După ce autoritățile au anunțat pe data de 3 octombrie că în interiorul Rafinăriei Steaua Română din Câmpina s-a deversat o cantitate de mercur dintr-un recipient, reprezentanții Rafinăriei au emis următorul punct de vedere:

“Ca urmare a apariţiei pe site-ul dvs. ziarulincomod.ro, a materialului ”Deversare de mercur în interiorul Rafinăriei Steaua Română”, în data de 03.10.2017, în baza dreptului la replică vă solicităm să daţi publicităţii pe pagina de Internet proprie următorul text:

Rafinăria Steaua Română SA funcţionează din anul 1895, pe acelaşi amplasament în municipiul Câmpina, Calea Doftanei, nr.15, din judeţul Prahova.

în prezent, deşi este în procedura insolvenţei, perioada de observaţie, societatea funcţionează la o capacitate diminuată.

Reducerea producţiei are consecinţe inevitabile, în principal minimizarea tururor costurilor, în special cele care exced obiectului de activitate. Conform legii insolvenţei, personalul în funcţie asigură numai continuarea activităţii curente, până la aprobarea unui plan de reorganizare.

Sub presiunea acestor factori, societatea a înştiinţat în ziua de 28.09.2017 Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova şi Poliţia Municipiului Câmpina, care au lăsat în custodia Rafinăriei o cantitate de 20,683 KG mercur în anii 1997-2001, că nu mai are posibilitatea de a garanta condiţiile necesare păstrării în siguranţă a acestuia. Mercurul fusese confiscat de politie, în cauze ce nu au nici o legătură cu activitatea rafinăriei şi lăsate în custodie în baza unor procese verbale.

Ca urmare a sesizării Poliţiei de către Rafinărie, la faţa locului s-au deplasat inspectori şi agenţi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova şi Poliţiei Municipiului Câmpina. Cu această ocazie s-a constatat că mercurul ce lăsat în custodie era păstrat într-un depozit special amenajat, la un loc cu cel deţinut de Rafinărie, rezultat din activitatea acesteia. Dintr-un recipient (ambalaj) metalic, aparţinând Rafinăriei, s-au scurs ”mai multe particule (picături) cu aspect metalic, de culoare gri’. în niciun caz nu poate fi vorba de o cantitate de 0,5 litri, aşa cum a anunţat mass-media.

După raportarea evenimentului, reprezentanţii poliţiei au solicitat sprijinul ISU Prahova-Detaşamentul Câmpina pentru ridicarea şi strângerea substanţei scurse, însă aceştia şi-au declinat competenţa, menţionând însă explicit că nu au fost puse în pericol nici persoane, nici bunuri materiale, fiind suficientă numai izolarea zonei până la ridicarea şi strângerea substanţei scurse de către o firmă specializată în acest sens.

Rafinăria a luat legătură cu o firmă specializată, autorizată, care se va prezenta la sediul societăţii pentru colectarea substanţei. Până la acel moment, incinta unde s-a produs evenimentul a fost sigilată de reprezentanţii poliţiei, societatea urmând să asigure paza.

După cum s-a constatat la faţa locului, toate substanţele amintite anterior se aflau într-un dulap metalic, încastrat într-un alt dulap metalic, ambele purtând sigiliile Rafinăriei Steaua Română SA, accesul fiind strict interzis, astfel încât nu se poate susţine că prezentau un eventual pericol de intoxicaţie pentru sănătatea umană.

Vă rugăm ca, pe viitor, să obţineţi informaţii concrete de la Rafinăria Steaua Română SA sau de la autorităţile publice implicate, înainte de a prezenta un material care să afecteze imaginea societăţii în mod irevocabil.

Societatea îşi rezervă dreptul de a acţiona pe căile legale pentru recuperarea eventualelor prejudicii.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here