fbpx
miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Cine este Meowless, hackerul cu 4 clase care a spart site-ul Poliției Locale Ploiești. Pedeapsa primită pentru mesajele denigratoare: ”Ne-am săturat de rahaturile voastre”

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Un puști în vârstă de 15 ani,  care a mers la școală doar 4 ani, este Meowless, hackerul care a reușit să spargă site-ul oficial al Poliției Locale Ploiești, modificând interfața grafică și afișând mesaje denigratoare. Tot el a atacat și site-ul oficial al Consiliului Județean Cluj, solicitând o răscumpărare de 100 de dolari în monede Bitcoin pentru a nu face publică baza de date.

Băiatul a fost reclamat de unul dintre partenerii săi virtuali, fiind identificat cu rapiditate de către polițiștii din Prahova. Lucian L., alias  Meowless, în prezent major, a fost condamnat de Tribunalul Prahova la măsura educativă neprivativă de libertate, respectiv măsura supravegherii pe o durată de 6 luni. Sentința din 26.10.2023 nu este definitivă.

- Reclamă -

Adolescentul din Buzău, dar domiciliat în prezent în Franța, a fost dat de gol de unul dintre partenerii săi cu care plănuise să atace și alte site-uri ale unor instituții de stat unde ar fi identificat vulnerabilități. Lucian L. a fost identificat și prins de către polițiștii din cadrul BCCO Ploiești, pentru ca ulterior să fie trimis în judecată de procurorii DIICOT sub acuzația de alterarea integrității datelor informatice.

Lucian L., se recomanda în spațiul virtual Meowless, iar împreună cu alte două persoane administrează mai multe grupuri de Facebook „Romania Hackers”, dar și Romania’s Cyber Army, grup care se regăsește și pe aplicația Discord. Aici ar fi fost purtate discuții privind spargerea site-urilor vulnerabile din România.

Tânărul Meowless s-a lăudat că a reușit să spargă singur site-ul Poliției Locale Ploiești (de două ori, susțin anchetatorii) și le-a propus prietenilor săi să-l susțină în demersul său. ,,Ne-am saturat de zdrențele din Parlament, ne-am saturat de toți penalii, ne-am săturat de rahaturile voastre, merităm mai mult de atat”, este mesajul postat pe site-ul Poliției Locale Ploiești de către adolescentul hacker.

- Reclamă -

Unul dintre colegii băiatului l-a reclamat la Poliție, trimițând la IJP Prahova un mail în care anunța intenția băiatului, dar și faptul că el este autorul isprăvii din 29 februarie 2020. În acea zi, pe site-ul Poliției Locale Ploiești au fost postate o serie de mesaje denigratoare la adresa ANAF. Într-un alt moment, pe același site au fost postate clipuri video cu manele și/sau filme pentru adulți și mesajul ,,Ne-am saturat de zdrențele din Parlament, ne-am saturat de toți penalii, ne-am săturat de rahaturile voastre, merităm mai mult de atât”, urmat de un alt mesaj ”semnătură” HACKED BY MEOWLESS.

În mai 2021 victima tânărului a fost site-ul Consiliului Județean Cluj. Aici adolescentul a fost ceva mai curajos, cerând inclusiv o răscumpărare de 100 de dolari pentru ca baza de date să nu fie publicată pe internet, la liber.

“Hacked by Meowless. Toate fişierele au fost criptate şi un backup al siteului a fost salvat. Dacă vreţi ca baza de date şi fişierele siteului să nu ajungă public pe internet, aveţi de plătit o sumă. Trimiteți 100 $ USD în bitcoin la adresa următoare…”.

Ordin European de anchetă

- Reclamă -

Pentru că adolescentul se mutase în Franța, anchetatorii românii au întocmit, la data de 27.07.2022, un ordin european de anchetă, ”în vedere audierii suspectului şi aducerii la cunoștință a învinuirii şi a drepturilor procesuale, însă ordinul european de anchetă nu a fost pus în executare până la data întocmirii rechizitoriului, nefiind primit răspuns de la autoritățile judiciare francheze, investite cu executarea acestuia. Cu toate acestea însă, la data de 23.09.2022, Lucian L., devenit între timp major, s-a prezentat la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești pentru a fi audiat, declarând că înțelege să se prevaleze de dreptul la tăcere prevăzut de lege. Aceeași poziţie procesuală a adoptat-o atât în calitate de suspect, cât şi de inculpate”, se arată în rechizitoriu.

Poliția Locală Ploiești a cerut daune morale, dar n-a știut să spună de ce

În cauză, Poliția Locală Ploiești s-a constituit parte civilă și a cerut daune morale în valoare de 25.000 de lei, invocând faptul că a suferit o vătămare a imaginii publice. Conform legii, în astfel de situații, trebuie dovedit în ce mod a fost alterată imaginea publică. Nici Poliția Locală Ploiești și nici Consiliul Local Ploiești nu au venit cu dovezi în acest sens, motiv pentru care instanța a respins pretențiile civile.

”În cursul judecăţii, …, instanţa a solicitat persoanelor vătămate să indice natura şi să precizeze cererile de constituire de părţi civile, partea civilă Consiliul local Ploieşti- Poliția Locală nu a transmis la dosarul cauzei astfel de precizări. Ţinând seama că părţile civile nu au indicat natura şi întinderea pretenţiilor, a motivelor şi probelor pe care se întemeiază, urmează …să respingă acţiunea civilă a numitelor Consiliul local Ploieşti-Poliția Locală … ca nefiind precizate”, se arată în motivarea instanței.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Primarul Cherecheș a fost prins în Germania

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost prins la Augsburg, în Germania, în urma unei colaborări între Poliţia...
spot_img