Șase noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în Prahova, de la începutul lunii februarie. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat programele și planurile de măsuri adoptate după ce boala a fost confirmată la mistreți vânați, accidentați ori găsiți morți pe raza FC 29 Basca Fără Cale (Bătrâni – un mistreț vânat), FC 33 Nucet (Gornet – un mistreț accidentat), FC 27 Teleajen (Măneciu – un mistreț mort) și FC 10 Sicrita (Râfov – doi mistreți morți).

De asemenea, un focar de pestă porcină africană a fost depistat și confirmat, în ultimele zile, la Berceni, într-o exploatație non-profesională. 96 de porci au fost uciși, pentru a preveni răspândirea bolii, după ce analizele preferate de la un animal care prezenta simptome au confirmat prezența acesteia.

Totodată, autoritățile au stabilit o zonă de restricție, pe o rază de 3 km în jurul focarului, incluzând satele Berceni și Moara Nouă (com. Berceni), respectiv Rachieri și Pantazi (com. Valea Călugărească). O altă măsură a fost instituirea unei zone de protecție, pe o rază de 7 km în afara zonei de restricție.

Zona de supraveghere instituită, pe o rază de 10 km în jurul focarului (zona de restricție + zona de protecție) include sate din Berceni, Bucov, Plopu, Valea Călugărească, Albești Paleologu, Bărcănești, Blejoi, dar și orașele Urlați și Ploiești.

Măsurile aplicabile în fiecare dintre aceste zone sunt detaliate în documentele publicate de DSVSA Prahova.

Sursa: telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here