Procurorii DIICOT Ploiești au cerut arestarea preventivă a lui Gheorghe Cocoș, personaj cunoscut în anii 90 pentru crima odioasă care s-a petrecut în Ciolpani. Victima a fost atunci cascadorul Florin Mărculescu. Bărbatul era bodyguard la o discotecă și a intervenit pentru a lua apărarea unei tinere agresată de un grup de bărbați. Cascadorul a fost ucis în bătaie, iar printe autori s-a aflat și Gheorghe Cocoș. Crima a avut loc în anul 1998, iar Gheoghe Cocoș a fost condamnat atunci la 20 de ani de închisoare.

Gheroghe Cocoş a fost arestat preventiv în dosarul permiselor de conducere false, instrumentat de DIICOT Ploieşti.  El a fost încarcerat pentru 30 de zile, alături de alte şapte persoane, printr-o decizie a Tribunalului Prahova, dată la finele săptămânii trecute. În aceeaşi cauză, alte 26 de persoane au fost plasate de către procurori în control judiciar.

Interlopul Gheorghe Cocoş a fost reţinut de procurorii DIICOT din Ploieşti în data de 8 iulie, în urma unor percheziţii de amploare care au avut loc în mai multe judeţe, dar şi în Bucureşti. Ancheta vizează un grup infracţional format din cetăţeni români şi străini care ar fi ”înlesnit obţinerea contra cost şi în mod fraudulos a unor premise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu posedau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România”, potrivit unui comunicat DIICOT.

Permisele de conducere erau obţinute într-o ţară africană, conform unor surse judiciare, şi ulterior erau preschimbate în România.

Printre liderii grupării se află şi Gheorghe Cocoş, arestat acum de judecătorii prahoveni. Acuzaţiile din acest dosar, potrivit unui comunicat remis presei de Tribunalul Prahova, sunt printre altele de constituirea unui grup infracţional organizat, dare de mită, instigare la fals intelectual, participare improprie la fals informatic şi intelecutal, uz de fals etc.

Gheorghe Cocoş era în anii 90 unul dintre cei mai de temut interlopi. Îl regăsim într-un dosar de constituire de grup infracţional organizat, aflat încă în soluţionare la Tribunalul Bucureşti, iar mai nou şi în dosarul permiselor de conducere falsificate pe filieră africană.

3000 de euro pentru un permis fals

„Persoanele interesate de obţinerea unor permise de conducere puneau la dispoziţia membrilor grupării datele personale, o fotografie şi un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele întocmite fraudulos erau expediate în România, iar cetăţenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de româneşti”, se arată în comunictatul DIICOT.

Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetăţenii români şi străini implicaţi ami spun procurorii.

Accidentul care a dus la depistarea rețelei de infractori

Nu este clar încă ce implicare a avut Gheorghe Cocoş în acest grup, dar el se află, aşa cum am precizat anterior, printre cei opt bărbaţi arestaţi preventiv.

Miercuri 8 iulie, zi în care au avut loc percheziţiile, au fost aduse la sediul DIICOT din Ploieşti nu mai puţin de 50 de persoane pentru a fi audiate în această cauză. Procurorii suspectează că cel puţin 50 de şoferi români şi-au obţinut permisul de conducere în acest mod, fără să cunoască regulile de circulaţie, fără să fi susţinut vreodată vreun examen specific, iar unii dintre ei nici măcar nu ştiu să scrie sau să citească. De altfel, aşa s-a şi ajuns la acestă filieră. În urmă cu un an, un poliţist a fost implicat într-un accident rutier. Când a vrut să încheie înţelegerea amiabilă, poliţistul şi-a dat seama că celălalt şofer este aproape analfabet, iar acest aspect i-a ridicat semne de întrebare şi a sesizat superiorii.

 

1 COMENTARIU

  1. Aici

    http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000931564&id_inst=3

    aveti primul lot de 40 membri ai gruparii + clienti care su obtinut permise false africane (de Congo) unii reusind sa le preschimbe cu permise romanesti, autentice. Toti 40 si-au recunoscut faptele, adevarata premiera raportat la nr de persoane.
    29 din 40 au fost trimisi sub control judiciar. Vineri se discuta mentinerea controlului judiciar pt cei 29. Cei 8 arestati nu sunt printre ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here