fbpx
sâmbătă, aprilie 27, 2024
spot_img

Alexandru Rafila, despre proiectul Spitalului Municipal Ploieşti: „Ar putea să fie un model pentru marile oraşe”

Citește Și

- Reclamă -
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut luni o vizită de lucru în Ploieşti, la invitaţia autorităţilor locale, pentru a discuta despre proiectul viitrului Spital Municipal de Urgenţă.

Ministrul a afirmat că proiectul propus de Ploieşti „ar putea să fie un model în ceea ce priveşte dezvoltarea asistenţei medicale în marile oraşe din România”, precizând că instituţia pe care o conduce poate contribui cu expertiză pentru a ajuta la dezvoltarea proiectului.

Alexandru Rafila a sugerat ca autorităţile să ia în calcul, odată cu fuzionarea actualului Spital Municipal cu Spitalul de Pediatrie, şi extinderea gamei de servicii medicale oferite, un exemplu luat în calcul fiind crearea unei secţii de boli infecţioase.

- Reclamă -

„Am avut o primă rudă de discuţii legate de un proiect care poate să fie interesant sau chiar un model în ceea ce priveşte dezvoltarea asistenţei medicale în marile oraşe din România. Istoric, au existat multe spitale municipale în Romnia, unele au dispărut, altele au reuşit nu numai să supravieţuiască, dar şi să ofere servicii de bună calitate. Dacă acest proiect se va concretiza – şi există şi consultanţa IFC, diviza privată a Băncii Mondiale, este bine, pentru că dânşii au experienţă în dezvoltarea unor proiecte de succes în zona de asistenţă medicală – noi o să-i ajutăm, să vedem care este nevoia de servicii medicale. E posibil ca anumite tipuri de servicii oferite de o potenţială unitate sanitară nouă, obţiuntă prin fuzionarea a două structuri deja existente, Spitalul Municipal şi Spitalul de Pediatrie, să ofere anumite servicii medicale care nu mai există în judeţ sau în zonele învecinate. Un lucru important, pe care i l-am propus domnului primar, a fost legat de o gândire nouă în ceea ce priveşte modul de aprobare a unei structuri funcţionale, care să fie flexibilă, să fie legată mai degrabă de solicitări şi de nevoia de servicii medicale decât de o chestiune rigidă care există în momentul de faţă peste tot în ţară. Conceptul modern în acordarea asistenţei medicale spitaliceşti are două componente, unul este legat de reducerea internărilor şi dezvoltarea serviciilor de spitalizare de zi pe de o parte, iar pe de altă parte flexibilizarea structurilor cu paturi, încât în funcţie de situaţie să poată să treteze mai mulţi sau mai puţini pacienţi cu diverse patologii. Această flexibilizare e imporantă şi poate să aducă pe de o parte venituri suplimentare unităţilor medicale, iar pe de altă parte să ofere şi serviciile de care oamenii au nevoie, cu timpi de aşteptare mai mici. Împreună, echipele de la Ministerul Sănătăţii şi de la autoritatea locală, cu consultarea IFC, poate o să găsim o soluţie să dezvoltăm un proiect care să poată fi replicat la nivelul marilor oraşe din România”, a afirmat Alexandru Rafila, în cadrul conferinţei de presă organizate luni la sediul Primăriei Ploieşti.

„Contează foarte mult pentru noi opinia ministrului Sănătăţii şi suportul Ministerului în acest sens. Am discutat lucruri foarte interesante şi pe care le vom pune în practică. Am pornit de la o ideea pe care am spus-o de multe ori, faptul că trebuie să avem un spital municipal de urgenţă în Ploieşti, nu este un moft, este un lucru pe care trebuie să-l facem, pentru că avem probleme la nivelul a ceea ce înseamnă infrastructura de sănătate, probleme care pot fi rezolvate numai în echipă. Am trecut prin Consiliul Local – şi mulţumesc pe această cale consilierilor locale, Prefecturii şi Consiliului Judeţean, pentru că uşor dar sigur ne mişcăm într-o anumită direcţie – diverse proceduri, în momentul acesta avem o discuţie cu IFC-ul, care este divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale, legate de un parteneriat public-privat. Nu este suficient să-ţi doreşti să faci un spital, ci trebuie şi să găseşti finanţarea şi am avut o discuţie foarte interesantă cu domnul ministru în acest sens, care ne susţine. Evident, încercăm pe orice fel de proiect, ştiţi că suntem pe lista-sinteză a CNI, vom avea discuţii şi sperăm în ajutorul domnului ministru şi în ceea ce înseamnă dotarea la nivelul buncărului de radioterapie, dar important este că se creează o modalitate de lucru, cu nişte parteneri serioşi, în speţă Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială”, a afirmat primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Ciolacu, născut la Buzău: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Val de critici la adresa premierului după...

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, născut la Buzău, a făcut o gafă de proporții la Timișoara unde a declarat: ”Buzăul nu...
Sari la conținut