Wall Street Journal susține că CIA i-a dezvăluit lui Zelenski planurile de atac ale lui Putin. Șeful CIA, William Burns, ar fi întreprins două misiuni secrete în lunile dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina.

În prima misiune, l-ar fi avertizat pe președintele rus Vladimir Putin că dacă atacă Ucraina vor urma sancțiuni dure. În cea de-a doua misiune, i-ar fi dezvăluit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski planurile Kremlinului, furnizând date esențiale pentru a evita atacul pe aeroportul capitalei Kiev, susține publicația americană The Wall Street Journal, citată de RaiNews.

Wall Street Journal a reconstituit etapele crizei și a pus reflectoarele asupra figurii lui William Burns. Născut în 1956 într-o bază militară din Fort Bragg în Carolina de Nord, în ianuarie 2021 a fost numit director al CIA de Joe Biden. Burns fusese anterior ambasador al SUA la Moscova și subsecretar și secretar de stat adjunct în Administrația Obama, timp în care a fost printre negociatorii acordului nuclear, alături de actualul consilier pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Potrivit „Wall Street Journal”, rolul său ar fi fost crucial în criza ucraineană în cel puțin două episoade: primul la începutul lunii noiembrie anul trecut, când l-a sunat pe Vladimir Putin, grație unei linii criptate, pentru a-i cere să nu continue cu planul său de a invada Ucraina, iar Putin ar fi răspuns că nu vrea să ajungă la Kiev, dar a subliniat, de asemenea, că Ucraina nu este o țară reală, ci numai o decizie politică a lui Lenin, scrie g4media.ro.

Al doilea episod în ianuarie, când i-a dezvăluit lui Zelenski planul Moscovei de a intra în posesia aeroportului Hostomel la nord de capitală pentru a-l încercui, debarcând parașutiștii pentru a lua Kievul și „a decapita” Guvernul.

În plus, s-ar părea că Rusia spera să primească ajutor din partea unor părți ale armatei ucrainene, ceea ce nu s-a întâmplat.

Din reconstituiri ar mai reieși că, în primele zile ale conflictului, Statele Unite ar fi oferit o cale de a fugi președintelui Zelenski care, însă, ar fi ales să rămână. Pe 26 februarie, relatează „Associated Press”, Zelenski a spus Washingtonului: „Bătălia este aici. Am nevoie de muniție, nu de o cale de scăpare”.

Sursa foto: Twitter/ CIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here