fbpx
sâmbătă, decembrie 9, 2023
spot_img

Autorizații de construcție în Sinaia și Bușteni, obținute în baza unei ștampile contrafăcute. Un fals arhitect a înșelat zeci de investitori

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Zeci de persoane care au dorit să-și construiască vile, pensiuni, spații comerciale în zona de munte a județelor Prahova și Brașov au fost înșelați ani la rând de un fals arhitect.

 Individul a realizat întreaga documentație tehnică necesară pentru obținerea autorizațiilor de construcție aplicând pe documente o ștampilă falsă.

- Reclamă -

Până ce escrocheria a fost descoperită, o parte dintre proiecte au primit autorizație de construcție, deși actele fuseseră întocmite de o persoană care nu avea calitatea de arhitect.

 Nu este un caz izolat. Recent, chiar Ordinul Arhitecților Români (OAR) a descoperit că pe documentația aferentă construirii unui bazin olimpic de înot în Ploiești, este aplicată o ștampilă a unui fals arhitect. Proiectul este derulat de Primăria Municipiului Ploiești.

Escrocul de pe Valea Prahovei a fost dat în vileag de angajați ai Primăriei Sinaia care au lansat un avertisment public cu privire la această situație încă din primăvara anului 2021.

- Reclamă -

„Facem cunoscut publicului numele domnului Hurdubelea Petre Silviu care pretinde dreptul de semnătură ca arhitect. Acesta a semnat mai multe documentaţii pentru autorizarea de construcţii în ultimii ani folosind datele de identificare ale altei persoane. Falsul a fost descoperit astăzi de către Arhitectul Şef al Oraşului Sinaia în colaborarea cu Inspectoratul de Stat în Construcţii Prahova care au solicitat verificarea acestuia de care Ordinul Arhitecţilor din România în urma unor suspiciuni în legatură cu o documentaţie de urbanism depusă la sediul nostru. Îi mulţumim colegei noastre pentru profesionalismul şi responsabilitatea cu care a acţionat. Lansăm acest avertisment public deoarece există posibilitatea ca mai mulţi cetăţeni să fie expuşi, fără voia lor, unui act de fraudă”, menționa Primăria Sinaia.

Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia, Petre Hurdubelea fiind trimis în judecată pentru înșelăciune, folosirea instrumentelor false (790 acte materiale), exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul se află în faza de judecată pe fond la Judecătoria din Sinaia, potrivit ziare.com.

Potrivit actelor de acuzare, individual care s-a recomandat drept arhitect a realizat documentația necesară obținerii autorizațiilor de construire în zeci de cazuri, cele mai multe proiecte cu probleme fiind în Bușteni, Sinaia și Prejmer (județul Brașov). Este vorba despre costrucții de mari dimensiuni, D+P+2E+M sau proiecte de schimbare de destinație din spații comerciale în spații de locuit, (schimbare destinație cinematograf + alimentara în spații comerciale, recompartimentare interioară, modificare goluri ferestre și uși), împrejmuiri de teren, intrări în legalitate etc.

Cu ocazia elaborării documentației tehnice, Hurdubelea a exercitat fără drept profesia de arhitect, a falsificat înscrisuri și a aplicat pe acestea impresiunea unei ștampile cu cerneală roșie, format pătrat, având inscripția ”ORDINUL ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA – Arhitect cu drept de semnătură”, peste care a aplicat semnătura sa, creând aparența legalității calității sale de arhitect cu drept de semnătură, înscris în Tabloul Național al Arhitecților, au arătat procurorii în actele de acuzare.

- Reclamă -

Aceste înscrisuri au fost folosite ulterior, prin depunerea la autoritățile publice locale, în vederea obținerii autorizației de construire. În baza documentației existente la dosarul constituit pentru aceste obiective de investiție, a fost emisă autorizația de construire, arată sursa citată.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

FOTO Patru mașini implicate într-un accident în Prahova

Patru mașini au fost implicate într-un accident vineri seară, pe DJ720, în localitatea prahoveană Florești.Potrivit Inspectoratului pentru Situații de...
spot_img