Piețele și supermarketurile din Ploiești au fost verificate, miercuri, de comisarii ANPC. Controalele s-au lăsat cu amenzi de aproape 600.000 de lei și închiderea temporară a unor magazine. 

“În data de 23.02.2022, comisarii din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia sub coordonarea dlui Președinte ANPC Horia Miron Constantinescu și a dlui Director General al Direcției de Control și Supraveghere Piață ANPC Paul Anghel, au desfășurat acțiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecția consumatorilor în unități de alimentație publică, supermarketuri și piețe agroalimentare de pe rază municipiului Ploiești.

Cu această ocazie au fost verificați 26 operatori economici aplicandu-se sancțiuni contravenționale în valoare totală de 572.000 lei și 10 avertismente.

Au fost dispuse măsurile de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman pentru 1240 kg produse alimentare în valoare totală de 28.055 lei și oprirea temporară până la remedierea deficiențelor pentru 470 kg produse în valoare totală de 7.882 lei.

Totodată, s-au dispus 21 măsuri complementare de oprire temporară a activității și prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor și două propuneri de încetare a practicii comerciale incorecte, în conformitate cu prevederile legii 363/2007.

Deficiențe constatate:

În unitățile de alimentație publică:
-vitrine frigorifice ruginite, neconforme din punct de vedere al gradului de uzură, urme grosiere de praf, strat gros de gheață, cu depuneri de resturi alimentare, chedere murdare, neigienizate și cu porțiuni în care vopseaua era exfoliata;

-produse porționate, ce urmau a fi introduse că ingredient în prepararea mâncărurilor fără elemente privind încadrarea în dată limita de consum;

-produse din carne și peste la care s-a schimbat starea termică inițială, acestea fiind recepționate că produse refrigerate și păstrate în condiții de congelare;

-nerespectarea condițiilor de păstrare a preparatelor culinare (minim +60 grade Celsius), acestea fiind păstrate în spațiile frigorifice (carne fiartă, paște făinoase);

-ustensile, vase de bucătărie deteriorate, uzate, paviment degradat cu excavații, sită – plasa geam pentru protecția insectelor ruptă și murdară;

-în lista meniu nu se informau în mod corect consumatorii asupra ingredientelor ce intrau în componentă preparatelor culinare.

În supermarketurile verificate:

-în zona de produse refrigerate vitrinele de expunere nu erau igienizate corespunzător, prezentând resturi alimentare, praf, rugină și vopsea exfoliata în spațiul de depozitare al produselor;

-produsele aflate la comercializare pe masă de prezentare (pescărie) erau expuse la temperatura de +4 Grade Celsius față de 0-2 grade, temperatura indicată de producător;

-în zona gastro preparatele culinare aflate pe masă caldă nu respectau temperatura de păstrare de minim +60 grade Celsius;

-vitrine frigorifice cu prezența de vopsea exfoliata în spațiul de depozitare al produselor;

-produse cu dată durabilității minimale depășită și produse congelate care prezentau arsuri de gheață;

-produse cu prețul diferit între raft și casă de marcat, precum și produse fără preț afișat;

-legume și fructe depreciate calitativ, deshidratate, necalibrate.

În standurile de comercializare a cărnii și a preparatelor din carne:

-vitrine frigorifice cu zone neigienizate și urme de rugină, chedere cu urme de resturi alimentare, butuc de lemn degradat cu urme de grăsime solidificata, neinscriptionarea datei limita de consum pentru piesele tranșate, grătar cu resturi de produse, grăsime și sânge, paviment neigienizat;

În zona de comercializare pește:

-vitrine ruginite, neigienizate, cu exces de gheață, chedere rupte, fără închidere etanșă, ustensile empirice de curățare, mesele de expunere insuficient igienizate, cu reziduuri în chedere, agregate frigorifice ruginite;

-mașină de gheață care prezența urme de depuneri de calcar și neigienizata;
-salată de icre cu termen de deschidere nespecificat;
– nerespectarea temperaturii de expunere la macrou afumat;
– diferite tipuri de peste cu aspect flasc, culoarea branhiilor modificată, carnea se desprindea ușor de pe oase;
– produse expuse la comercializare acoperite cu gheață insuficientă, sau la care nu se respectă temperatura de depozitare indicată de producător;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here