consiliul judetean prahova palatul administrativ ploiesti
Licitaţia lansată de Consiliul Judeţean Prahova, din fonduri europene, pentru dezinfectanţi şi măşti de protecţie în şcoli, a fost suspendată, după ce două firme au depus contestaţii în care reclamau că autoritatea contractantă a impus criterii de participare restrictive.

Proiectul, finanţat din fonduri europene, fusese depus în contextul pandemei COVID-19, însă a primit finanţarea abia anul trecut. Consiliul Judeţean a încercat de mai multe ori să achiziţioneze produsele, însă procedurile de selecţie au fost anulate. Cea mai recentă încercare a fost la finele anului trecut, însă şi această licitaţie a fost contestată şi suspendată de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

Doi agenţi economici au depus contestaţii la CNSC şi în instanţă, una pentru lotul 1 al licitaţiei, care prevedea achiziţia de măşti şi dezinfectanţi pentru mâini, şi una pentru lotul 2, care prevedea achiziţia de dezinfectanţi pentru suprafeţe. CNSC le-a dat dreptate celor două firme şi a decis suspendarea licitaţiei pe ambele loturi.

Societăţile respective reclamaseră, pe de o parte, că autoritatea contractantă nu ar fi ţinut cont de anumite standarde europene şi naţionale privind produsele biocide. Pe de altă parte, la celălalt lot, contestatarul a reclamat că reprezentanţii CJ au inclus în acelaşi pachet “produse care nu sunt interdependente”, respectiv măşti şi dezinfectanţi pentru mâini, şi că au inclus în caietul de sarcini cerinţe tehnice minimale care contravin dispoziţiilor legale în materie.

Conform argumentelor din contestaţie, CJ Prahova a impus criterii restrictive legate atât de substanţele care pot sau nu să se regăsească în compoziţia dezinfectanţilor, cât şi de forma măştilor de protecţie, mergând inclusiv până la a impune ce culori ar trebui să aibă acestea.

“În ceea ce priveşte indicarea unui număr limitat de culori, (portocaliu, mov, cobalt, roşu, negru, albastru, galben, roz, turcoaz, verde) apreciem că cerinţa este excesivă şi nejustificată, neexistând niciun motiv pentru a nu fi acceptată o mască de protecţie de orice altă culoare (alb, spre exemplu)”, se arată în contestaţia depusă.

Firma respectivă invocă şi un ordin al preşedintelui ANAP privind modul în care pot fi confecţionate măştile de protecţie. “Stabilirea ca şi cerinţă tehnică a unei dimensiuni stricte 18-19 cm x 8-9 cm este excesivă şi nejustificată, în condiţiile în careutilizatorii măştilor (elevi, cadre didactice şi personal auxiliar/administrativ) – copii şi adulţi, au fizionomii diferite”, a mai arătat contestatarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here