Zeci de nume de societăți comerciale și de administratori fictivi apar în dosarul fraților Capră, ca mijloc prin care aceștia au produs un prejudiciu uriaș statului. Procurorii au scos la iveală o rețea infracțională de amploare, extinsă în mai multe județe, prin intermediul căreia frații Capră își desfășurau activitățile ilegale. Scopul?! Sustragerea de la plata TVA și spălare de bani, după cum reiese din acuzațiile formulate împotriva celor doi.

Citește și Cum au căpușat frații Capră Petrolul Ploiești. Episodul 1 – Rețeaua firmelor fantomă

Cum au căpușat frații Capră Petrolul Ploiești. Episodul 2 – Ce sume de bani s-au spălat prin intermediul clubului

În acest episod vă vom prezenta declarațiile persoanelor audiate în cauză. Totodată, în materialul de mai jos puteți afla cum diferite persoane au devenit administratori ”de formă” în firmele controlate de frații Capră.

Modul de operare al grupului infracțional rezultă, atât din constatările inspectorilor Direcției Antifraudă Fiscală București, materializate în procesele verbale depuse la dosarul cauzei, cât și din declarațiile persoanelor audiate în cauză.

Astfel, Spirea Stoica, administratorul firmelor Logicity Agency Solution și SC Eurogrup SRL, a declarat: ”Am deținut calitatea de administrator la SC Logicity Agency Solution RL București până în septembrie 2013, în această calitate am avut relații comerciale cu SC Holcium Farm Solutions SRL (firma controlată de Nicolae Capră), în sensul că ne-a livrat mărfuri (deșeuri de plastic) și a efectuat prestări servicii, respective reparațiii, care au fost efectuate la macarale în două puncte de lucru.

…..

Arăt de asemenea faptul că, în anul 2012, am fost administrator la SC Eurogrup SRL, societate care a avut o relație comercială cu SC Bryana Euro Invest SRL Ploiești, reprezentată de Clarisa Vârceoroveanu (concubina lui Daniel Capră-n.r.), de la care am cumpărat mai multe utilaje folosite pentru producție detergent și cosmetice.”.

Marius Bucuroiu, administrator al SC Fotbal Club Petrolul Ploiești nu a recunoscut infracțiunnile pentru care este cercetat. ”Nu recunosc infracțiunile pentru care sunt cercetat în această cauză, întrucât eu nu am participat la constituirea acestui grup infracțional, necunoscundu-I pe Nicolae Capră sau Daniel Capră până la preluarea clubului FC Petrolul. Nu am participat la finanțarea clubului sub nicio formă și nici la preluarea acestuia și nici nu am beneficiat de nicio sumă de bani din operațiunile descrise în actele acuzării.”, a declarat acesta.

Nicolae Capra a recunoscut învinuirile aduse, dar a susținut că fratele său nu avea habar de cele întâmplate. ”Recunosc învinuirile aduse și țin să precizez că fratele meu, Daniel Capră, nu are cunoștință de aceste fapte.”, a declarat Nicolae Capră.

Ce au declarat martorii

Un martor aflat în dosar a declarat anchetatorilor că a devenit administratorul SC Coresio Euroinvest SRL, dar doar de formă, de firmă ocupându-se Nicolae Capră.

”În toamna anului 2012, nu îmi amintesc exact data, am fot contactat de numitul Capră Nicolae, pe care l-am cunoscut prin intermediul tatălui meu și pentru că nu aveam venituri, am acceptat propunerea lui, ca în schimbul sumei de 1200-1300 lei lunar să devin administratorul de drept al SC Coresio Euroinvest SRL, preluând de la acesta firma respectivă.

…..

Am înțeles faptul că eu am preluat firma doar formal, de administrarea acesteia efectiv ocupându-se Nicolae Capră”, a declarat martorul respectiv.

După cum vă prezentam în episodul 1, frații Capră și-au trecut propria mamă fictiv ca asociat al firmei Bryana Euro Invest, deținută de Clarisa Vârceoroveanu, concubina lui Daniel Capră. Iată ce a declarat Capră Florica, mama celor doi: ”Deși  mi s-a adus la cunoștință că figurez în documentele SC Bryana Euro Invesst SRL în calitate de asociat, cu un procent de 75% din părțile sociale, totuși eu nu îmi amintesc să fi semnat niciun document în acest sens, eu sunt pensionară și nu am dispus niciodată de suma de aproximativ 1.000.000 lei, cu care figurez ca și aport social al acestei persoane juridice. Precizez că eu nu am depus această sumă de bani în societăți și nici nu am plătit această sumă de bani către Clarisa Vârceoroveanu întrucât nu știu nimic despre această firmă”.

O altă mărturie interesantă, care demonstrează modul cum frații Capră controlau firmele fantomă, o reprezintă cea a farmacistei care apărea ca angajată la SC Holcium Farm Solutions SRL.

”Din data de 16.04.2011 sunt angajată în calitate de farmacist șef la SC…., farmaciile Dona și îmi desfășor efectiv activitatea în cadrul farmaciei situate în municipiul Timișoara. Nu am auzit niciodată de SC Holcium Farm Solutions SRL, SC Agatha Plant SRL, nu cunosc nicio persoană pe nume Ioana Borzia, nu am nicio legătură cu niciuna din farmaciile din municipiul Ploiești și nu am fost niciodată în Ploiești, astăzi (ziua când a dat mărturia-n.r.) fiind prima dată când vin în această localitate.

Mi s-a adus la cunoștință faptul că numele meu și calitatea mea de farmacist șef au fost folosite de persoanele anchetate în prezenta cauză penală, însă eu nu am nicio legătură cu acest grup infracțional sau cu firmele aminitite și nu am făcut în viața mea vreo activitate ilegală.

Bănuiesc că persoanele implicate mi-au luat numele din revista Dona, publicație cu caracter de specialitate în domeniul farmaceutic, eu fiind premiată pentru cel mai bun farmacist din Timișoara”.

1 COMENTARIU

  1. Primele 2 articole au fost consistente, desi au fost scrise cu greseli. Asta e tras de par si putin relevant. Daca aveti acces la dosar, cred ca puteti intra mai in detaliu. Mai ales relatiile fictive ale diverselor firme fantoma cu SC FC Petrolul SA. Oricum, felicitari !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here