fbpx
vineri, mai 24, 2024
spot_img

Tradiții din Joia Mare: Focurile morților, „pâinea uitaților”, nunta urzicilor sau „strigarea peste sat”

Citește Și

- Reclamă -

Joia Mare, de dinaintea Paștelui, se mai numește Joi Marele, Joia Patimilor, Joia Neagră sau rar Joimărică.

Joia Mare este și ziua în care se înroșesc ouăle și are loc ”nunta urzicilor.”

O zi plină de tradiții vechi, despre care scrie Simeon Florea Marian în studiul său etnografic ”Sărbătorile la români”

- Reclamă -

Joimarele este ziua în care trebuie să dea colaci de pomană pentru toti morții familiei.

Joia aceasta, după credința şi spusa românilor din Muntenia, este ultimul termen până la care femeile şi cu deosebire fetele puteau să-şi toarcă lânețele și mai ales cânepa, mai scrie Simeon Florea Marian.

Dupa credinţa si spusa românilor din Bucovina şi a celor din Moldova insă, Joia Mare este inceputul joilor ce urmează pina la Ispas sau Inaltarea Domnului, in care româncele nu lucrează mai nimic, si mai ales nu torc, nu cos şi nu fierb cămăşi, anume ca să nu le bată piatra semănăturile și să nu se facă secetă.

- Reclamă -

Pasca se coace miercuri în Transilvania, iar de Joimari se sfinteste.

Atât în Transilvania cât si in Banat există credința că în Joia Mare nimanui nu-i este iertat să doarmă, căci cine doarme în ziua aceasta, acela rămâne ”puturos, leneș și netrebnic” un an întreg. Iar dacă Joimărița vine și găsește o femeie dormind, o face leneşă şi incapabilă de lucru peste tot anul.

Moșii de Joimari

In Bucovina se trimit in Joia Mare pe la case, şi mai ales pe la cei săraci, ca Moşi, sticle sau ulcele pline cu apă proaspătă, câte un colac sau câte una sau mai multe garnițe.

Tot aşa fac şi românii din Gura Humorului, numai că aceştia pun în ulcele nu numai apă, ci şi vin, iar pe lângă colac adaugă şi câte-o năframă.

- Reclamă -

In Transilvania, cum se crapă de ziuă, se împart între neamuri dar și săracilor fierturi de varză, mazăre, fasole sau cartofi, puse în ulcele noi, frumoase şi impodobite cu un fel de floricele numite brebenei.

In fine, româncele din unele părți ale Bucovinei trimit de moși câte o cofa plină de apă proaspata, pentru sufletele celor răposati.

Înroșirea ouălor

În această zi româncele ”îndătinează” ouăle. Le fierb, le înroșesc și le dă culoare galbenă, srie Simeon Florea Marian.

Citește despre toate tradițiile pe HotNews.ro.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Daniela Lica: ”Pentru educația copiilor nu e suficient niciodată cât se investește. Primarul Ploieștiului ne-a ajutat foarte mult”

Trei elevi ai Colegiului Național I.L. Caragiale din Ploiești s-au calificat în lotul restrâns de informatică al României...