Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le-a cerut senatorilor SUA avioane de vânătoare, un embargo asupra petrolului rusesc și suspendarea cardurilor Visa și Mastercard în Rusia.

Cererile au fost făcute în timpul unei conferințe video cu senatorii americani în care Zelenski a blamat decizia NATO de a nu impune o zonă de restricție aeriană peste Ucraină și a cerut să primească măcar avioane de vânătoare drept ajutor, dar și noi sancțiuni pentru Rusia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit prin Zoom cu membrii Senatului SUA, și le-a cerut parlamentarilor să intensifice ajutorul letal oferit Ucrainei dar și să stabilească sancțiuni suplimentare direcționate împotriva Rusiei, relatează Fox News.

Zelenski ar fi blamat decizia NATO de a nu impune o zonă de interdicție aeriană și ar fi cerut ca SUA să ajute Ucraina cu avioane de vânătoare.

Președintele Ucrainei ar mai fi cerut ca la nivel internațional să fie stabilit un embargo al petrolului rusesc, dar și întreruperea completă a serviciilor Visa și Mastercard în Rusia.

El a lăudat relația puternică cu Polonia, țară care a ușurat fluxul de asistență umanitară și militară.

Mastercard și Visa au pus în aplicare deja sancțiunile internaționale și au decuplat serviciile lor din Rusia de la sistemul Swift.

VISA a transmis că respectă sancțiunile impuse Rusiei și că se va conforma și sancțiunilor suplimentare care ar putea fi aplicate.

Putin amenință că orice țară va impune o zonă de excludere aeriană în Ucraina va fi considerată parte a războiului

Vladimir Putin a avertizat că instituirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina ar face Federația Rusă să considere țările care se alătură acestui demers ca parte la conflict.

  • NATO respinge cererea lui Zelenski de creare a unei zone de excludere aeriană în Ucraina

De asemenea, el a spus că sancțiunile masive impuse de Occident „seamănă cu o declarație de război, dar nu este încă”.

„Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol. Înţelegem situaţia disperată, dar considerăm în acelaşi timp că, dacă facem aceasta (crearea unei zone de excludere aeriană – n.r.), vom ajunge la ceva care ar conduce la un război total în Europa, care ar implica mai multe ţări’”, a declarat Jens Stoltenberg după o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ale statelor NATO.

El a spus că responsabilitatea NATO este de a preveni extinderea războiului dincolo de granițele Ucrainei „întrucât ar fi chiar şi mai periculos, mai devastator şi ar provoca şi mai multă suferinţă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe.

„Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus el .

Sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here