Mycobacterium tuberculosis is a pathogenic bacterial species in the family Mycobacteriaceae and the causative agent of most cases of tuberculosis

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a recoltat în perioada 03.05.- 23.08.2016 un număr de 16 probe de carne tocată, carne preparata, carne tranșată, lapte și produse din lapte. Probele au fost expediate la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București.

În urma rezultatelor s-a aflat că două dintre probele expediate erau contaminate cu E. Coli verotoxigen VTEC, fapt pentru care Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a dispus verificarea unităților de la care s-au recoltat probele și stabilirea trasabilității, în vederea identificării sursei de contaminare.

În urma investigațiilor și stabilirii surselor de contaminare au fost notificate unitățile de comercializare și producție, care au furnizat materia primă și s-a verificat dacă în stocurile unităților de unde s-au recoltat probele mai există cantități din loturile de produse incriminate, constatând că nu mai există astfel de produse.

Iată comunicatul DSVSA:

“Planului național de control pentru determinarea prevalenței E. Coli verotoxigene (VTEC) de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă, carnea tocată și carnea preparată de bovine, ovine, precum și din lapte crud și produse din lapte, pentru anul 2016 Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a recoltat în perioada 03.05.- 23.08.2016 un număr de 16 probe de carne tocată, carne preparata, carne tranșată, lapte și produse din lapte.

Probele au fost expediate la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București.În data de 02.08.2016 și în data de 01.09.2016, s-au primit prin email rezultatele la doua dintre probele expediate la care a fost diagnosticată contaminarea probelor cu E. Coli verotoxigen VTEC, drept pentru care Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a dispus verificarea unităților de la care s-au recoltat probele și stabilirea trasabilitații în vederea identificării sursei de contaminare.

În urma investigațiilor și stabilirii surselor de contaminare au fost notificate unitățile de comercializare și producție, care au furnizat materia primă. De asemenea, s-a verificat dacă în stocurile de la unitățile de unde s-au recoltat probele mai există cantități din loturile de produse incriminate și s-a constatat că nu mai există spre comercializare astfel de produse.

Tuturor unităților implicate li s-a impus respectarea următoarelor măsuri: – Îmbunățirea condițiilor de igienă – Evaluarea și selectarea doar a furnizorilor care fac dovada că produselor lor sunt conforme – Aplicarea unor măsuri suplimentare în ceea ce privește analiza pericolelor privind prezența E. Coli verotoxigena, măsuri care vor fi consemnate în planul HACCP Având în vedere aceasta situație, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova va organiza în continuare acțiuni de inspecție şi recoltări de probe de la unitățile de producție, depozitare și comercializare produse de origine animală și nonanimală, pentru verificarea respectării condițiilor igienico-sanitare de funcționare ale acestora, a calității produselor comercializate și a respectării regulilor impuse de legislația privind siguranța alimentelor în vigoare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here