fbpx
miercuri, mai 8, 2024
spot_img

Procurorii DNA au clasat dosarul prin care prahoveanul Tiberiu Niţu a fost eliminat din funcţia de procuror general

Citește Și

- Reclamă -

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel Oprea, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, în dosarul privind accidentul rutier ce a determinat decesul poliţistului Bogdan Gigină. Auzaţiile la adresa fostului procuror general Tiberiu Niţ, conexate la acest dosar deşi fără legătură directă, au fost clasate.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis joi, 1 februarie 2018, să dea un termen de trei luni procurorilor DNA să trimită în judecată dosarul în care fostul ministru Gabriel Oprea este acuzat de moartea polițistului Bogdan Gigină. La acest dosar a fost conexat și dosarul lui Tiberiu Nițu, acuzat că a beneficiat ilegal de antemergător în trafic. Prin urmare, și partea legată de fostul procurorul general trebuia să fie trimisă în instanță până pe 1 mai 2018.

- Reclamă -

Din februarie 2016, dosarul lui Nițu fusese „uitat” în sertarele DNA, după ce a fost acuzat că a beneficiat de antemergător în trafic fără să aibă acest drept legal. Niţu şi-a dat demisia din funcţia de procuror general în urma acestor acuzaţii. În locul lui, procuror general a fost numit Augustin Lazăr.

„În același dosar, procurorii au dispus clasarea față de:

Corcodel Adrian, angajat în cadrul S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L , sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă;
Oprea Gabriel, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul;
Nițu Tiberiu-Mihail, la data faptelor, procuror general al României, pentru complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

- Reclamă -

Cu privire la faptele de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicității) reținute în sarcina ultimilor doi menționați, pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curții Constituționale care a dus la abrogarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuții de serviciu prevăzute de legislația primară (lege ori ordonanță a guvernuluipoate constitui element material al infracțiunii de abuz în serviciu, nu și încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului.
Având în vedere că, în situația de față, dispozițiile legale încălcate au fost cele prevăzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, așadar sunt din legislația secundară (hotărâre a Guvernului), în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracțiuni urmează a se dispune clasarea față de Oprea Gabriel și Nițu Tiberiu-Mihail”, precizează DNA, miercuri, 2 mai, într-un comunicat.

Sursa: www.stiripesurse.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Institutul Geologic al României va face foraje la Slănic. Încearcă să identifice sursa surpării din zona centrală

Situația de urgență de la Slănic nu este încă rezolvată. Începând de mâine, specialiști din cadrul Institutului Geologic al...
Sari la conținut