fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

Prahovenii vor plăti mai mult pentru ridicarea gunoiului. Cum se calculează noile tarife de salubritate

Citește Și

- Reclamă -

Facturile primite de prahoveni în această lună pentru salubritate includ tarife noi, după ce ADI Deșeuri a aprobat o nouă grilă de tarifare, în baza unui ordin ANRSC care impune ca fiecare activitate să fie calculată și evidențiată separat.

Astfel, conform deciziei Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriat pentru Managementul Deșeurilor”, fiecare activitate se va regăsi în facturile consumatorilor finali, inclusiv o cotă din costurile pe care operatorii care ridică gunoiul le suportă mai departe, când duc deșeurile la stația de tratare sau la cea de sortare.

- Reclamă -

Măsura a fost luată în baza unui ordin al ANRSC, care obligă ca fiecare activitate să fie calculată separat, susține conducerea ADI Deșeuri. Cum noile tarife de salubritate au fost aprobate la mijlocul lunii februarie, primele facturi, venite zilele acestea, includ atât vechiul tarif general, calculat pentru prima jumătate a lunii, cât și pe cele noi, pentru partea a doua a lunii. Acesta este și motivul pentru care, pe facturi, oamenii vor găsi și sume cu minus, aferente perioadei 15-29 februarie.

Cum se calculează noile tarife de salubritate în Prahova

Per total, față de tarifele plătite până acum, noile tarife aduc o creștere, pusă de operatorii de salubritate din județ pe seama creșterii salariului minim, de la 1 ianuarie, a indicelui prețului de consum comunicat de Institutul de Statistică și a dublării taxei pe economia circulară, de la 80 la 160 de lei, tot de la 1 ianuarie, care se plătește pentru fiecare tonă de gunoi depozitată. Mai departe, în baza Ordinului 640 al ANRSC, pe noile facturi apar, defalcat, costuri pentru colectarea, transferul și transportul de deșeuri reziduale, de deșeuri biodegradabile și respectiv de deșeuri reciclabile, adică banii percepuți de operatorii care ridică gunoiul, plus cote din costurile per tonă pe care aceștia le au de făcut mai departe.

În sectorul 2-6, care include și municipiul Ploiești, noile tarife de salubritate sunt de 5,42 lei de persoană în mediul urban și 3,35 în mediul rural pentru deșeuri reziduale, 4,28 în urban și 2,24 în rural pentru deșeuri biodegradabile și 6,29 în urban și 2,74 în rural pentru deșeuri reciclabile. Astfel, se ajunge la 15,99 lei de persoană în mediul urban, respectiv 8,33 în rural. În plus față de aceste sume, pe facturi mai apar cotele care îi revin fiecărui utilizator pentru ducerea deșeurilor la stații, însemnând undeva la 5,10 pentru tratarea deșeurilor reziduale, 0,10 lei pentru deșeurile voluminoase și 0,64 lei pentru sortare, plus contribuția calculată pentru taxa pe economia circulară. Adunând toate aceste sume, se ajunge, în mediul urban, la o cheltuială de puțin peste 21 de lei de persoană pe lună. Tarifele sunt similare și în celelalte sectoare din județ, au mai precizat reprezentanții ADI Deșeuri.

- Reclamă -

O nouă creștere, de câțiva lei, ar putea să apară în facturile transmise de operatori în luna mai, după ce la nivelul Consiliului Județean au fost aprobate tarife noi la stația de tratare mecanico-biologică a deșeurilor de la marginea Ploieștiului și la stația de sortare de la Boldești-Scăieni. Aceste tarife vor intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data comunicării lor către ADI Deșeuri, care a fost ieri.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut