fbpx
marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Rompetrol vizează o producție record de bitum, în 2022

Citește Și

- Reclamă -

Dezvoltarea proiectelor de infrastructură are nevoie de surse sigure de aprovizionare cu materialele necesare, de la agregate, piese metalice, ciment, până la bitum. Calitatea acestor materiale susține realizarea unor drumuri moderne și de calitate.

 - Ziarul INCOMODUnicul producător de bitum din România – rafinăria Vega, care asigură circa 20% din necesarul intern, și-a propus în acest an să obțină cantități record, în continuă creștere.

- Reclamă -

Potrivit raportului publicat de compania Rompetrol Rafinare, operatoarea rafinăriei ploieștene, compania vizează in acest an vânzări de 140 de mii de tone, cu 50% mai mari comparativ cu 2021 și considerabil în creștere față de 2020, an de grație pentru bitumul produs la Vega. Atunci, din rafinărie au plecat peste 120 de mii de tone de bitum, care au fost folosite pentru drumuri și alte proiecte de infrastructură din toată țara.

În rafinăria Vega se poate obține și bitum modificat cu polimeri, un sortiment produs de Rompetrol încă din 2007, atunci când a fost modernizată, cu o investiție de aproximativ 7 milioane de dolari, instalația de bitum. Astfel, a câștigat capacitatea de a obține un produs nou, cu rezistență ridicată la uzură, cu elasticitate mai mare, cu 50% durată de viață mai mare. Dar și cu un preț cu circa 35% mai mare, comparativ cu cel clasic, ceea ce nu îl face profitabil pentru clienți, mai ales că nu există reglementări clare care să impună, în caietul de sarcini al unei lucrări, folosirea bitumului modificat cu polimeri.

Bitumul din Vega, doar pentru drumurile din România

- Reclamă -

Conform raportului, bitumul obținut va fi vândut exclusiv pe piața internă, unde Vega este singurul producător român de bitum, dar și alte produse petroliere de nișă.

Consumul estimat de de bitum, în România, este de aproximativ 750 de mii de tone. Cu o producție previzionată de 140 de mii de tone, Vega s-ar apropia de 20% din cota totală de piață, într-un mediu în care concurenții vin stric din alte țări. Anual, România exportă bitum din Serbia, Ungaria, Turcia sau Italia.

Interesantă este și evoluția producției de bitum în unitatea din Ploiești. În 2015, compania producea în jurul a 80 de mii de tone anual, dar prin programele strategice de dezvoltare și modernizare a instalațiilor, capacitatea de producție a fost crescută semnificativ.

Celelalte produse speciale din Vega, exportate în toată lumea

- Reclamă -

Pachetele investiționale au contribuit și la creșterea indicatorilor pe celelate produse speciale obținute de rafinăria Vega, care este singurul producător din Europa de Est de n-Hexan, folosit în producția de polipropilenă și extracția uleiurilor vegetale în industria alimentară. De asemenea rafinăria Vega este unic producator în Romania de solvenți ecologici – produse cu conținut redus de sulf și hidrocarburi aromatice.

În 2022, Rompetrol țintește o producție totală, în rafinăria Vega, de aproape 450 de mii de tone. Pe lângă cele 140 de mii de tone de bitum, compania intenționează so obțină 90 de mii de tone de hexan, 41 de mii de tone de solvenți sau 130 de mii de tone de benzină naphta.

Aproximativ jumătate din cantitățile totale estimate în 2022 vor fi vândute în export, în țări precum India, Turcia, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Kazahstan, Uzbekistan, Ungaria, Germania, Franța, Italia sau Polonia.

Rafinăria Vega procesează exclusiv materii finite și semifabricate provenite din rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare și cea mai modernă capacitate de prelucrare a țițeiului din România. Rompetrol Rafinare, operatorul celor două unități de producție, este unul dintre cei mai importanți contributori la bugetul de stat al României, doar în 2021 având un aport de peste 1,6 miliarde de dolari la bugetul de stat.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

RO-ALERT: Urs semnalat în comuna Cornu

A fost transmis mesaj RO-ALERT in comuna Cornu, sat Cornu de Jos, pentru avertizarea populaţiei cu privire la prezența...
Sari la conținut