fbpx
duminică, mai 5, 2024
spot_img

LIVE VIDEO. Codul penal în Comisia Iordache: ziua abuzului în serviciu. Pragul propus de Ministerul Justiției: salariul minim pe economie, adică 1900 lei

Citește Și

- Reclamă -

Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache continuă luni modificările la Codul penal, cel mai așteptat articol fiind cel privind abuzul în serviciul. Ministerul Justiției a transmis celor din comisie propunerea sa de modificare, care prevede un prag minim de prejudicu echivalent cu salariul minim pe economie, adică 1900 lei, și o scădere a pedepselor până la 5 ani maximum, sau amendă.

Iordache a declarat însă în repetate rânduri că susține o variantă fără prag, adică o redefinire a infracțiunii.

- Reclamă -

Ce propune MJ pentru modificarea articolului 297 privind abuzul în serviciu:

„Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă, sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei personae fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă.”

Ce prevede acum codul penal la art. 297:

- Reclamă -

Art. 297 Abuzul în serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Alte modificări care sunt așteptate: redefinirea infracțunii de grup infracțional organizat, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu.

Sursa: www.hotnews.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

10 tradiţii şi obiceiuri populare de Paşte

Află de ce gospodarii cresc cocoşi albi special pentru noaptea pascală, ce se întâmplă dacă găseşti două gălbenuşuri într-un...
Sari la conținut