fbpx
joi, mai 2, 2024
spot_img

Ce spune DIICOT Ploiești despre interceptările ilegale din dosarul Romprest

Citește Și

- Reclamă -

romprest 48090400 - Ziarul INCOMODSituație tensionată între judecătorii din cadrul Tribunalului Prahova și procurorii DIICOT Ploiești din cauza anchetei care îl vizează direct pe controversatul om de afaceri Florian Walter. Instanța a considerat că procurorii s-au folosit de interceptări ilegale pentru a dovedi vinovăția unor persoane, inculpați în dosarul Romprest, și a decis să trimită rechizitoriul înapoi procurorilor “în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.”

În replică, procurorii DIICOT din Ploiești susțin că interceptările la care judecătorul face referire au fost perfect legale și solicită ca acestea să fie luate în cosidereare de instanță drept probe la dosar. Tribunalul Prahova a judecat vineri un nou termen în dosarul Romprest, iar decizia luată de judecătorul de cameră preliminară este una fără precedent, cel puțin în Prahova. Acesta a considerat că procurorii care au instrumentat cauza au interceptat ilegal anumite numere de telefon pentru care nu a existat mandat și a dispus “excluderea ca nelegale a convorbirilor telefonice purtate în data de 05.01.2015( filele 373,374, 375 şi 376 – vol.XIV dosar urmărire penală ) întrucât procesele verbale redau convorbiri purtate de inculpaţii Molnar Arpad Joszef şi Molnar Botond Tibor de pe alte numere de telefon decât cele la care se referă mandatele nr.599/UP/13.10.2014 şi nr.678/UP/12.11.2014 emise de Tribunalul Cluj”.

- Reclamă -

Procurorii DIICOT sunt însă de o cu totul altă părere și spun că totul a fost perfect legal întrucât exista mandat de interceptare pentru codul telefonului mobil (cod IMEI) și nu pentru un anumit număr de telefon. Faptul că proprietarul acelui telefon, în cazul de față Molnar Arpad Joszef, folosea mai multe cartele SIM, deci mai multe numere de telefon, nu înseamnă că interceptările au fost nelegale, ba din contră, era firesc ca toate numerele folosite pe acel telefon să fie ascultate.

Pe de altă parte, aceeași instanță a constatat anumite neregularităţi privind traducerea convorbirilor telefonice interceptate şi purtate în limba maghiară și a solicitat procurorilor DIICOT să remedieze această situație. Surse judiciare au precizat că, din cauza volumului foarte mare de muncă în acestă anchetă și a timpului foarte scurt avut la dispoziție, s-au strecurat anumite inadvertențe, “scăpări”, care urmează să fie remediate cu ajutorul unui traducător autorizat de limbă maghiară. În plus, aceleași surse au declarat că la dosarul aflat în instanță există CD-urile în original cu interceptări care pot fi analizate oricând. Ancheta în dosarul Romprest a început în luna mai a acestui an și s-a soldat cu arestarea a 15 persoane.

Principala vedetă din această cauză era Florian Walter, patronul societății de salubrizare Romprest, care însă a dispărut din țară cu câteva zile înainte ca procurorii să descindă la sediile societăților administrate de acesta. Ulterior s-a afalt despre Walter că se ascunde în Dubai, iar că autoritățile române au început deja procedurile de extrădare, având în vedere că pe numele omului de afaceri există mandat de arestare în lipsă emis de Tribunalul Prahova. Au trecut totuși patru luni de la momentul la care Walter a fost găsit, dar până în acest moment controversatul afacerist nu a fost adus în țară.

- Reclamă -

Procurorii DIICOT Ploiești susțin că, în perioada 2013-2014, Florian Walter a constituit un grup infracțional organizat format din 23 de persoane, care a desfășurat operațiuni financiare din sfera evaziunii fiscale și a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil și TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale tip fantoma, pentru realizarea operatiunilor ilicite. Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a grupului coordonat de Florian Walter a fost calculat de anchetatori la suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14.000.000 de euro).

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Oamenii sunt evacuați la Slănic chiar înainte de Paște. Craterul care pune în pericol blocurile se adâncește văzând cu ochii

Noi evacuări în orașul care se surpă. Prefectul din Prahova cere și mai multor oameni să plece din case...
Sari la conținut