fbpx
joi, mai 16, 2024
spot_img

De ce s-a surpat drumul la Slănic: mină de sare sub drum, tunel sau lucrări făcute prost?

Citește Și

- Reclamă -

42 de oameni au fost evacuați din locuințe, după ce un drum din orașul prahovean Slănic s-a surpat, formându-se un crater de peste 2 metri adâncime.

Situația din Slănic este monitorizată de autorități și, totodată, structura clădirilor din zonă este verificată.

Oamenii se întreabă acum ”de ce” s-a produs acest eveniment și cât de mare este riscul pe viitor. Mai multe ipoteze sunt lansate în spațiul public.

- Reclamă -

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că strada 23 August, unde a apărut surparea, a fost construită peste o mină și că a fost ținut la curent cu privire la această situație de șeful DSU, Raed Arafat.

În zona respectivă a fost creat un perimetru de siguranță, se fac măsurători, iar traficul rutier și pietonal a fost interzis.

”S-a făcut un drum peste o mină. Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine? Acolo s-au dat niște autorizații de când s-au făcut acele drumuri. În schimb, am văzut reacția statului român și a situațiilor de urgență, care au intervenit imediat. Am văzut cum a intervenit Prefectura. S-au mutat 42 de familii, s-au găsit soluții”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

- Reclamă -

Potrivit Gândul, o altă ipoteză ar fi că drumul s-a surpat din cauza unor lucrări efectuate prost.

Prefectul Emil Drăgănescu a declarat, sâmbătă, că specialiștii sosiți la fața locului vor întocmi un raport în care vor evalua situația, iar la momentul respectiv se vor putea stabili, cu precizie, pașii următori.

Specificul zonei, a mai spus prefectul județului Prahova, poate da naștere unor astfel de fenomene nedorite, dar deocamdată nu sunt cunoscute cauzele surpării.

„Am reușit să aducem în zonă, pentru a ne edifica cu privire la această problemă, reprezentanții mai multor instituții și instituții – Departamentul de Geotehnică și Fundații, al cărui coordonator, Manole Șerbulea, a fost de fiecare dată aici, Institutul Geologic al României și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

- Reclamă -

(…)La încheierea raportului de către specialiști, autoritatea locală trebuie să degajeze și zona – copaci, stâlpi – și să începem o oarecare reamenajare”, a spus prefectul Emil Drăgănescu pentru Gândul.

Referitor la cauză, prefectul a spus:

”Specificul zonei poate conduce la astfel de fenomene. Va trebui să aflăm dacă ele au fost agravate de anumiți factori. Nu avem de ce să transmitem un sentiment de panică. Ne aflăm pe un pilon de sare, vorbim de exploatări de peste 2.000 de ani, vrem să ne elucidăm asupra cauzelor”, a precizat prefectul Emil Drăgănescu.

Sursa citată vorbește despre ipoteza că pe strada respectivă s-au efectuat ”lucrări de gaze de mântuială”, aprobate de Consiliul Județean Prahova condus de Iulian Dumitrescu (PNL).

”Aceasta este cauza reală a surpării. Au fost afectate apele subterane în timpul lucrărilor, iar acestea au pornit-o haotic în toate direcțiile. Se vede asfaltul proaspăt turnat peste șanțul de gaze, Dumitrescu și firmele aduse de el ar trebui să răspundă, el e principalul vinovat de această surpare din Slănic Prahova”, scrie Gândul, care citează surse.

Și prefectul județului Prahova – Emil Drăgănescu – a declarat că, în acest moment, sunt luate în calcul mai multe variante, inclusiv că surparea să fi avut loc la rețeaua de gaze, în urma unor lucrări executate de curând.

„Am auzit, ca şi dumneavoastră, fel de fel de supoziţii, ultima pe care am auzit-o ar fi că ar putea fi provocat de lucrările care s-au făcut pentru aducţiunea conductei de gaze. (…) Este doar un exemplu. Unii spun că ar fi un tunel, alţii spun că avem lucrarea de gaze, alţii spun că filonul de sare ar fi aici dedesubt, că s-ar fi topit de la apă. Încă de o dată: sunt doar păreri. (…) Primele răspunsuri vizavi de dinamica terenului le vom avea în a treia zi. Probabil undeva pe luni vom avea acest răspuns, încă o dată, vizavi de dinamica terenului, nu vizavi de cauzele prăbuşirii”, a declarat prefectul judeţului Prahova.

Specialiștii aduc în discuție, totuși, și varianta unui lac subteran, dar în calcul este luată și o galerie care ar fi putut fi săpată cu foarte mulți ani în urmă și despre care nimeni din Slănic nu mai știa nimic.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Apple a lansat o nouă versiune software atât pentru iOS, cât şi pentru iPadOS – 17.5

Ce aduc noile versiuni software iOS 17.5 și iPadOS 17.5 de la Apple?Apple a anunțat lansarea iOS 17.5 și...
Sari la conținut