fbpx
miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Cazierul judiciar va fi verificat de către poliţia de frontieră, în cazul persoanelor care însoţesc minori

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional, proiectul care reglementează modificări la legea 248/2005, în sensul instituirii obligaţiei verificării informaţiilor din cazierul judiciar de către poliţia de frontieră, în cazul persoanelor care însoţesc minorii. Legea merge la promulgare.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art. 31 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 248/2005, în sensul instituirii obligaţiei verificării informaţiilor din cazierul judiciar de către poliţia de frontieră, în cazul persoanelor care însoţesc minorii.

- Reclamă -

Prin urmare, legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, litera b) este modificată după cum urmează:

„În urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare: 1. omor; 2. infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; 3. infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; 4. lipsire de liberatate în mod ilegal; 5. infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; 6. trafic de ţesuturi sau organe umane; 7. infracţiuni de terorism”.

În varianta anterioară prevederile acestei legi erau „b) însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare, cu excepţia cazului în care a fost reabilitat pentru aceasta infracţiune: 1. omor, omor calificat, omor deosebit de grav; 2. infracţiuni privitoare la viaţa sexuală; 3. cerşetorie; 4. lipsire de libertate în mod ilegal; 5. sclavie; 6. prostituţie; 7. proxenetism; 8. infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; 9. infracţiuni privind traficul de persoane şi infracţiuni în legătură cu traficul de persoane; 10. trafic de migranti; 11. trafic de tesuturi sau organe umane; 12. infracţiuni de terorism;

- Reclamă -

Potrivit proiectului de lege adoptat, miercuri, de către deputaţi, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin hotărârea Guvernului 94/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Pe 21 decembrie 2022, Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor a votat iniţiativa legislativă, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

SURSA news.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Primarul Cherecheș a fost prins în Germania

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost prins la Augsburg, în Germania, în urma unei colaborări între Poliţia...
spot_img