fbpx
marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Culisele ordonanței care a dus la demisia ministrului Educației

Citește Și

- Reclamă -

Ordonanța care bulversează învățământul minorităților și a dus la demisia ministrului Educației a fost realizată de unul din grupurile de consilieri din jurul lui Liviu Dragnea, și nu de minister, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD. Potrivit surselor citate, ordonanța a fost moneda de negociere cu care Liviu Dragnea a încercat să-și cumpere susținerea guvernării de la UDMR. Paradoxal, ordonanța a avut efectul contrar și a dus la pierderea susținerii din partea Uniunii.

  • Copiii de până în clasa a IV-a care fac parte din minoritățile naționale învață de acum înainte materia Limba și literatura română de la profesorii de gimnaziu și liceu, și nu de la învățătoare.
  • Măsura a intrat în vigoare cu începere din acest an școlar, după ce a fost aprobată de Executivul PSD-ALDE, prin Ordonanță, pe 23 august 2018, cu doar
  • Părinții și profesorii acuză că măsura nu le-a fost adusă în dezbatere și că profesorii de Română intră la clase fără să fi fost formați înainte cum să le predea copiilor de vârste atât de mici.

Grupul Popularilor Europeni a dat semnal Uniunii să se distanțeze de executivul PSD-ALDE, iar Dragnea a replicat cu această modificare, ale cărei implicații nu au fost pe deplin înțelese de liderul UDMR Kelemen Hunor, au declarat pentru G4Media.ro surse politice social-democrate.

- Reclamă -

De cealaltă parte, Balint Porcsalmi, președintele executiv al UDMR, a declarat pentru G4Media.ro: “nu cred că a fost răspunsul PSD, pentru că din informațiile pe care eu le am nici în PSD, nici în Guvern, nici în Parlament nu s-a discutat despre acest lucru. Noi, în august, știam că se pregătește această ordonanță, care a avut mai multe reglementări fără probleme, dar s-a introdus în ultimul moment această prevedere”.

Președintele executiv al UDMR a explicat cum a fost introdusă, tehnic, prevederea referitoare la minorități în ordonanța 9/2018: “Au existat mai multe variante ale Ordonanței de Guvern 9. Secretarul de stat pe minorități din Ministerul Educației a semnat primul proiect de Ordonanță.
Pe 31 iulie a fost redactată prima variantă a OG și aceasta a fost semnată de dna Kovacs. Proiectul de OG a fost modificat, însă, în august. Există un șir de persoane care semnează o propunere de ordonanță, dânsa a semnat la începutul lunii august, dar în varianta respectivă semnată și de secretarul de stat propus de UDMR nu figura această prevedere, care a fost introdusă după, chiar înainte să plece la guvern. Nu e fals în acte, e uzual în ministere ca un act modificat să nu se mai întoarcă la secretarul de stat, ci să meargă direct la ministru”.

Sursa: www.g4media.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Cum răspunde Bogdan Nica acuzațiilor lansate de Mihai Polițeanu

Mihai Polițeanu a anunțat în cadrul dezbaterii ziarului Incomod cu candidații la primăria Ploiești că va sesiza Agenția Națională...
Sari la conținut