fbpx
marți, aprilie 30, 2024
spot_img

ICCJ anunţă în 4 mai sentinţa din dosarul „Case pentru generali”. DNA cere închisoare cu executare

Citește Și

- Reclamă -

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dezbătut luni un nou termen în dosarul „Case pentru generali” în care fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare în legătură cu achiziţionarea în condiţii ilegale a unei locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat şi două luni închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând un un an închisoare, cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani.

În acest dosar, alţi zece generali şi colonei au fost acuzaţi de cumpărarea unor locuinţe de serviciu în baza unor declaraţii false, sentinţa urmând a fi anunţată în 4 mai.

- Reclamă -

Generalul de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din MApN la data faptelor, şi gen. mr. (r) Floarea Şerban, şef al Direcţiei Legislaţie şi Asistenţă Juridică din MApN la data faptelor, au fost achitaţi.

De asemenea, general maior în rezervă Francisc Radici a fost condamnat la 2 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare cu suspendare, el urmând să presteze şi 60 de zile muncă în folosul comunităţii.

Alte condamnări au primit: general locotenent în rezervă Sergiu Medar – un an închisoare cu suspendare, locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru – un an şi 6 luni cu suspendare, comandor în rezervă Gheorghe Gonciaruc – un an şi 6 luni cu suspendare, colonel în rezervă Ionel Vizitiu – un an cu suspendare, plutonier adjunct în rezervă Mihaela Matei – un an şi 6 luni cu suspendare, general de brigadă în rezervă Corneliu Duţă (comandant al Garnizoanei Bucureşti la data faptelor) – un an şi 2 luni cu suspendare.

- Reclamă -

Inculpaţii au fost obligaţi la plata unor despăgubiri civile către MApN: Corneliu Dobriţoiu – 15.846 lei, Floarea Şerban – 140.586 lei, Francisc Radici – 239.255 lei, Constantin Năstase – 230.040 lei, Sergiu Medar – 8.286 lei, Gheorghe Rotaru – 175.215 lei, Mihaela Matei – 45.514 lei, Ionel Vizitiu – 12.866 lei, Gheorghe Gonciaruc – 59.124 lei, Corneliu Duţă – 280.934 lei.

„Pedepsele lui Dobriţoiu şi ale celorlalţi inculpaţi sunt mici. Instanţa a avut în vedere comportamentele bune ale inculpaţilor. Aceste aspecte nu îndreptăţeau instanţa să scadă pedepsele. Vorbim de comportamente fireşti în calitatea lor de militari, de asta sunt răsplătiţi prin avansarea în grad, dar nu constituie circumstanţe atenuante. Majoraţi pedepsele cu mult peste cuantumul minim! Modalitatea de comitere a faptelor, perseverenţa şi calităţile inculpaţilor impun stabilirea unor pedepse cu executare în regim privativ de libertate”, a susţinut procurorul în faţa celor cinci judecători de la ICCJ.

El a mai arătat că, în cazul acuzaţiilor de fals intelectual la adresa lui Corneliu Dobriţoiu şi Sergiu Medar, solicită constatarea intervenirii prescripţiei speciale, fiind depăşit termenul de zece ani.

Vânzarea în regim subvenţionat a acestor locuinţe a fost de natură să aducă Ministerului Apărării Naţionale un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui înlesnind obţinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumpărare în regim subvenţionat.

Procurorii susţin că ceilalţi inculpaţi au închiriat şi ulterior au cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale.

- Reclamă -

Prejudiciul reţinut în cauză este în sumă de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezintă prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vânzării la un preţ diminuat faţă de valoarea de inventar a fiecărei locuinţe, la care se adaugă suma de peste 100.000 lei, contravaloarea chiriei plătite de MApN unei părţi vătămate, începând din luna ianuarie 2005 până la zi).

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

BEC a stabilit ordinea partidelor pe buletinul de vot. Cum arată acesta – FOTO

Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorţi, numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor...
Sari la conținut