Gheorghe Brehui, un bărbat în vârstă de 67 de ani, a fost achitat de Curtea de Apel Ploiești deși procurorii din Sinaia l-au trimis în judecată pentru viol. Anchetatorii l-au acuzat că și-a violat mama muribundă, o femeie de 87 de ani. Inițial Brehui a fost condamnat la șapte ani de închisoare, dar acum a fost lăsat în libertate.
Judecătorii din cadrul Curții de Apel Ploiești au considerat că nu există suficient de multe probe pentru a-l incrimina pe fiul victimei, astfel că au anulat pedeapsa cu închisoarea dată de Judecătoria Sinaia.
“Admite apelul declarat de inculpatul Brehui Gheorghe împotriva sentinţei penale nr.168/24.11.2015 pronunţată de Judecătoria Sinaia, pe care o desfiinţează în totalitate şi în consecinţă: În baza art.396 alin.5 rap. la art.16 alin.1 lit.c Cod procedură penală, achită pe inculpatul Brehui Gheorghe, cu privire la săvârşirea infracţiunii de viol, prevăzută de art.218 alin.1, 2 şi 3 lit.a şi b Cod penal, persoană vătămată fiind Sasu Aneta, faptă din perioada 19-21.03.2015, întrucât nu există probe că inculpatul a săvârşit infracţiunea.”, se arată în soluția dată de Curtea de Apel Ploiești.
Anchetatorii au efectuat cercetări și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă însă, raportul efectuat în urma necropsiei a arătat că femeia nu a fost omorâtă.
La data de 26 martie 2015, Gheorghe Brehui a sunat la 112 pentru a anunța decesul mamei sale. Polițiștii și echipajul SAJ care s-au deplasat la fața locului au descoperit că femeia era moartă de trei zile, iar cadavrul prezenta tegumente în descompunere. Mai mult decât atât, în urma cercetării la fața locului, a rezultat că femeia avea la nivelul feței o echimoză de aproximativ 3 cm, în zona frunții, iar la nivelul ochiului drept încă una.

“S-a mai constatat că la nivelul mâinii stângi, în zona degetelor şi încheieturii, persoana decedată prezenta o culoare vineţie, iar în zona unghiilor mâinii stângi prezenta o culoare roşie.”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Gheorghe Brehui le-a declarat polițiștilor că a găsit-o pe mama sa decedată în data de 23 martie 2015, dar că nu a anunțat decesul din cauza șocului. Cât despre echimoze, bărbatul a spus că mama sa a căzut și s-a lovit de o ușă.

Ulterior, medicul legist a stabilit că moartea femeii a fost neviolentă, producându-se prin insuficiență cardio respiratorie acută.

“Însă, la pct. 3 din aceste concluzii, medicul legist precizează că s-au constat, în urma examenului medico-legal, leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire de corpuri/planuri dure prin comprimare (posibil degete) în urma unui raport sexual, că acestea pot data cu minim 3-5 zile înaintea datei decesului şi nu se află în legătură de cauzalitate cu decesul.”, mai scriu anchetatorii în rechizitoriu.

Procurorii au ținut cont în cercetare și de faptul că Gheorghe Brehui este recidivit, fiind condamnat în anul 1999 pentru săvârșirea infracțiunii de raport sexual cu o minoră.

După ce a fost reținut, Gheorghe Brehui le-a declarat anchetatorilor că nu-și amintește nimic din momentul în care și-a dat seama de decesul mamei sale și până la data raportării către autorități a decesului, “interval de timp în care acesta putea să ascundă probele sau mijloacele de probă cu privire la fapta pentru care este cercetat. Astfel, a fost necesară o examinare atentă a locuinţei în care a fost constatat decesul numitei … în vederea identificării de noi probe şi mijloace de probă, precum şi în vederea dispunerii în cauză a unei expertize genetice judiciare.

Aceste activităţi s-au concretizat în procesul verbal întocmit cu ocazia percheziţiei domiciliare ocazie cu care s-a constatat că locuinţa inculpatului şi a mamei sale bolnave era bine îngrijită, curată, toate obiectele erau aşezate în ordine astfel că aceasta nu corespundea cu locuinţa unei persoane aflată în stare de inconştienţă timp de 3-4 zile ci, mai degrabă, cu locuinţa unei persoane conştiente , coerente care a premeditat momentul în care să facă cunoscut autorităţilor decesul mamei sale.”, mai spun procurorii.

În perioada 26 martie – 15 aprilie 2015 Gheorghe Brehui a fost internat la Spitalul Voila, iar în 8 aprilie 2015 SML Prahova a efectuat o expertiză psihiatrică asupra bărbatului și a stabilit că suferă de tulburare de personalitate tip cluster II (histronic, narcisist, borderline), cu tulburări de comportament, la data comiterii faptei având discernământul păstrat. Raportul a mai arătat că Gheorghe Brehui trăia pe principiul plăcerii de a rămâne mereu în preajma mamei într-o relație de iubire incestuoasă, că avea conflicte de contact cu lumea exterioară și că este psihopat instinctiv-sexual polimorf (pulsiuni homosexuale, pedofilie, gerontofilie).

“De asemenea, la examenul stării psihice actuale (08.04.2015) efectuat de Comisia de Expertiză din cadrul SML Ploieşti a rezultat că relatările cu conţinut sexual ale inculpatul sunt bogate cu amănunte, se implică din ce în ce mai mult în relatare.”, se mai arată în rechizitoriu.

“Pe parcursul cercetărilor, ca urmare a solicitării organului de urmărire penală, Serviciul Judeţean de Medicină Legală Prahova a înaintat adresa cu nr. 238/27.111.2015 din 10.04.2015, în care la pct. 2 sunt consemnate următoarele “Numita … prezintă unele leziuni traumatice (echimoze, escoriaţii) la nivelul membranei himeneale care au putut fi produse prin intromisiunea parţială/completă a unui corp dur în vagin (posibil degete sau în urma unui raport sexual normal incomplet/complet efectuat, protejat posibil şervete/neprotejat), pot data cu minim 1-3 zile anterior datei decesului şi nu se află în legătură de cauzalitate cu decesul”.

Fiind audiat la data de 16.04.205 inculpatul nu a putut explica în mod plauzibil provenienţa acestor leziuni constatate în zona vaginală, susţinând că acestea provin ca urmare a efectuării igienei intime a decedatei, respectiv prin folosirea unor cârpe care erau aşezate în acea zonă în vederea împiedicării scurgerii urinei pe patul bolnavei.

De această igienă, conform susţinerilor inculpatului, s-a ocupat chiar el, personal, procedând la aşezarea cârpelor între chilot şi piele.

Acest fapt însă, nu explică leziunile constatate la autopsie, respectiv produse prin intromisiunea parţială/completă a unui corp dur în vagin astfel încât explicaţia inculpatului va fi înlăturată ca nesinceră, şi într-o totală contradicţie cu leziunile constatate la examenul medico-legal al cadavrului.

Inculpatul a sesizat decesul mamei sale după trecerea a 4 zile de la data intervenirii lui şi a justificat acest gest prin starea de şoc psihic în care s-a aflat şi din care a fost trezit de soneria de la uşa apartamentului atunci când a sunat administratorul blocului, pentru a-i cere plata întreţinerii, atitudine care însă nu este susţinută probator în condiţiile în care acest martor a arătat că, fiind prezent în scara blocului unde locuia inculpatul cu mama sa, în timp ce stătea de vorbă cu una dintre proprietare uşa apartamentului nr. 9 a fost deschisă de către inculpat, fără ca administratorul să sune, iar acesta i-a plătit suma de 53 de lei pentru întreţinere prin uşa întredeschisă şi i-a dat indexul contorului de apă.”, mai arată procurorii.

O altă vecină a bărbatului le-a spus anchetatorilor că în anul 2012 mama lui Gheorghe Brehui a venit speriată în apartamentul său și a rugat-o să o primească, spunându-i că fiul a lovit-o de mai multe ori în zona capului și că îi este frică de acesta. Femeia a locuit trei săptămâni la o cunoștință din Brașov, apoi s-a întors la domiciliu.

Un alt martor din dosar spune că cu aproximativ o lună înainte de decesul victimei a văzut din casa sa aflată vizavi de apartamentul victimei cum femeia, aflată în picioare, încerca să deschidă geamul balconului, iar Gheorghe Brehui, care se afla în spatele ei, a lovit-o în cap cu pumnul, două lovituri de sus în jos, după care a tras corpul mamei sale înspre cameră, iar geamul nu a mai fost deschis.

“Fapta inculpatului care în perioada 19-21.03.2015 a întreţinut raport sexual cu mama sa, care se afla în îngrijirea susnumitului, prin constrângere şi profitând de imposibilitatea de a se apăra a victimei şi de a-şi exprima voinţa, aceasta având vârsta de 87 de ani şi multiple afecţiuni cardio-vasculare, renale, pulmonare etc., raport sexual realizat prin intromisiunea parţială/completă a unui corp dur în vagin (posibil degete sau în urma unui raport sexual normal incomplet/complet efectuat, protejat/neprotejat), ce poate data cu minim 1-3 zile anterior datei decesului – 22.03.2015 (potrivit concluziilor raportului medico-legal autopsie nr. 238M/ 27.03.2015 întocmit de SML Prahova), realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de viol, prevăzută de art. 218 al. 1,2,3 lit. a,b din CP.

Referitor la infracţiunea de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin 1 din CP. faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem se constată că nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni deoarece moartea numitei a fost una neviolentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute urmare a tulburărilor circulatorii miocardice apărute la o persoană cu multiple tare organice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, cerebrale etc. iar leziunile traumatice constatate pe corpul victimei şi care pot data cu minim 1-4 zile anterior datei decesului nu se află în legătură de cauzalitate cu decesul.”, se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here