fbpx
marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Un an de la reținerea fostului primar Iulian Bădescu. Ce s-a schimbat în Primăria Ploiești

Citește Și

- Reclamă -

Anul trecut, pe 3 martie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Ploiești dădeau o lovitură grea administrației publice locale, dar și Partidului Social Democrat. Iulian Bădescu a fost supus unor percheziții domiciliare dimineața, iar apoi adus la sediul DNA unde a fost audiat până seara. Într-un final, Bădescu a ieșit din sediul anticorupție că cătușe la mâini și cu o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Vezi aici de ce era acuzat Iulian Bădescu la momentul respectiv!

- Reclamă -

A doua zi, pe 4 martie, Tribunalul Prahova a decis ca Iulian Bădescu să fie arestat preventiv pentru 30 de zile.

Pe 10 martie 2015, la ora 10.00, Ploieștiul a rămas oficial fără primar după ce Iulian Bădescu și-a depus la Registratura Primăriei demisia! În aceeași zi, Curtea de Apel Ploiești a respins contestația lui Bădescu la plasarea în arest preventiv, astfel că fostul edil a rămas în spatele gratiilor.

După demisia și arestarea lui Bădescu, „frâiele” primăriei au fost luate de unul din viceprimarii de la acea vreme, Iulian Teodorescu. În același timp, Raul Petrescu a preluat temporar mai multe atribuții în calitate de viceprimar, pentru a suplini dezechilibrul creat de faptul că Teodorescu prelua atribuțiile primarului. După acest moment au început negocierile pentru numirea unui al treilea viceprimar, astfel încât să se revină la formula inițială de trei persoane în Executiv.

- Reclamă -

O altă consecință firească a fost aceea a dizolvării cabinetului fostului primar Iulian Bădescu. Mai mulți consilieri și-au pierdut astfel atribuțiile, ei fiind înlocuiți ulterior de consilierii lui Iulian Teodorescu.

Pe 27 martie 2015, Iolanda Băzăvan a preluat atribuțiile de viceprimar la Ploiești, acum formula Executivului fiind completă: doi viceprimari, Iolanda Băzăvan și Raul Petrescu și un viceprimar cu atribuții de primar, Iulian Teodorescu.

A urmat o perioadă de haos, în lunile următoare ieșind la iveală grave nereguli din cadrul unor instituții subordonate Primăriei Ploiești, care au avut parte de un management defectuos și adesea de o legalitate îndoielnică. În topul instituțiilor care stăteau pe un butoi de pulbere din cauza proastei gestionări erau RASP-ul, Spitalul Municipal, Hale și Piețe, CSM Ploiești, dar și Poliția Locală.

Pe 30 octombrie 2015, Consiliul Local a mai pierdut un membru al Executivului, Raul Petrescu fiind demis din funcția de Consilier Local întrucât a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influență. Locul său a fost luat de Cristian Ganea, care a devenit astfel la acel moment viceprimar.

- Reclamă -

În luna decembrie a izbucnit un scandal monstru în Primăria Ploiești după ce Societatea de Gospodărire Urbană a anunțat că municipalitatea nu i-a pus la dispoziție fondurile necesare pentru asigurarea ornamentelor de sărbători. Iulian Teodorescu a fost considerat vinovat de situația în care s-a ajuns, dar și de dezastrele din celelalte instituții subordonate Primăriei, printre care amintim jaful de proporții de la Clubul Sportiv Municipal, care a avut loc cât timp instituția a fost condusă de Luminița Albu. Albu era considerată „omul lui Teodorescu”. În scurt timp, pe 15 decembrie 2015, Iulian Teodorescu a fost demis din funcția de viceprimar și, implicit, și-a pierdut și calitatea de primar interimar. Automat, în urma acestei decizii și Iolanda Băzăvan și-a pierdut calitatea de viceprimar.

Singurul rămas eligibil să preia atribuțiile primarului a devenit astfel vicele Cristian Ganea, care din decembrie este primar interimar. La ședința de Consiliu Local de la finalul lunii ianuarie au fost aleși și doi noi viceprimari, și anume Răzvan Ursu și George Pană.

Cum au fost împărțite atribuțiile între cei doi, citiți aici!

Iată că finalul de mandat 2012-2016 găsește administrația ploieșteană într-o formulă total diferită de cea din vara lui 2012. Dacă în iunie 2012, Executivul Primăriei era condus de Iulian Bădescu, alături de cei doi viceprimari Iulian Teodorescu și Raul Petrescu, cu trei luni înainte de alegeri niciunul din aceștia nu se mai regăsește în conducerea Primăriei Ploiești. Ultimul an a adus schimbări mari în administrația publică locală și scandaluri răsunătoare, care au scuturat scena politică din Ploiești.

După toate aceste tensiuni rămâne de văzut care partid va reuși să câștige din nou încrederea ploieștenilor la alegerile din 5 iunie 2016. Până la ora actuală, au fost anunțați nu mai puțin de 7 candidați pentru Primăria Ploiești, însă se pare că încă se mai discută posibile alianțe.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Elevii care au obţinut premii individuale la concursuri internaţionale pot echivala probele examenului de BAC

Elevii care în timpul liceului au obţinut premii individuale la concursurile sau olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei...
Sari la conținut