notat cu nota 3

-la punctul 12, pentru respectarea eticii și dontologiei profesionale i s-a acordat nota 2, în timp ce la punctul 13, pentru disiciplină, a fost notat cu nota 3
-la punctul 14, pentru prestanță, nu i-a fost acordată nicio notă

  • Ofițerul de poliție nu a îndeplinit activități clare și cu substanță manifestând o atitudine ostilă față de alte activități dispuse. Totodată, a manifestat lipsă de interes față de sarcinile de serviciu și respectarea programului de lucru, acesta manifestând dispreț față de colegi și șeful nemijlocit. Comentează ordinele și dispozițiile primite, considerându-le ilegale.
  • „Ofițerul de poliție nu a manifestat preocupare și determinare în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, totdeauna exprimând o atitudine de superioritate în raport cu colegii și șeful nemijlocit, aspecte care aduc atingere eticii și deontologiei profesionale. De asemenea, nu își asumă responsabilitatea afirmațiilor și acțiunilor întrerprinse, dă o interpretare proprie tuturor dispozițiilor primite și a procedurilor și metodologiilor de lucru.
  • Caută totdeauna să influențeze colegii, în sensul de a nu respecta dispozițiile șefului nemijlocit, inducând ideea că acestea sunt ilegale și abuzive. Are un caracter individualist.”

Cu așa ”CV” impresionant, ofițerul a fost și avansat o perioadă scurtă de timp, fiind împuternicit ca adjunct al șefului Poliției Prahova. În acea scurtă perioadă de timp a fost reclamat de două polițiste care se simțeau șicanate și supuse unor presiuni de acest ofițer, în activitatea lor profesională.

Cine este acest ofițer? Comisar șef Adrian Rădulescu (foto), ofițer în cadrul Serviciului Județean Anticorupție (SJA) -cunoscut și ca Direcția Generală Anticorupție (DGA) structura teritorială Ploiești, o instituție de forță a Ministerului de Interne.

 - Ziarul INCOMOD

A fost necesar să facem această lungă prezentare întrucât datele și declarațiile culese de reporterii noștri despre activitatea din prezent a acestui polițist seamănă izbitor cu modalitatea de operare descrisă mai sus.

Serviciul Județean Anticorupție așa cum îi spune numele desfășoară activități de cercetare penală în dosare, delegări ale unităților de Parchet sau Direcției Naționale Anticorupție și verifică acte sau fapte de corupție ale personalului Ministerului de Interne.

Jocuri de culise

Așa cum precizam la începutul articolului, în prezent structurile abilitate verifică la sânge mai multe indicii și suspiciuni potrivit cărora acest ofițer pe lângă rapoarte informative false cu scopul răzbunării ar face cu bună știință jocurile unei grup infracțional organizat.

Dacă informațiile se vor adeveri probele vor duce la un dosar penal consistent și de maximă importanță, pe lângă încălcările prevederilor Codului Penal fiind practic o vulnerabilitate fără precedent în cadrul DGA în beneficiul infractorilor din grupul amintit anterior.

Nimic personal

Concret, un polițist cu aproape 30 de ani de experiență care a deranjat interesele acestui grup infracțional susține că Rădulescu i-a transmis că îi va fabrica un dosar penal și că nu este nimic personal.

În urma discuției cu reporterii Incomod polițistul a precizat că nu comentează pentru că a discutat cu un avocat pe această speță, așteaptă clasarea acestui dosar și ulterior va informa structurile Ministerului de Interne sau va deschide o acțiune în instanțele de judecată.

Alt caz aflat în verificări seamănă izbitor cu dosarul penal de cercetare abuzivă al lui Rădulescu pentru care este trimis în judecată de DNA Ploiești.

Vă reamintim că o femeie cu afaceri în domeniul comerțului a povestit cu lux de amănunte cum a fost amenințată cu arestarea de Rădulescu în birourile DGA, deși nu era cercetată de polițist sau de structura unde acesta lucra, dacă nu acceptă să facă mai multe denunțuri mincinoase.

Amenințări

De această dată este vorba de directorul unei societăți comerciale din Ploiești care ar fi fost amenințat de Adrian Rădulescu în timpul unei discuții dintr-un restaurant de la marginea Ploieștiului.

Directorul afirmă că Rădulescu i-a cerut date despre un jurnalist pentru a face un dosar penal și după ce i-a spus acestuia că nu știe nimic compromițător sau penal polițistul i-a cerut date despre presupuse infracțiuni economice și de corupție din interiorul firmei unde acesta lucrează.  Lovindu-se din nou de un refuz, Rădulescu l-ar fi amenințat că va fi arestat ulterior, ”după ce îl arestez pe jurnalist tu urmezi”.

Panica 

Un colaborator al redacției a vorbit cu un martor al discuției și ne-a spus că directorul s-a panicat și a precizat că nu poate să dea informații din interiorul firmei pentru ca poate fi dat afară de patroni și l-ar fi întrebat pe Rădulescu dacă afirmația cu arestarea este o amenințare directă iar polițistul ar fi răspuns sec ”da”.

Vulnerabilitatea structurii unde activează Rădulescu este dovedită prin afirmațiile celor din grupul infracțional organizat care discută încă de la începutul anului detalii dintr-un dosar penal aflat la structura centrală a DNA aflat în stadiul de cercetare deci faza nepublică.

Rapoarte informative

Membrii grupului menționează persoanele vizate, ordinea persoanelor care urmează a fi audiate, mijloacele de probă, ba chiar au ”scăpat” aceste informații în spațiul public pe un website controlat de ei. Tot ei precizează că știu de la Rădulescu faptul că acest dosar este întocmit ca urmare a două rapoarte informative cu caracter secret de serviciu.

Recent, deși nu are aviz de poliție judiciară, ofițerul s-a deplasat la DNA structura centrală pentru ”a-i învăța” pe anchetatori cum să abordeze mai multe persoane și cum să strângă probe.

În paralel, unul dintre membrii grupului infracțional organizat a printat de pe conturile de facebook ale persoanelor care sunt țintele lui Rădulescu fotografii cu aceștia. Astfel, prin acțiuni de șantaj și intimidare încearcă să obțină mărturii despre presupuse infracțiuni de la diverse persoane și pentru că respectivii nu i-au văzut niciodată pe cei care sunt țintele lui Rădulescu șantajistul le arată fotografiile respective.

O victimă a șantajului practicat a apelat deja la un avocat și a povestit că i s-a spus că va fi chemat la DNA și dacă nu vrea să fie arestat să spună ceva, orice, de persoanele din fotografii chiar dacă victima nu le cunoaște.

Doi oameni de afaceri din Ploiești care au căzut deja victime acestui grup infracțional organizat au discutat problema cu reporterii Incomod. Primul dintre ei a fost șantajat să dea sume de bani cu titlu de mită, în caz contrar va fi supus unui linșaj public pe siteuri web și profile de social media cu scopul de a se întocmi dosar penal prin autosesizarea Poliției, lucru care s-a și întâmplat. Acesta ne-a spus că nu i s-a precizat suma de bani pe care trebuie să o plătească dar i s-a transmis că ”oferta trebuie să fie consistentă sau înțelegerea pică și nu mai există a doua discuție”. Pentru că nu a cedat șantajului de a doua zi au fost puse în practică amenințările.

Al doilea om de afaceri nu a mai așteptat linșajul public și a făcut plângere penală la secția 3 de Poliție Ploiești încă de la primele amenințări de acest gen, dar de doi ni nu s-a întâmplat nimic. A fost chemat o singură dată pentru a completa plângerea penală și atât.
Un avocat a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești o plângere penală pentru șantaj, după ce a căzut victima acestei rețete cu linșaj public. Cunoscând legea a pus la dispoziția procurorilor propriul telefon mobil pentru a se face expertiză cu privire la mesajele de amenințare primite precum și câteva înregistrări audio făcute pentru a deveni mijloace de probă. De atunci au trecut mai bine de șase ani și nu s-a întâmplat nimic.
Alți oameni cu care am discutat se tem de acest grup prin prisma dosarelor penale fabricate. Unii dintre ei speră că situația va înceta la un moment dat. Aceștia din urmă ne-au oferit mai multe date și indicii, inclusiv ne-au prezentat mai multe înregistrări audio cu modalitatea de operare dar au refuzat pentru moment să ne pună la dispoziție dovezile sau să își exprime punctele de vedere public. Vom reveni pe acest subiect.

Din ultimele date, gruparea și polițistul l-au luat la țintă pe primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici. Scopul principal este de a-i fabrica un dosar penal pentru ca acesta să nu mai candideze iar scopul secundar este de a intra astel în grațiile PNL, partid cu care primarul se află în conflict deschis de mai multă vreme.

Surse din Poliția Prahova au precizat că ofițerul Rădulescu țintește postul de adjunct al șefului IPJ Prahova. Se vorbește despre o înțelegere între actualul inspector șef al IPJ Prahova, Cristian Manea, ofițerul Adrian Rădulescu și Marian Iorga, fost șef al Poliției Prahova trimis în judecată pentru fapte de corupție, despre care se spune că ”are intrări” la mai mulți factori de decizie din PNL și ministerul de Interne, fix proptelele de care are nevoie un ofițer ca Rădulescu pentru a avansa în carieră.

Reporterii noștri vor monitoriza acest caz și vor reveni cu amănunte.

Autorul textului: Cătălin Stavri

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Lucian Bode a sesizat Curtea de Arbitraj a PNL, cu privire la candidatura lui Iulian Dumitrescu la Consiliul Județean Prahova

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat că a sesizat Curtea de Arbitraj a partidului cu privire la...
Sari la conținut