badescu ghita

Completul de cinci judecători de la instanța supremă stabilește miercuri, 6 noiembrie, dacă suspendă judecarea apelului DNA legat de achitările din dosarul de corupție al fostului deputat Sebastian Ghiță și al fostului edil al Ploieștiului Iulian Bădescu sau dacă anulează definitiv aceste achitări şi trimite dosarul la rejudecare, cum a stabilit CCR.

Instanța a anunțat luni că din oficiu dorește sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), dar a ascultat și varianta avocaților celor doi achitați, respectiv aceea de continuare a dezbaterilor și de trimitere a dosarului la un complet de trei judecători pentru reluare judecării.

Avocatul a susținut, luni, în fața judecătorilor că decizia CCR nu ar fi benefică pentru clientul său care a primit o soluție de achitare la prima instanță de judecată.

„Respingeți ca inadmisibilă această sesizare. Rolul CJUE nu e să ofere opinii pe chestiuni generale de drept. Rolul CJUE este acela de a oferi interpretări punctuale pe chestiuni unionale.

Articolul  patru din Directiva din 2017 privind spălarea banilor e validă în cauzele de spălare a banilor pentru că infracțiunile predicat se referă la infracțiuni ce pun în pericol interese ale Uniunii Europene”, a explicat apărătorul lui Ghiță.

În această cauză, a continuat avocatul, „infracțiunea de dare de mită către Bădescu nu pune în pericol interesele uniunii europene”.

„Transferul de bani nu are legătură cu Uniunea Europeană. Cred ca se pune de fapt în atenția CJUE o chestiune ce ține de însăși arhitectura dreptului intern al țării. Nu putem înlătura motivarea CCR care are valență națională prin sesizarea CJUE cu o normă nenumită”, a mai explicat avocatul.

Instanța rămas în pronunțare și stabileşte miercuri dacă desființează decizia de achitare a lui Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu dată de completul de trei judecători sau dacă suspendă judecarea apelului DNA împotriva acestei decizii și transmite patru întrebări la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Sursa: stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here