canicula 1
Seceta face ravagii în România, iar specialiștii spun că mai avem de așteptat până când clima se va echilibra. 

„Dacă ar fi să fiu politician, v-aș spune că în curând. Glumesc și cer scuze oamenilor care lucrează în domeniul acesta. Bănuiesc că vă referiți la ploi care să rezolve problemele care sunt în momentul de față (n.r. cu privire la secetă). Nu foarte curând”, a spus Gabriela Băncilă, director meteorologie operațională ANM, în cadrul unui interviu pentru DCNews.

„Nu se estimează ca în următoarea lună să plouă cât ar trebui. Până să vină ploile care să conteze, măcar în ideea să se mai reducă din minusul pe care îl avem, ar fi bine măcar să plouă cât ar fi normal. Am omis să vă spun că, din septembrie 2021 și până în prezent, la nivel de țară, un mic caracter excendentar în aprilie și decembrie, în rest în fiecare lună a plouat mai puțin decât ar fi trebuit în mod normal să plouă. Deci, vă dați seama cât ar trebui să plouă pentru a ajunge să echilibrăm?!”, a subliniat meteorologul.

„Ar trebui să avem vreo două, trei perioade cu cicloni mediteraneeni, care să aducă niște ploi uniform distribuite, cu intensități variabile. Cum spuneau bunicii noștri: ploaie mocănească. După câteva episoade succesive, ar fi rețeta să ieșim dintr-o perioadă ca aceasta. Dar probabilitatea de apariție a ciclonilor mediteraneeni este mai ridicată în sezoanele de tranziție și în sezonul rece. În sezonul cald, frecvența lor este foarte redusă, pentru că ei sunt înlocuiți de aerul cald dinspre nordul Africii”, a mai explicat Gabriela Băncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here