Foto cu caracter ilustrativ

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova trage un semnal de alarmă și spune că în 2020 pompierii din județ au intervenit pentru stingerea a 559 de incendii izbucnite la locuințe, în urma cărora 10 oameni au murit, iar alți 29 au fost răniți.

Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt reprezentate de instalațiile electrice defecte, improvizate, urmate de coșuri de fum necurățate și mijloace de încălzire locală nesupravegheate, anunță pompierii prahoveni.

În acest sens, ISU Prahova continuă acțiunile de informare și educație preventivă și transmite o serie de recomandări pentru ca oamenii să limiteze pe cât posibil riscul ca locuințele să le fie cuprinse de flăcări:

“La nivelul județului Prahova, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” continuă acțiunile de informare și educație preventivă în cadrul campaniilor R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, lansată în luna noiembrie 2012, R.I.S.C. “Siguranţa NU e un joc de noroc!”, lansată în luna decembrie 2013 și “Mai bine previi, decât să nu fii”, lansată în luna septembrie 2016, campanii derulate la nivel național, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și E.ON România în cadrul parteneriatului “Împreună pentru siguranță”.

Scopul acestor campanii de informare şi educaţie preventivă, vizează reducerea numărului de victime și a pagubelor materiale prin conștientizarea cetățenilor cu privire la riscurile majore la care se expun atunci când exploatează coşuri de fum neprotejate faţă de elementele combustibile, neetanşate sau necurăţate, aparate electrice defecte sau improvizate, în cazul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil, precum și în cazul neutilizării detectoarelor de fum și de incendiu.

La nivelul județului Prahova, în anul 2020 s-au înregistrat 559 de incendii la locuințe, în urma cărora 10 persoane și-au pierdut viața și alte 29 au fost rănite.

Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt reprezentate de instalațiile electrice defecte, improvizate urmate de coșuri de fum necurățate și mijloace de încălzire locală nesupravegheate.

Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale și, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieți omenești, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor:

Apelați la personal specializat – coșari, pentru curățarea coșurilor de fum, întrucât obturarea coșurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor;

Verificați și reparați coșurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanșeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicații cu monoxid de carbon și, anual, zeci de persoane au de suferit;

Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinței. Acestea trebuie utilizate potrivit destinației de bază și supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;

Lucrările de verificare și reparare a instalațiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecțiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații;

Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalațiile interioare de utilizare, precum și a detectoarelor de incendiu.”, a transmis ISU Prahova într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here