fbpx
marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Plăți nelegale ale Primăriei Ploiești către TCE de peste un milion de euro-EXCLUSIV

Citește Și

- Reclamă -

tce - Ziarul INCOMODÎn momentul când la Ploiești s-au început lucrările de reabilitare la liniile de tramvai, conducerea primăriei a anunțat că persoanele cu venituri de până în 3.000 de lei, precum și persoanele care nu au venituri, mai exact femei cu vârsta de peste 65 de ani și bărbați cu vârsta de peste 70 de ani vor beneficia de gratuite la transportul public. Într-un raport al Curții de Conturi Prahova, după un control efectuat în luna mai 2015, s-au constatat mai multe nereguli privind gratuitatea acordată ploieștenilor pe transportul în comun.

Ticketing doar din vorbe

- Reclamă -

Conform raportului Curții de Conturi, despre problemele care puteau apărea ca urmare a stabilirii numărului de persoane din Ploiești care să beneficieze de gratuitate, s-a vorbit încă din 2013 când, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, cu ocazia aprobării proiectului de hotărâre privind decontarea gratuității la transportul în comun, consilierul Paul Palaș a cerut să mai fie introdus un articol prin care să se solicite consiliului de administrație, ca într-un termen delimitat, să prezinte o soluție practică de introducere a unui sistem de control în mijloacele de transport în comun. Iulian Bădescu, primarul de atunci al Ploieștiului a răspuns că această chestiune este de competența AGA și a consiliului de administrație și deja este într-un stadiu avansat stabilirea unei proceduri privind acest control. Mai mult decât atât, edilul șef a spus că speră ca în Ploiești să fie achiziționat și implementat sistemul de ticketing, sistem ce ar fi permis controlul asupra călătoriilor gratuite. Nici până în prezent nu a fost implementat un astfel de sistem la nivelul orașului Ploiești.

Toți ploieștenii s-au plimbat zilnic de patru ori cu mașinile TCE

Conform raportului Curții de Conturi, în perioada aprilie-decembrie 2014, Consiliul Local Ploiești a aprobat acordarea unei subvenții la transportul public de persoane calculată în funcție de un tarif eronat fundamentat. Acest lucru a avut ca efect majorarea artificială a profitului TCE. Din datele prezentate de către TCE, în luniile aprilie și mai 2014, numărul mediu de călători transportați lunar a fost de 26.840.055 călători. Făcând un calcul rezultă că au fost efectuate zilnic 880.000 de călătorii, adică fiecare cetățean a efectuat patru călătorii pe zi. În perioada aprilie-decembrie 2014 au fost decontate în trei luni un tarif de 65 lei/lună/autorizație de călătorie (aprilie-iunie 2014) și în șase luni un tarif de 38 lei/lună/autorizație de călătorie (iulie-decembrie 2014) rezultând un tarif mediu decontat lunar de 47 lei/lună/autorizație de călătorie. Din compararea celor două tarife, inspectorii Curții de Conturi au constatat că a fost decontat lunar nejustificat în plus o diferență de tarif de 4,37 lei/lună/autorizație. Deși au constatat încă din luna iunie 2014 că tariful de 65 lei/lună/autorizație de călătorie a fost supraevaluat, Consiliul Local nu a dispus nicio măsură pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit.

- Reclamă -

Concluzie: TCE bun de plată

Potrivit raportului Curții de Conturi, pentru perioada aprilie-decembrie 2014 au fost efectuate plăți nelegale în sumă totală de 4.523.505 lei. Această sumă încasată necuvenit se regăsește în profitul de 7.323.034 lei raportat de TCE la 31 decembrie 2014. Astfel, prin decontarea unor tarife nereale, supraevaluate, a fost majorat nejustificat profitul TCE, de la 3,83% prognozat,la 9,09% raportat. Pentru imobilizarea sumei de 4.523.505 lei în plăți nelegale, de la finele anului 2014 (termenul de justificare și și regularizare a subvențiilor) și până la data de 30 iunie 2015 au fost calculate majorări de întârziere de 542.820 lei. Prin urmare TCE ar trebui să dea înapoi Consiliului Local o sumă de 5.066.325 lei, aproximativ peste un milion de euro, bani care reprezintă plăți nelegale pentru subvenționarea transportului public, plăți care s-au aprobat și decontat din bugetul local.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Cum răspunde Bogdan Nica acuzațiilor lansate de Mihai Polițeanu

Mihai Polițeanu a anunțat în cadrul dezbaterii ziarului Incomod cu candidații la primăria Ploiești că va sesiza Agenția Națională...
Sari la conținut