fbpx
vineri, iunie 21, 2024
spot_img

Român mort pe Everest. Povestea lui Gabriel Țabără, alpinistul care a început pe Jepii Mici, în Bucegi

Citește Și

- Reclamă -

Alpinistul român Gabriel Țabără a murit pe Everest. Lumea sportului deplânge pierderea alpinistului care a început pe Jepii Mici, în Bucegi.

Gabriel Țabără a murit luni dimineață în Himalaya, potrivit oficialilor citați de publicația Everest Chronicle și paginademedia.ro.

Alpinistul de 48 de ani a fost găsit mort de către șerpașul său.

- Reclamă -

„Gabriel și șerpașul său au avut o zi obișnuită și s-au dus în corturile lor, cum fac alpiniștii de obicei. Dar Gabriel nu s-a mai trezit a doua zi dimineață”, a spus Mohal Lamsal, patronul Makalu Adventure, organizatorul de ascensiuni.

Gabriel este a treia victimă din acest sezon de ascensiuni de pe cel mai înalt munte din lume. În urmă cu mai puțin de două săptămâni, alți doi alpiniști mongoli și-au pierdut viața pe Everest.

De asemenea, oficiali nepalezi citați de Reuters au spus că un alipinist britanic și un ghid nepalez au fost dați dispăruți de marți, după ce au alunecat și au căzut în apropierea vârfului sudic, „în zona morții” a muntelui, unde este puțin oxigen. Cei doi coborau după ce atinseseră vârful Everest.

- Reclamă -

Gabriel Viorel Țabără era pe munte de peste două luni și plănuia să urce pe vârful Lhotse fără oxigen suplimentar și terminase perioada de aclimatizare.

„Cu siguranță nu a fost vorba de lipsa de oxigen, deoarece oamenii nu folosesc oxigen în tabăra III. Vom ști cauza morții doar după autopsie”, a spus Lamsal. Compania sa intenționează să-i recupereze trupul de la Tabăra III miercuri și să-l ducă la Kathmandu.

Povestea alpinistului care s-a întrebat dacă poate mai mult

Lhotse ar fi fost al doilea optmiar pe care îl urca (8.516 metri), după ce în urmă cu trei ani a reușit să atingă Manaslu, tot în masivul Himalaya, la 8.163 de metri.

Gabriel Țabără pleca o dată pe an într-o expediție de amploare. În rest, lucra în domeniul bancar de peste 20 de ani, la Unicredit și, în ultimii ani, la Raiffeisen Bank, ca Network Project Coordinator.

- Reclamă -

„De mic am început să urc pe munte. Primele amintiri le am de la 10 ani, când urcam pe Jepii Mici cu părinţii mei”, povestea Gabi Ţabără într-un interviu Paginademedia.ro, acum doi ani, când tocmai se întorsese de pe Himalaya.

Apoi „mi-am pus întrebarea dacă pot să fac mai mult. Totul a plecat de la un pariu cu mine, să joc în altă ligă. Cumva am vrut să trec din liga naţională în cupele europene.”

Mont Blanc a reprezentat „botezul”, în 2012. A fost apoi pe Aconcagua („acoperişul Americilor”), iar apoi în Himalaya.

Gabriel Ţabără era conştient de riscurile acestei pasiuni. „Riscuri există. Eu chiar glumeam cu colegii, când am plecat, că există o probabilitate să nu mă întorc”, spunea atunci, potrivit paginademedia.ro.

A văzut tragedii pe munte.

„Am trecut şi pe lângă cazuri fatale. Am văzut pe viu un alpinist decedat, am trecut la jumătate de metru de el. Era adus de şerpaşi. A fost o combinaţie nefericită de infarct şi edem cerebral, când se umflă creierul din cauza presiunii foarte scăzute. E prima dată când am văzut un caz fatal, dar trebuie să ai o pregătire mentală bună, să treci peste”, spunea alpinistul acordat Pagina de Media în urmă cu doi ani.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Talk show Incomod. Ce trebuie să știi dacă vrei să obții fonduri europene

Fie că vorbim de o afacere deja funcțională, pe care vrem să o dezvoltăm, fie că dorim să devenim...