fbpx
duminică, mai 5, 2024
spot_img

Cum să acorzi primul ajutor în caz de incendiu

Citește Și

- Reclamă -

ambph - Ziarul INCOMODÎn urma tragediei de la clubul Colectiv din București, reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță Prahova au explicat în detaliu pentru ziarul Incomod cum se acordă primul ajutor în caz de incendiu.

„In intoxicaţiile cu monoxid se impune scoaterea victimei din mediul cu fum la aer curat. Se va administra cat mai repede oxigen 100% (fiind singurul medicament salvator).

- Reclamă -

Pacientul cu arsura trebuie tratat ca un politraumatizat deoarece o arsura majora nu cauzeaza numai leziuni ale pielii, ci se poate insoti si de disfunctii grave organice. Aprecierea prognosticului arsurilor se face tinand cont de gradul arsurii, suprafaţa corporala afectata, leziuni asociate, varsta si starea victimei inainte de incident.

Primul gest va fi evaluarea accidentului, numărul victimelor si starea acestora, solicitarea de sprijin urmate de scoaterea victimei din focar, evaluarea funcţiilor vitale si daca este nevoie resuscitarea cardio-respiratorie si abia apoi se vor evalua arsurile.

Dupa stingerea flăcărilor, peste bolnavul cu arsuri se aplica un gel special dupa care este protejat de o folie izoterma. Se asigura montarea unei linii venoase pentru administrarea medicamentelor analgezice. In caz de suspiciuni de arsuri de cai respiratorii superioare se apeleaza la asprijinul unui echipaj cu medic pentru a proteza ventilator caile respiratorii.

- Reclamă -

Dupa aceste manevre medicale, bolnavul poate fi transportat in condiţii de securitate la spital.

Primii care sunt de obicei la locul unui eveniment sunt martorii care trebuie sa apeleze 112 si sa acorde primul ajutor pana la sosirea echipajelor medicale de interventie.

Intoxicaţiile cu fum se produc de obicei in timpul incendiilor, fumul fiind nociv pentru caile respiratorii superioare atat prin monoxidul de carbon pe care il conţine, cat si prin alte substante iritante. In cazul intoxicaţiilor produse prin intermediul cailor respiratorii este foarte important ca atat salvatorul, cat si victima sa paraseasca cat mai repede zona periculoasa, iar salvatorul sa apeleze serviciul 112 cat mai repede posibil. Caile respiratorii (nas, gura) vor fi protejate cu o batista umeda.Nu trebuie atins nici un intrerupator electric deoarece poate cauza explozie. In caz de fum se va circula doar tarandu-se pe podea. In cazul victimelor se va practica evaluarea nivelului de conştienta si a funcţiilor vitale cu inceperea manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie, daca este necesar. In cazul unui incendiu pentru ca salvatorul sa nu devină el insusi victima, trebuie sa aiba in vedere urmatoarele masuri de siguranţa:

-se va intrerupe sursa agresiunii;

- Reclamă -

-se va indeparta victima din mediu (incendiu);

-se va indeparta victima dintr-o zona cu risc de explozie, in caz de incendiu se va incerca

-evitarea inhalarii fumului;

-focul se stinge cu apa, stingator C02;

-in cazul unei victime ale cărei haine au luat foc, aceasta nu va fi lasata sa alerge, se va culca la sol si eventual se va acoperi cu o patura; nu se va dezbrăcă victima daca hainele sunt lipite de pielea arsa; se vor aplica comprese cu apa rece pe zonele lezate; – nu se vor sparge flictenele si nu se vor aplica creme sau alte substante pe leziuni.”

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO EXCLUSIV – O mașină a fost luată de apă la Vâlcănești. Zeci de oameni sunt izolați

Natura s-a dezlănțuit în ziua de Paște. ISU a emis cod portocaliu de vreme severă, iar mai multe localități...
Sari la conținut