fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Autorităţile din Ploieşti negociază cu Veolia Energie pentru asigurarea apei calde până la 13 mai

Citește Și

- Reclamă -
Pentru ca Ploieştiul să nu rămână fără apă caldă după 31 martie, dată de la care Veolia Energie a anunţat că renunţă la contract, autorităţile locale negociază cu operatorul asigurarea continuităţii pentru încă 43 de zile, până la 13 mai. Pentru asta, firma a solicitat plata unor diferenţe de aproape 100 de milioane de lei, dar e de acord să renunţe la alte aproape 72 de milioane.

Contractul cu fosta Dalkia, transformată între timp în Veolia Energie, a fost semnat în 2004, până în 2019, când a fost prelungit până la 15 mai 2022. În luna octombrie a lui 2021, reclamând că are pierderi şi că administraţia publică nu şi-a respectat unele obligaţii, operatorul a transmis o notificare de reziliere, anunţând că va mai asigura continuitatea până la 31 martie 2022. Ca să nu lase Ploieştiul fără apă caldă după acest moment, autorităţile au negociat până acum cu operatorul şi propun un acord de prelungire a acelei perioade de continuitate, până la 13 mai. Proiectul urmează să fie dezbătut în această seară de către Consiliul Local Ploieşti. În această privinţă trebuie să se pronunţe şi Consiliul Judeţean, care e coproprietar al sistemului centralizat de termoficare, deţinând centrala termică de la Brazi şi reţeaua primară.

În ianuarie a fost lansată o licitaţie pentru desemnarea noului operator, însă aceasta e departe de finalizare. În cel mai optimist scenariu, presupunând că vor exista ofertanţi dar nu şi contestaţii, un contract ar putea fi semnat în prima parte a lunii mai.

- Reclamă -
Ce prevede acordul de prelungire negociat cu Veolia Energie

Până atunci, autorităţile fac eforturi pentru a asigura continuitatea serviciului. Miza este în primul rând alimentarea cu apă caldă a Ploieştiului, în contextul în care, din aprilie încolo, furnizarea de agent termic ar trebui oricum să se reducă ajungând până la zero, odată cu creşterea temperaturilor exterioare.

Ca să asigure continuitatea, Veolia Energie a solicitat plăţi de aproape 99,2 milioane de lei, reprezentând acoperirea de la buget a unor diferenţe de costuri, iar asta numai pentru perioada noiembrie 2021 – mai 2022. Evident, pentru ultimele luni ale acestui interval vorbim despre o estimare. În total, Primăria ar urma să suporte din surse proprii aproape 78,5 milioane de lei, diferenţa fiind aşteptată să vină din subvenţii guvernamentale.

În plus faţă de această sumă, Veolia Energie a mai pretins 24,4 milioane de lei şi 9,6 milioane de euro, pe motiv că autorităţile locale şi judeţene nu şi-au respectat obligaţiile contractuale, dar în urma negocierilor purtate acum cu reprezentanţii Primăriei s-a arătat dispusă să renunţe la aceste sume, care la un calcul rapid se ridică la 72 de milioane de lei, cu condiţia să fie respectate întocmai celelalte obligaţii convenite, inclusiv plata celor 99,2 milioane.

- Reclamă -

Conform acordului de prelungire pus în discuţie, Veolia Energie ar mai rămâne în Ploieşti pentru o perioadă de cel mult 43 de zile peste termenul de 31 martie anunţat iniţial.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Păstrăvăria Moara Domnească s-a pregătit pentru sărbătoarea de Florii. Păstrăvul se vinde direct din bazine

Românii se pregătesc să întâmpine cum se cuvine sărbătoarea Floriilor. Așa că peștele este la mare căutare în aceste...
Sari la conținut