fbpx
joi, mai 9, 2024
spot_img

Cine şi cum stabileşte mutarea în străinătate a pacienţilor arşi în tragedia de la Colectiv

Citește Și

- Reclamă -

inccolectiv - Ziarul INCOMODTransportarea cazurilor grave la spitalele din străinătate nu este la latitudinea medicilor români, ci la decizia medicilor de la spitalele respective din străinătate.

În ceea ce priveşte transportarea cazurilor grave la spitalele din străinătate, doctorul Adrian Stănculea de la Spitalul de Arşi din Capitală a explicat că nu este la latitudinea medicilor români, ci la decizia medicilor de la spitalele respective din străinătate.

- Reclamă -

„Ei sunt cei care anunţă că vor primi pacienţi şi ei vin în spitalele din România să analizeze situaţia lor sau ne cer documentele medicale care atestă situaţia pacienţilor. Nu noi hotărâm trimiterea pacienţilor şi nu noi ne dăm acordul, cei din afară hotărăsc şi cei care asigură trasportul. Nu poţi insista să trimiţi un pacient în străinătate dacă nu ai acceptul celui care trebuie să-l preia, deci ultimul cuvânt îl au transportatorul şi cel care acceptă pacientul. Dacă familia nu vrea să-l trimită, atunci pacientul nu este trimis, totul se face cu acordul familiei“, a explicat medicul.

Practic, nu este suficient ca familia sau medicii din România să vrea să-l trimită în străinătate pentru tratament, cei din străinătate sunt primii care trebuie să se declare dispuşi să primească pacientul. În legătură cu aceste cazuri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că transportul şi tratamentul în străinătate pentru victimele incendiului din Colectiv va fi asigurat integral de către stat indiferent dacă pacienţii au sau nu asigurare medicală.

„Vor pleca toţi pacienţii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu“, a declarat Nicolae Bănicioiu.

- Reclamă -

Mai mult, răniţii în incendiul de la Colectiv care pot suporta transferul la clinici din străinătate vor fi transportaţi şi cu un avion al NATO, aeronava putând efectua deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele româneşti, a precizat ministrul Apărării, Mircea Duşa.

„Există un program la nivelul NATO la care şi România contribuie. Am solicitat să ne pună la dispoziţie unul din aceste avioane. E un avion cu o capacitate mai mare. Dacă cei de la Departamentul de Situaţii de Urgenţă vor să trimită răniţi, se va face mult mai repede“, a declarat Duşa.

De asemenea, el a mai precizat că Ministerul Apărării Naţionale a mai pus la dispoziţia Departamentului de Situaţii de Urgenţă două aeronave C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române. „Iniţiativa România” îi cere lui Raed Arafat formarea unei celule de criză care să gestioneze toate eforturile de ajutor naţionale şi internaţionale în tratarea răniţilor, să comunice necesarul de echipamente şi medicamente şi să elaboreze urgent normele privind transferul pacienţilor în străinătate. Organizaţia acuză lipsa de coordonare a eforturilor medicilor şi ofertelor non-guvernamentale de ajutor din ţară şi din străinătate, în pofida mobilizării societăţii civile prin donaţii de resurse medicale, financiare şi de personal voluntar. Procedura de trimitere a pacienţilor în UE Potrivit prevederilor legale, pentru a putea beneficia de tratament în statele Uniunii Europene, tratament decontat de statul român, trebuie completat formularul E112, însă condiţia este ca solicitantul să fie asigurat. Cererea şi dosarul medical sunt depuse la Casa de Asigurări de Sănătate, care verifică statutul de asigurat al persoanei solicitante. În situaţia în care, în urma verificărilor, se constată că persoana nu este asigurată, cererea de eliberare a formularului nu este aprobată, iar acest lucru se comunică în scris solicitantului. Documentele necesare pentru eliberarea formularului E112 sunt actul de identitate al beneficiarului (copie şi original pentru conformitate); actul de identitate (copie şi original) şi procura legalizată în cazul în care cererea este făcuta de altă persoană în numele beneficiarului; adeverinţă de salariat sau asigurat eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate (original); dosarul medical (copii ale documentelor medicale); raportul medical (model tipizat, în original); acceptul clinicii din statul membru UE unde urmează să se efectueze prestaţiile medicale, cu precizarea obligatorie a perioadei.

Sursa: www.adevarul.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

UPDATE VIDEO Bărbatul care s-a aruncat de la etaj a murit

UPDATEBărbatul care s-a aruncat de la etaj dintr-un bloc din Ploiești nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a...
Sari la conținut